updated 10:44 AM UTC, Mar 24, 2023 Europe/Bucharest

Limfagita ulcerativa la bovine

Limfangita ulcerativa este o infectie bacteriana rara a vaselor limfatice cutanate. Plagile cutanate se pot contamina cu numeroase bacterii, in special cu Arcanobacterium pyogenes, Cory nebacterium pseudotuberculosis, Staphylococcus aureus si cu streptococi beta-hemolitici. Infectiile suprapuse sunt posibile. Nu exista predilectie in functie de rasa, sex sau varsta. 

 

Leziunile sunt de obicei unilaterale si apar pe partea distala a membrelor, la nivelul spetelor, pe gat sau pe flancuri (Fig. 1). Noduli cu consistenta ferma sau fluctuenta formeaza adesea abcese care ulcereaza si formeaza fistule. Vasele limfatice afectate sunt adesea dilatate si palpabile („incordate”). Leziunile adopta adesea o distributie lineara, iar inflamatia si durerea sunt variabile. Limfadenopatia regionala este foarte frecventa. Animalele afectate nu manifesta si alte simptome. De obicei este afectat un singur animal din efectiv. 

1. Diagnostic diferential11

Melioidoza si granuloame produse de bacterii oportuniste din genul Mycobacterium.

2. Diagnostic

  1. Examen microscopic (frotiu) - inflamatie supurativa cu neutrofile degenerate, degenerare a nucleilor, bacterii fagocitati (coci si/sau bacili) si macrofage, limfocite si celule plasmatice in numar variabil. 
  2. Cultura bacteriana (aeroba).
  3. Examen dermatohistopatologic - dermatita piogranulomatoasa, dermatita supurativa nodulara sau difuza si paniculita cu bacterii intracelulare; limfangita este rar intalnita.
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Dr Stefan Alexandru

Medic veterinar

Editor colaborator Revista Veterinarul

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.