Avertizare
 • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 540

Luxatia Rotulei - diagnostic si proceduri chirurgicale

Contents[Hide]

Luxatia rotulei este o cauza comuna a schiopaturii la cainii de talie mica, dar poate fi intalnita si la cainii de talie mare prevalenta ei crescand in ultimii ani. Printre cele mai afectate rase sunt Yorkshire Terrier, Bichon Maltese, Buldogul Englez si Buldogul Francez, Cavalier King Charles, Labrador.

Rotula se poate disloca lateral sau medial. Anatomic, rotula culiseaza in troclea femurala in sus in momentul extensiei piciorului sau in jos in momentul flexiei piciorului. Rotula este integrata in tendonul patelar care se insera distal la nivelul tuberozitatii tibiale, iar proximal se continua cu muschii cvadriceps. Pacientii cu luxatie de rotula prezinta dificultati in a tine articulatia genunchiului dreapta datorita instabilitatii la nivelul acesteia, atata timp cat rotula este luxata ei nu pot efectua extensia totala a genunchiului.

 

fig1

Fig:1 : 1 - rotula in pozitie normal anatomica; 2- condil femural medial; 3- tendonul patelar; 4- tuberozitatea tibiala; 5- rotula luxata medial; 6- rotula luxata lateral

Aproximativ 95% din cainii afectati au anormalitati de conformatie cum ar fi, dislocarea mediala a muschilor cvadriceps, torsiunea laterala a femurului in partea distala, deformarea tibiei proximal, instabilitatea relationala a articulatiei genunchiului. Diagnosticul luxatiei de rotula se realizeaza prin inspectarea articulatiei genunchiului fara a necesita sedatia sau anestezia pacientului, radiografiile ne ajuta sa evaluam deformarile angulare si torsionale ale femurului si tibiei, in acelasi timp putem observa si degenerarile de tip osteoartritic daca sunt prezente, ceea ce ne va ajuta sa realizam un plan chirurgical corect. Miscarile anormale ale rotulei duc la distrugerea cartilajului rotulei si a crestei trocleare in timp. Cartilajul nu are terminatii nervoase, avand doar rolul de a reduce frecarea dintre partile osoase care se misca intr-o articulatie. Dupa ce cartilajul se distruge, se vor expune partile osoase care sunt sub cartilaj si acestea devin senzitive, moment in care pacientul va incepe sa prezinte durere cronica.

fig2

fig3

Contactul intre 2 oase in timpul miscarii articulare este asociat cu o frecare mai mare care conduce la incalzire la nivelul articulatiei si durere in acelasi timp. Articulatia genunchiului la pacientii cu luxatie de rotula de obicei este inflamata datorita deteriorarii cartilajului, capsula articulara ingrosandu-se in timp. In acelasi timp vom avea o crestere a cantitatii lichidului sinovial in articulatia respectiva si dezvoltarea osteofitelor la nivelul crestei trocleare, condilului femural afectat si proximal sau distal la nivelul rotulei. In timp ce cainii care nu prezinta deteriorarea cartilajului schioapata din cauza disconfortului acut cauzat de disfunctia mecanica asociata cu luxarea rotulei, cei care prezinta deteriorari ale cartilajului schioapata deoarece prezinta un disconfort articular permanent provocat de durere.

1. Luxatia rotulei se clasifica in 4 grade diferite:

 

 

 • gradul 1:Rotula poate fi luxata, dar luxarea ei spontana se intampla foarte rar. Luxatia manuala se poate efectua in timpul examinarii, dar cand presiunea este indepartata de la nivelul rotulei ea se reduce spontan. ț
 • gradul 2: Rotula se poate luxa prin efectuarea flexiei si extensiei articulatiei genunchiului, rotula ramane luxata dupa ce examinatorul o luxeaza pana in momentul in care ea este redusa spontan de catre pacient prin extinderea articulatiei genunchiului si rotirea tibiei.
 • gradul 3: Rotula ramane luxata aproape tot timpul dar poate fi redusa cu articulatia in extensie, dupa reducerea manuala a rotulei in troclee aceasta se reluxeaza prin miscarile de flexie si extensie ale articulatiei. Cu acest grad de luxatie este prezenta o dislocare mediala a muschilor cvadriceps, deformarile angulare si torsionale pot fi prezente la nivelul tibiei si femurului.
 • gradul 4: Rotula este luxata permanent si nu poate fi redusa manual Troclea femurala este superficiala sau chiar absenta si in acelasi timp este prezenta dislocarea mediala a muschilor cvadriceps. Cu acest grad de luxatie poate fi prezenta o rotatie mediala de 80-90 grade a platoului tibial proximal si in acelasi timp deformari angulare si torsionale ale femurului si tibiei care sunt evidente.

In gradele 1 si 2 semnele clinice sunt intermitente, pacientul prezentand schiopatura cu perioade variabile de timp si frecventa . In gradele 3 si 4 pacientii vor arata mai des semnele clinice de schiopatura de obicei dupa efort prelungit adoptand o pozitie ghemuita.

fig4

fig5

2. Managementul medical

Se recomanda la cainii cu luxatie de gradul 1 care prezinta semne clinice ocazional, medicatia consta in antiinflamatorii/ analgezice nonsteroidiene si limitarea plimbarilor in lesa timp de 5-10 minute de 2 ori pe zi in perioada de convalescenta. Antiinflamatoarele nonsteroidiene se recomanda initial pentru o perioada de 2-3 saptamani dupa care se incearca sa se opreasca administrarea acestora si se mareste perioada de exercitiu cu 5 pana la 10 minute saptamanal in lesa. Daca pacientul continua sa schioapete antiinflamatorii nonsteroidiene se pot administra pe o durata mai mare de timp si cand se realizeaza interventia chirurgicala.

3. Managementul chirurgical

Pentru corectarea luxatiei de rotula se efectueaza diferite proceduri chirurgicale:

 • daca troclea este superficiala, aceasta se adanceste prin scoaterea unei pene sau bloc de cartilaj si os din troclee, apoi troclea se adanceste dupa care se repozitioneaza pana sau respectivul bloc de cartilaj si os.
 • daca muschii cvadriceps, rotula si insertia tendonului patelar pe tuberozitatea tibiala nu sunt in linie dreapta si tuberozitatea tibiala este rotita in interior in cazul luxatiei mediale sau in exterior in cazul luxatiei laterale, se va efectua o transpozitie de creasta tibiala in directia opusa, cand pozitia optima este obtinuta, creasta tibiala va fi fixata cu 1-2 brose si un serclaj de sarma.
 • fascia musculara in partea opusa luxarii patelei este de obicei alungita si se va fixa prin suprapunere cand se inchide articulatia.

fig6

fig7

fig8

fig9

fig10

fig11

fig12

Pacientii cu luxatie de grad 3 sau 4 pot necesita corectarea deformarii femurului, care se poate realiza prin extragerea unei bucati de os in forma de pana dupa care femurul va fi stabilizat cu o placuta si suruburi. Post operator se recomanda antiinflamatorii nonsteroidiene pentru o perioada de 3 pana la 4 saptamani, limitarea plimbarilor in lesa, in primele 6 saptamani 5 pana la 10 minute de 2 ori pe zi dupa care se vor mari treptat in urmatoarele 6 saptamani. La sfarsitul celor 3 luni de recuperare cainele ar trebui sa se reintoarca la acelasi nivel de activitate pe care l-a avut inainte de a prezenta semnele clinice.

Complicatiile post operatorii se intalnesc in 18-29% din cazuri si sunt mai des intalnite la cainii mai mari de 20 kg. Reluxarea rotulei reprezinta 30-48% din complicatiile postoperatorii si 65-86% din complicatiile majore dupa interventia chirurgicala. In marea majoritate a cazurilor, luxatia rotulei va fi de gradul 1 ceea ce nu va afecta foarte mult din punct de vedere clinic pacientul pentru ca va fi simptomatic foarte rar. In momentul in care pacientul prezinta semne clinice se poate folosi management medical. Alte complicatii majore pot fi infectiile, care reprezinta in general 1-2% din complicatii si sunt destul de rar intalnite, ruperea sau migrarea implanturilor intalnite foarte rar si de obicei pot fi o consecinta a alegerii gresite a marimii implanturilor, de obicei brose prea subtiri sau serclajul de sarma prea subtire, sau ca urmare a nerestrictionarii plimbarilor pacientului in lesa. De obicei se intampla cand acesta sare sau alearga.

Una din complicatiile minore care este intalnita mai des este formarea serumului in jurul implanturilor, ce poate aparea dupa aproximativ 6-8 saptamani post operator. Pentru remiterea seromului se recomanda extractia implanturilor, nu intotdeauna fiind necesara indepartarea serclajului. De multe ori este indeajuns sa se indeparteze doar brosa sau brosele respective care produc iritatia. Rata de succes a acestei proceduri este de 90%, succesul fiind definit ca si reintoarcerea la o buna functionare a piciorului respectiv, ceea ce implica lipsa schiopaturii. Din nefericire, prin procedura chirurgicala nu se va indeparta si osteoartrita care este deja prezenta in articulatie si care va afecta pacientul, provocandu-i schiopatura in general dimineata si dupa plimbari mai lungi decat cele obisnuite. Ca rezultat al osteoartritei pacientii vor schiopata ocazional. Cu cat procedura se efectueaza la o varsta mai mica, cu atat riscul dezvoltarii osteoartritei este redus si calitatea vietii pacientului pe termen lung este imbunatatita.

Cainii care prezinta initial un grad mai mare de luxatie a rotulei au un risc crescut al relaxarii rotulei post operator deoarece cu cat gradul luxatiei este mai mare, cu atat este mai frecventa deformarea femurului distal si tibiei proximal care va creste riscul reluxarii postoperatorie. Recuperarea completa dureaza aproximativ 3 luni.

Bibliografie:

 1. Denny HR, Minter HM: The long term results of surgery of canine stifle disorders. J Small Anim Pract 14:695–713, 1973
 2. Johnson AL, Hulse DA: Disease of the joints, in Fossum TW, Hedlund CS, Hulse DA, et al: (eds): Small Animal Surgery (ed 2). Mosby, St. Louis, MO, 2002, pp 1133–1142
 3. Nunamaker DM: Patellar luxation, in Newton CD, Nunamaker DM(eds): Textbook of Small Animal Orthopaedics. Philadelphia, PA, Lippincott, 1985, pp 941–947
 4. Piermattei DL, Flo GL: The stifle joint, in Piermattei DL, Flo GL (eds): Brinker, Piermattei & Flo’s Handbook of Small Animal Orthopaedics and Fracture Repair (ed 3). Philadelphia, PA, Saunders, 1997, pp 516–580
 5. Vasseur PB: Stifle joint, in Slatter DS (ed): Textbook of Small Animal Surgery (ed 3). Philadelphia, PA, Saunders, 2003, pp 2090–2133
 6. Ness MG, Abercromby RH, May C, et al: A survey of orthopaedic conditions in small animal veterinary practice in Britain. Vet Comp Orthop Traumatol 9:43–52, 1996
 7. DeAngelis M: Patellar luxation in dogs. Vet Clin North Am Small Anim Pract 1:403–415, 1996
 8. Campbell JR, Pond MJ: The canine stifle joint II. Medial luxation of the patella; an assessment of lateral capsular overlap and more radical surgery. J Small Anim Pract 13:11–18, 1972
 9. DeAngelis M, Hohn RB: Evaluation of surgical correction of canine patellar luxation in 142 cases. J Am Vet Med Assoc 156:587–594, 1970
 10. Denny HR, Butterworth SJ: The stifle, in A Guide to Canine and Feline Orthopaedic Surgery (ed 4). Oxford, UK,Blackwell Science, 2000, pp 512–553
 11. Flo GF, Brinker WO: Fascia lata overlap procedurefor surgical correction of recurrent medial luxation of the patella in the dog. J Am Vet Med Assoc 156:595–599, 1970
 12. Hulse DA: Pathophysiology and Management of Medial Patellar Luxation in the dog. Vet Med Small Anim Clinician 76:43–51, 1981
 13. Johnson AL, Probst CW, Decamp CE, et al: Comparison of trochlear block recession and trochlear wedge recession for canine patellar luxation using a cadaver model. Vet Surg 30:140–150, 2001
 14. Roush JK: Canine patellar luxation. Vet Clin North Am Small Anim Pract 23:855–868, 1993
 15. Slocum B, Slocum TD: Trochlear wedge recession for medial patellar luxation an update. Vet Clin North Am Small Anim Pract 23:869–875, 1993
 16. Talcott KW, Goring TL, Haan JJ: Rectangular recession trochleoplasty for treatment of patellar luxation in dogs and cats. Vet Comp Orthop Traumatol 13:39–43, 1993
 17. Singleton WB: The surgical correction of stifle deformities in the dog. J Small Anim Pract 10:59–69, 1969
 18. Remedios AM, Basher AW, Runyon CL, et al: Medial patellar luxation in 16 large dogs a retrospective study. Vet Surg 21:5–9, 1992
Ultima modificareSâmbătă, 04 August 2018 20:04
Adrian Dumitru

Medic veterinar practician. 

Absolvent al Universitatii de Medicina Veterinara promotia 2006
Decembrie 2006-Februarie 2008 - Marco-Vet
Martie 2008- Martie 2011 - colaborari cu diverse cabinete in domeniul chirurgiei
Aprilie 2011- Iunie 2012 - Internship in ortopedie si neurochirurgie - Animal Medical Center UK  sub indrumarea lui: James Pratt CertSAS Dip ECVS MRCVS
Iunie 2012-prezent Haven Veterinary Surgeons UK