updated 11:50 AM UTC, May 12, 2023 Europe/Bucharest

Locuinta - ce tip de locuinta este perfect pentru chinchila

Fiind locuitor din Muntii Anzi, chinchila nu are probleme de adaptare cu umiditatea si ploaia, asadar o cutie izolata si bine incalzita poate fi un sfert de adapost.

Cei mai multi proprietari, insa, aleg sa isi tina chinchilele intr-o cusca.

Ce tip de cusca are nevoie chinchila?

Cusca ar trebui sa-i permita chinchilei sa faca o multime de miscari. Custile cu multe nivele, similare cu cele concepute de catre proprietarii cu multi dihori, functioneaza bine. Ca si altor rozatoare, chinchilei ii place sa mestece. Custile din sarma nu sunt recomandate deoarece vor dauna picioarelor si de asemenea mestecatul sarmei poate afecta dintii chinchilei. Custile moderne din plastic sunt adecvate, dar trebuie avut grija ca chinchila sa nu poata evada.

Podeaua trebuie sa fie acoperita cu un strat gros de hartie, fan sau paie si acesta ar trebui sa fie schimbat frecvent. Nu se foloseste rumegus sau talas, deoarece acestea pot contine substante chimice care reactioneaza cu urina. Chinchilele sunt foarte susceptibile la accidente vasculare cerebrale, astfel incat temperatura mediului ar trebui sa fie mentinuta sub 80 grade F; ar trebui evitata si umiditatea ridicata.

Animalul meu se simte singur. Pot gazdui mai multe chinchile in aceeasi cusca?

Majoritatea proprietarilor pun intr-o cusca unul sau doua animale, adesea, cele doua animale de companie sunt colegi. In timp ce chinchilele sunt animale sociabile care rar se lupta, totusi leziunile si moartea pot sa apara de la lupte. Trebuie avuta grija atunci cand introducem o noua chinchila intr-o cusca in care se afla deja o chinchila. Daca doriti mai multe chinchile, cel mai bine ar fi sa le cumparati de mici.

Ce pot pune in cusca chinchilei?

Unul dintre materialele pe care avem voie sa le introducem in cusca unei chinchile este lemnul, deoarece acesta permite chinchilei sa mestece. Chinchila are nevoie de o baie de praf pentru ingrijirea normala. Nisipul special pentru chinchila este necesar pentru utilizarea lui in aceste bai. Nisipul ar trebui sa fie furnizat de doua ori pe saptamana.

Are nevoie chinchila de materiale de asternut in cusca?

Fanul sau hartia pot fi folosite ca material de asternut. Hartia poate fi sub forma de ziar, hartie maruntita sau hartie reciclata. Custile ar trebui sa fie curatate de cel putin doua ori pe saptamana. Un spectru complet de raze ultra-violete poate fi util. De asemenea, cablurile sau instalatiile electricele trebuie sa fie foarte atent protejate de chinchila pentru a nu fi mestecate!

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

 

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul