updated 11:51 AM UTC, Sep 28, 2023 Europe/Bucharest

Luxatia patelara

Una dintre cele mai frecvente afectiuni intalnite in clinicile veterinare de chirurgie-ortopedie este luxatia patelara. Acesta este motivul pentru care am ales acest subiect important si-l voi dezvolta impreuna cu modalitatile de rezolvare pe care le folosim in clinica noastra cel mai frecvent. In clinica noastra frecventa este mai mare aproape, decat a fracturilor. Nu va fi o prezentare de caz ci o prezentare generala impreuna cu rezolvarea unor cazuri intalnite in ultima vreme la cateii „la moda” la ora actuala gen Yorkshire, Bichon, Caniche si Westie, de multe ori bilaterala, cel mai des cauza este congenitala, mai rar traumatica, de obicei mediala, gradele diferind de la 1 la 4. Daca cele de gradul 1 preferam sa le tinem sub supraveghere, daca nu creaza disconfort, pentru celelalte recomandam interventia chirurgicala.

luxatie patelara caine 5

Deoarece vorbim de obicei de rase de talie mica, unde riscul de non-union este mare, incercam sa evitam transpozitionarea crestei tibiei preferand varianta clasica de adancire a santului troclear impreuna cu o metoda de fixare a ligamentului patelar de fabela.

Diagnosticul este relativ usor de pus, dificultatile pot aparea in cazul luxatiei de grad 4, in care se poate creea confuzia ca patela este la locul ei dar de fapt este luxata si foarte dificil de repozitionat.

Bineinteles o radiografie latero-laterala si una ventro-dorsala sunt obligatorii, atat pentru a elimina alte posibile afectiuni cat si pentru a diagnostica din timp displazia de sold sau necroza de cap femural, adesea asociate cu luxatia patelara.

Interventia chirurgicala nu este una dificila dar necesita o buna cunoastere a anatomiei cat si un instrumentar chirurgical adecvat.

In cazul luxatei patelare bilaterale recomandam ca operatia sa se faca la ambele picioare odata, deoarece exista riscul ca sa ramana cu o schiopatura la unul din picioare.

Interventia chirurgicala se face usor lateral, incizia pielii, fasciei lata si a articulatiei.

luxatie patelara caine 1

luxatie patelara caine 2

Se luxeaza patela si se verifica articulatia, inclusiv ligamentul incrucisat cranial si meniscurile, se indeparteaza eventualii osteofiti iar apoi cu mare atentie se incizeaza cartilajul din santul femural unde dorim sa-l adancim. Se indeparteaza cu grija acesta, se pune deoparte, urmand sa-l folosim mai tarziu.

 

luxatie patelara caine 3
 

luxatie patelara caine 4

Cu o freza adancim santul femural pana cand la repunerea patelei aceasta nu se mai luxeaza sau se luxeaza foarte greu. Cu o pila netezim marginile adanciturii dupa care se spala bine cu ser fiziologic. In unele cazuri aceasta operatiune este suficienta pentru a remedia luxatia patelara .

Dupa spalare se pune portiunea de cartilaj extirpata iar apoi inchidem articulatia folosind fir Surgicryl monofilament absorbabil 3-0 sau 2-0 in functie de talie.

In continuare noi folosim un fir ca pentru operatia rupturii ligamentelor incrucisate, la rasele mici „very small”, bineinteles cu crimpi, care il trecem pe sub fabela, verificam daca este bine ancorat iar apoi il trecem prin ligamentul patelar in sens latero- medial iar la intoarcere in sens medio-lateral urmand sa-l fixam cu crimpi fara sa tensionam exagerat firul.

In acest moment luxatia patelara ar trebui sa fie remediata. In continuare suturam muschiul peste fir, introducem acid hialuronic in articulatie si suturam pielea, primul strat intradermic si apoi transcutanat.

Dupa operatie noi recomandam Rimadyl si Nutradyl sau Artrovet precum si antibiotic cateva zile si bineinteles limitarea miscarii cel putin o luna.

Complicatiile sunt destul de rare, eventuale seroame, ruperea firului, infectii sau mai rar recidive.

Cazurile mai complicate necesita o alta abordare, eventual transpozitionarea crestei tibiei, dezmotomie, dar de obicei procedeul descris este suficient pentru remedierea afectiunii.

  

Ultima modificareJoi, 23 Aprilie 2020 14:06
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Wili Glaser

Medic veterinar practician - Clinica Veterinara Playdog Arad

Website www.facebook.com/clinicaveterinaraplaydog.playdog

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.