updated 11:50 AM UTC, May 12, 2023 Europe/Bucharest

Recomandarea noastră

Managementul infecției cu virusul encefalomiocarditei în fermele de porci din Italia: un studiu de caz

În luna februarie a acestui an, BMC Veterinary Research a publicat un studiu de caz intitulat "Managementul infecției cu virusul encefalomiocarditei în fermele de porci din Italia: un studiu de caz", realizat de A. Scollo, C. Mazzoni și A. Luppi.

Acest articol se concentrează pe impactul virusului encefalomiocarditei (EMCV) asupra porcilor, care sunt considerați cea mai sensibilă specie domestică la acest virus. EMCV a fost izolat pentru prima dată în fermele de porci în 1958 în Panama și în Europa și este frecvent asociat cu miocardita fatală și moartea subită la porcii tineri. Principalul factor în răspândirea virusului este considerat a fi populația locală de rozătoare.

Studiul de caz abordează un focar de encefalomiocardită virală într-un loc de fătare (ferma A) și într-un loc de înțărcare (ferma B) din Italia, caracterizat de mortalitate crescută și simptome clinice cauzate de insuficiența cardiacă. Managementul eficient al rozătoarelor s-a dovedit a fi o componentă crucială în gestionarea focarului. De asemenea, s-a aplicat o abordare terapeutică de sprijin neobișnuită, inspirată din medicina umană, care a constat în utilizarea acidului acetilsalicilic pentru efectele sale antiflogistice și antitrombotice.

În absența unui tratament specific pentru infecția cu EMCV și a disponibilității limitate a vaccinurilor în multe țări, controlul eficient al populației de rozătoare în fermele de porci și explorarea potențialului terapeutic al acidului acetilsalicilic reprezintă aspecte esențiale pentru reducerea impactului acestui virus asupra sănătății și productivității porcilor.

1. Prezentarea cazului

Cazul clinic descrie un focar de encefalomiocardită virală într-un loc de fătare (ferma A) și într-un loc de înțărcare (ferma B), cu o mortalitate care a atins 24,2% la purcei de lapte și 7,7% la purcei înțărcați. Fermele erau situate într-o zonă endemică din Italia, iar focarul a fost caracterizat de o mortalitate ridicată, cu moarte subită și semne clinice datorate insuficienței cardiace (tremurături, dispnee și febră). Programul de control al rozătoarelor a fost acțiunea cheie în gestionarea focarului. Cu toate acestea, la locul de înțărcare, lipsa unui program de combatere a rozătoarelor în unele zone neexplorate ale grajdului (tavanul fals) a fost responsabilă pentru un timp mai lung de rezolvare a focarului. S-a aplicat, de asemenea, o abordare terapeutică de sprijin neobișnuită din sugestia medicinii umane, utilizând acid acetilsalicilic pentru efectele sale antiflogistice și antitrombotice.

2. Concluzii

Controlul populației de rozătoare într-o fermă de porci este adesea dificil și necesită o cunoaștere profundă și a obiceiurilor rozătoarelor. Având în vedere lipsa unui tratament pentru această boală și absența vaccinurilor disponibile în mai multe țări, acidul acetilsalicilic ar putea fi interesant pentru studii ulterioare, ca un sprijin important pentru recuperarea porcilor.

3. Context

Virusul encefalomiocarditei (EMCV) este un membru al familiei Picornaviridae, genul Cardiovirus. Acesta a fost izolat pentru prima dată din cazuri de miocardită acută fatală la un cimpanzeu din Florida și de encefalomielită la o maimuță rhesus din Uganda. De atunci, EMCV a fost izolat de la multe animale, frecvent ca fiind cauza miocarditei fatale. Miocardita acută fatală la purcei cauzată de EMCV a fost descrisă pentru prima dată în Panama în 1958, după care porcii au fost considerați ca fiind specia domestică cea mai sensibilă. La mijlocul anilor 1980, infecția cu EMCV a fost asociată, de asemenea, cu insuficiența reproductivă la scroafe, în funcție de tulpină. În Europa, EMCV a fost raportat pentru prima dată ca fiind cauza bolii la porci în 1986, atât în Italia, cât și în Grecia. După 1986, virusul a fost izolat de obicei în Italia din cazuri de moarte subită la porcii tineri, cu un total de 72 de focare în 2000 și 2001, înregistrate în zona endemică din sudul Lombardiei sau în regiunile limitrofe din Veneto și Emilia Romagna. Boala a provocat în general o mortalitate scăzută, apărând sub forma unor episoade sporadice de moarte subită a câtorva (< 10) purcei sugari sau înțărcați. Cu toate acestea, în unele focare, boala a fost mai gravă, provocând 100-400 de decese. În zona endemică italiană, a fost raportată o seroprevalență între 5,7 și 14,5%, cu vârfuri mai mari de 60% în fermele cu encefalomiocardită clinică.

În prezent, sunt considerate două mecanisme principale de transmitere a EMCV la porcii domestici:
1) infectarea porcilor care ingerează fie fecale sau urină infectate, fie cadavrele rozătoarelor infectate, adesea prin intermediul hranei sau apei contaminate; sau
2) transmiterea de la porc la porc, chiar dacă porcii pot excreta virusul doar pentru o perioadă scurtă de timp. Poate avea loc, de asemenea, transmiterea transplacentară [9,10,11]. S-a presupus că originea principală a focarelor este reprezentată de populațiile locale de rozătoare. La șobolanii infectați experimental cu o tulpină de EMCV miocardic, nu s-au observat leziuni clinice sau macroscopice în niciun organ, iar virusul a fost izolat din plasturii Peyer și din timus de la 3 zile până la 60 de zile post-inoculare. Această constatare a indicat faptul că acest țesut a reprezentat un loc de persistență după infecția orală.

focare necroza inima porc intarcat

Fig 1: Inima unui purcel înțărcat. Se pot observa focare albe de necroză în miocard (săgeți)

Evoluția infecției la porci este influențată de virulența tulpinii, de doza de expunere, de susceptibilitatea individuală și de starea imunitară a animalelor. La 30 de ore după infecția experimentală, unele animale pot muri cu leziuni tipice la nivelul inimii și al amigdalelor, iar la 3 zile după infecție, virusul poate fi izolat și din sânge. Titlurile cele mai ridicate de virus sunt recuperate din mușchiul cardiac, iar leziunile miocardice sunt predominante la necropsie, semn că acesta este organul țintă pentru replicarea virusului. Miocardita cauzată de EMCV pare să fie o consecință a producerii de citokine proinflamatorii (IL-1β, factor de necroză tumorală-α, IL-6).

Boala clinică este dezvoltată mai des la porcii tineri, în special în primele săptămâni de viață, și se caracterizează în mod obișnuit printr-o manifestare acută cu moarte subită datorată insuficienței miocardice. Au fost observate și alte semne clinice, cum ar fi anorexie, apatie, tremurături, șovăială, paralizie sau dispnee, uneori cu temperaturi de până la 41 °C. Boala este adesea limitată la un singur grajd sau la câteva cotețe, iar decesele sunt mai frecvente la sfârșitul după-amiezii, când porcii sunt mai activi. Înainte de a muri, se poate observa dispnee și scâncete. Miocardita cronică poate să apară după o recuperare ocazională sau infecții la porcii de la vârsta de după înțărcare până la vârsta adultă, cu boală subclinică și mortalitate ocazională . Porcii care mor în urma fazei acute pot prezenta doar hemoragii epicardice și nu prezintă alte leziuni grosiere, cu excepția hidropericardului, a hidrotoracelui și a edemului pulmonar. Leziunile cele mai caracteristice, observate mai frecvent la porcii în creștere decât la purceii de lapte, se găsesc în miocard, unde se observă multiple focare de necroză. Histopatologia arată necroza caracteristică cu sau fără mineralizare în inimă, unde se observă o reacție imunohistochimică pozitivă localizată în citoplasma celulelor miocardice. La nivelul creierului se pot observa meningită, infiltrare perivasculară cu celule mononucleare și degenerare neuronală.

Diagnosticul concludent al EMCV ar putea fi obținut prin leziunile histopatologice (miocardită interstițială non-supurativă sau encefalită), izolarea virusului în cultură și RT-PCR pentru metode de diagnostic mai sensibile și specifice. De asemenea, se utilizează teste serologice pentru detectarea anticorpilor serici împotriva EMCV, cum ar fi neutralizarea virusului (VN) și ELISA. Anticorpii de neutralizare pot fi detectați la 5-7 zile după infecție și pot persista de la 6 luni la 1 an, în timp ce imunitatea maternă poate persista timp de cel puțin 2 luni.

Nu există niciun tratament pentru această boală, dar evitarea stresului sau a excitației porcilor cu risc în faza acută poate minimiza mortalitatea. Cu toate acestea, în medicina umană, managementul clinic al miocarditei este mai dezvoltat spre o intervenție terapeutică cu scopul de a reduce managementul clinic al miocarditei este mai mult dezvoltat spre o intervenție terapeutică cu scopul de a reduce flogoza și disfuncția cardiacă persistentă la persoanele care au supraviețuit unui episod acut. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, în special acidul acetilsalicilic, reprezintă o piatră de temelie a tratamentului pentru boala cardiacă acută la om datorită efectelor lor antiflogistice și antitrombotice. Scopul prezentului raport clinic a fost acela de a descrie un focar de EMCV atât la o fermă de fătare (ferma A), cât și la o fermă de înțărcare (ferma B) din Italia, unde s-a aplicat, de asemenea, o abordare terapeutică de sprijin din sugestia medicinii umane.

Sursa: 

Scollo, A., Mazzoni, C. & Luppi, A. Management of encephalomyocarditis virus infection in Italian pig farms: a case report. BMC Vet Res 19, 54 (2023). https://doi.org/10.1186/s12917-023-03611-6

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul

Articole înrudite

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.