Luxatia de rotula traumatica. Prezentare caz clinic

Pacientul, pisica, rasa europeana in varsta de 6 luni, a fost adusa la cabinet in urma unui „accident casnic”. Din dorinta de a vana un pui de gaina si-a prins labuta in plasa cotetului. A fost gasita de stapan dupa cateva ore de captivitate, timp in care animalul a facut eforturi disperate pentru a se elibera. Dupa eliberarea membrului din ,,capcana”, stapanul a sperat ca lucrurile vor reveni la normal de la sine, dar din pacate pentru pisica, diagnosticul, stabilit radiografic la aproximativ o luna de la incident cu sprijinul colegilor de la SC RADIOLOGIE4VET SRL, a fost de luxatie rotuliana (fig.1).

chirurgie luxatia 1

Se observa cu usurinta cum rotula a migrat in unghiul de flexie femuro-tibial, consecinta a unor distructii ligamentare
Starea generala a animalului nu a fost afectata, acesta pastrandu-si in permanenta apetitul si starea psihica caracteristica unei feline de 6 luni, cu exceptia faptului ca membrul pelvin stang afectat la nivelul grasetului a devenit inutilizabil datorita impotentei functionale articulare.
La inspectia prin palpare am constatat blocajul total articular si pozitia anormala a rotulei. Mentionez ca pisica nu mai efectua sprijin pe membrul respectiv, acesta fiind blocat in pozitie de flexie.
Prognosticul functional al mobilitatii si mecanicii articulare era grav. Singura solutie si sansa pentru recuperarea articulatiei o reprezenta interventia chirurgicala, pentru reconstruirea ligamentelor distruse si repozitionarea rotulei conform topografiei normale a regiunii.

chirurgie luxatia 2

Preoperator, s-a efectuat profilul biochimic si hematologic al pacientului, valorile fiind in limite normale.
Am folosit ca metoda de anestezie neuroleptanalgezia in combinatia clasica de: acepromazina 0.15mg/kg si ketamina 20mg/kg administrate intravenos lent in solutie salina.
Dupa asepsia si antisepsia regiunii genunchiului am trecut la efectuarea interventiei chirurgicale propriu-zise. Am abordat articulatia printr-o incizie craniala larga. Prin transparenta fasciei regionale am observat cu usurinta ligamentul tibio-rotulian pozitionat anormal datorita ruperii ligamentului femuro-rotulian medial ce are drept consecinta si deplasarea rotulei caudal (fig.2).

chirurgie luxatia 3


Prin disectie minutioasa am reusit readucerea rotulei in pozitie anatomica normala (fig.3). Urmatoarea provocare a constat in fixarea rotulei pentru a putea aluneca normal la nivelul trohleei femurale. In acest scop am adancit santul trohlear, pentru o mai buna pozitionare, respectiv functionalitate postoperatorie (fig.4). Dupa suturarea capsulei articulare, pentru a crea loc de insertie ligamentara, am dat doua gauri: prima din ele la nivelul extremitatii distale a femurului, de la tuberozitatea ligamentara a epicondilului lateral pana la fosa ligamentara a epicondilului medial, iar a doua la nivelul crestei tibiale. Pentru inlocuirea ligamentului femuro-rotulian, am folosit fir neresorbabil de nylon Ethicon monofilament (fig. 4 si 5).

chirurgie luxatia 4

 

chirurgie luxatia 52

Am fixat firul printr-un nod la nivelul fetei craniale a rotulei in grosimea ligamentului tibio-rotulian, dupa aceea am trecut fiecare capat al firului prin gaura laterala respectiv mediala a femurului astfel am reconstruit ligamentele femuro-rotuliene. Am intarit si ligamentul tibio-rotulian folosindu-ma de gaura din creasta tibiala (fig.5). In final, am suturat pielea in puncte separate(fig.6).

chirurgie luxatia 5

Postoperator s-a efectuat tratament cu antibiotic (10 zile) si analgezice (7 zile). Controlul radiografic l-am realizat la 4 zile dupa interventie.
Dupa cum se observa rotula a fost repozitionata, este cu 3mm mai sus dar avand in vedere faptul ca animalul este tanar odata cu incheierea cresterii osoase rotula va ajunge in pozitie anatomica (fig.7).

chirurgie luxatia 6


Fapt imbucurator este acela ca articulatia si-a recapatat mobilitatea, lucru verificat prin efectuarea miscarilor de flexie si extensie. De la zi la zi, evolutia este imbucuratoare si speram intr-o recuperare totala. Recomandam controlul radiologic dupa 6 luni de la efectuarea interventiei.

Ultima modificareSâmbătă, 09 Februarie 2019 18:00
Dr. Mircea Cucoanes

Medic veterinar cabinet Provet Consult Bucuresti

  • oct. 1999 – prezent - Asistent universitar la Disciplina Anatomie veterinara din cadrul Facultatii de Medicina Veterinara “Spiru Haret”
  • oct. 1997 – oct. 1999 - Preparator universitar la Disciplina Anatomie veterinara din cadrul Facultatii de Medicina Veterinara “Spiru Haret”