updated 10:44 AM UTC, Mar 24, 2023 Europe/Bucharest

Loris cu ulceratii cutanate. Istoric terapeutic

Lorisul ( Nycticebus spp.) este o specie de primate incadrata ca vulnerabila sau in pericol de disparitie ( IUCN Red List), endemica in Indonezia si vanata intens pentru a fi mai apoi vanduta ca animal de companie.

Cazul prezentat a fost urmarit in cadrul Centrului IAR (International Animal Rescue) de Salvare si Reabilitare a Primatelor din Ciapus, Indonezia.
Sintha, femela adulta, 700 grame, prezentand o serie de ulceratii la nivel plantar si in zona lombara. Cazul a evoluat pe parcursul a 5 luni, timp in care animalul a pierdut 150 g iar procesul degenerativ a afectat integritatea functionala si fiziologica a mai multor degete prin instalarea gangrenei uscate. Abordarea clinica si terapeutica a presupus izolarea de alti indivizi si o serie de tratamente specifice si nespecifice.

 

animale salbatice loris 3


Femela a fost adusa la clinica prezentand un ulcer la nivelul membrului anterior drept, in zona palmara a unei articulatii falangiene. Timp de o saptamana i s-a administrat Clyndamicin oral, iar local s-a aplicat o pudra traditionala (chinese herbal powder).
Pentru ca in acest interval zona ulcerata si-a marit diametrul, iar pacientul prezenta discomfort in deplasare si utilizarea membrului afectat, s-a optat pentru schimbarea antibioticului, administrandu-se Synulox si Metacam, iar zona afectata a fost bandajata. De-a lungul urmatoarelor trei saptamani, procesul degenerativ a continuat, afectand pe rand integritatea tesutului muscular si apoi pe cea a tendoanelor, lasand descoperita baza osoasa. In aceasta etapa s-a considerat necesara o interventie chirurgicala pentru amputarea falangelor afectate.

animale salbatice loris 4

Postoperator, zona a fost tratata cu Bioplacenton (Neomicina/extract de placenta) sub bandaj, fara antibiotic pe cale generala.
In urmatoarele 10 zile, starea generala si locala s-a imbunatatit: apetitul a crescut (desi prezent si sustinut de la prima prezentare) iar plaga operatorie s-a cicatrizat. Pentru a favoriza procesul regenerativ, s-a renuntat la bandaj in favoarea unui guler elisabetan.

 

animale salbatice loris 2


Desi sub o evolutie favorabila, la aproximativ doua luni de la prezentarea in clinica, au inceput sa fie evidente modificari la inca doua degete de la acelasi membru: pierderi de mobilitate si sensibilitate, scaderea perfuziei spre extremitati finalizate prin instalarea gangrenei uscate si pierderea completa a sensibilitatii si functionalitatii falangelor afectate. S-a intervenit chirurgical a doua oara pentru a amputa cele doua degete afectate si s-a reluat tratamentul antibiotic si antidolorific pe cale generala. Dupa alte 7 zile au inceput sa apara mai multe focare de necroza, dintre care unul la nivel lombar.

 

animale salbatice loris 5

Examenul bacteriologic a evidentiat prezenta de Klebsiella pneumoniae si Escherichia coli, ambele cu sensibilitate la enrofloxacina. In urma tratamentului cu Baytril nu s-a observat nici o imbunatatire, ulcerele continuand sa apara, de data acestea insotite de o acumulare purulenta. Examenul bacteriologic a fost repetat, reveland impicarea Candida albicans, cu rezistenta la enrofloxacina si cloramfenicol si sensibilitate la Amoxicilina/acid clavulanic. Tratamentul a fost continuat cu Synulox, administrat oral, in mancare. Desi evolutia falangelor amputate era favorabila, cicatrizarea realizandu-se corespunzator, zonele ulceroase au continuat sa se extinda ca suprafata si numar, lasand portiuni tot mai mari denudate si lipsite de functie vitala.
Pentru a exclude suspiciunea de lepra (Mycobacterium leprae) o serie de probe au fost trimise la un laborator specializat, iar rezultatele s-au dovedit negative.

Datorita evolutiei cronice si nefavorabile, a pierderii ingreutate, a imposibilitatii manifestarii comportamentului caracteristic ( fiind specie arboricola, lipsa mai multor falange si imposibilitatea utilizarii celor afectate reprezenta o piedica directa) si a prezentei durerii si disconfortului, s-a luat decizia de a eutanasia femela.

Ultima modificareVineri, 27 Iulie 2018 20:57
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.