M-a muscat pisica! Ce trebuie sa fac?
- Editor: Echipa Veterinarul.Ro
- Publicat în: Articole medicale specializare PET
Pisicile sunt cele mai moi si dragastoase animale de prin casele noastre. Ne ling, ne dau cu labuta, se pisicesc pe langa noi si fac o multime de giumbuslucuri. Dar cateodata mai au si o dispozitie proasta. Sau noi nu suntem atenti pe unde calcam sau vedem o pisica draguta langa casa si invatati fiind cu pisicile incercam sa ne jucam cu ea. Atunci poate apare inevitabilul si ne trezim muscati. Mai grav este cand fara sa facem ceva o pisica devine agresiva si chiar ne ataca. Atunci masurile privind sanatatea noastra trebuie sa fie luate foarte repede.
Muscatura de pisica este periculosa?
Chiar daca este motanelul nostru preferat muscatura de pisica este foarte pericuoasa. Pisicile sunt purtatoare a unui foarte mare numar si tipologii de bacterii in gura lor. Cea mai frecventa este Pasteurella multocida. De cele mai multe ori o zona muscata devine rosie, se tumefiaza si devine dureroasa. Gravitatea este cu atat mai mare cu cat este mai profunda. Locul muscaturii se poate inflama foarte repede si fara un tratament serios poate apare si septicemia (simptome asemanatoare gripei dar mult mai intense, febra mare, dureri in tot corpul) Copii, batranii sau persoanel cu afectiuni cronice pot face forme foarte grave.
Cum trebuie sa intervenim in cazul unei muscaturi de pisica?
In primul rand trebuie sa clatim repede zona din jurul muscaturii cu apa din abundenta si sa o spalam cu un sapun lichid. Poate fi dureros dar necesar sa indepartam cat mai repede orice urma de mizerie sau de resturi si sa vizualizam mai bine locul muscaturii. Nu spalati rana in sine ci in jurul ei. Nu utilizati dezinfectante puternice pe rana direct, nu spalati rana direct cu sapun, nu utilizati unguente. Rana se poate curata cu apa oxigenata din abundenta eventual stergand cu untifon cu atentie pentru a nu lasa fire de tifon. Nu utilizati vata. Daca nu aveti apa oxigenata puteti sa fierbeti apa si sa o raciti sau sa adaugati o lingurita plina de sare intr-un litru de apa. Este necesar sa curatati bine locul muscaturii. Cu cat dezinfectia zonei se realizeaza mai repede si mai bine cu atat sansele de infectie scad.
Sangerarea trebuie oprita prin aplicarea unui pansament steril, si realizarea unei usoare presiuni. Puteti chiar sa aplicati un pansament cu leucoplast bine strans. Aveti grija sa nu obturati in acest fel, prin strangere, vasele sangvine ale zonei.
Daca este o rana serioasa este bine sa va prezentati de indata la un medic. Acesta cu siguranta va trebui sa va scrie o reteta din care sa nu lipseasca tratamentul cu antibiotice. Plagile cauzate de muscatura pisicii pot avea o evolutie foarte periculoasa si nu trebuie sa ignoram un tratament eficace. De multe ori este nevoie de una doua copci pentru a prinde rana sau poate este necesar sa fie lasata libera. Aceasta trebuie sa fie o decizie medicala care se ia de catre medicul dumneavoastra curant sau de la serviciul de urgente.
Nici zgaraieturile nu trebuie ignorate daca a fost afectata pielea si se exprima sange.
Se pot folosi tot felul de medicamente antibiotice sub forma de pulberi pentru tratamentul local sau general daca este cazul dar recomandarea noastra sincera este sa va prezentati la medicul dvs sau la serviciul de urgenta.
Uneori este nevoie si de un vaccin antitetanic. In situatii mai grave cand ati fost atacati de o pisica care a devenit brusc violenta si mai ales cand este vorba de pisica dumneavoastra care a devenit violenta "din senin" sau o pisica total necunoscuta care este foarte violeta si ataca, este neaparat necesar sa va prezentati la serviciul de urgente. Pisicile pot fi bolnave de rabie ceea ce este foarte periculos. Masurile care se iau trebuie sa fie rapide si sub control medical. Printre masuri se impune si prinderea pisicii si efectuarea anumitor examene de catre serviciile veterinare de stat pentru a stabili daca este sau nu vorba de rabie. Atentie ca in aceasta situatie si o mica zgarietura este la fel de periculoasa pentru contaminarea cu virusul rabic.
Daca pisica dvs v-a zgariat in joaca sau a prins putin mai tare cand va jucati cu ea nu intrati in panica. Se mai intampla. Evitati sa fiti violenti sau sa o bateti. Doar trebuie atentionata si ea cu siguranta va veni sa "isi ceara scuze" si totul va reintra in normal. Dar nu uitati sa tratati corespunzator zona muscata.
PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

Echipa Veterinarul.Ro
Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri
Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni + Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar; unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.
In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.
Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei.
www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:
- Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
- Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari
www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.
www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.
www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.
Website www.facebook.com/revistaveterinarul
Articole recente - Echipa Veterinarul.Ro
- Studiu retrospectiv privind efuziunea parapneumonică la 130 de câini cu diagnostic clinic de pneumonie
- Virbac a anunțat lansarea unui supliment de îngrijire a articulațiilor pentru câini
- Factori de risc pentru uroliții din tractul urinar superior și obstrucția ureterală la pisicile aflate în îngrijire veterinară referral în Regatul Unit
- Abordarea inegalităților globale în ceea ce privește accesul la medicamentele esențiale - WSAVA, WVA încep prin a elabora liste de produse farmaceutice de bază pentru animale
- Gulerul pentru sănătatea pielii pentru animalele de companie va fi lansat în Europa