Manipularea si contentia animalelor exotice
- Editor: Echipa Veterinarul.Ro
- Publicat în: Articole medicale in Stiinta si Practica
Toate tehnicile clinice bune incep cu contentia adecvata, indiferent daca tehnicile sunt chimice sau manuale, tehnici similare putand fi utilizate pentru cele mai multe specii de nevertebrate. Tehnicile de contentie manuale trebuie sa ofere siguranţa pentru pacient şi clinician, precum şi imobilizarea adecvata a pacientului. Cunoaşterea poziţiilor defensive sau agresive ale acestor specii pot fi de ajutor pentru evitarea ranirii de catre aceşti pacienţi.
De exemplu, tarantula agresiva poate intai sa isi scuture parul şi apoi sa ridice picioarele din fata pentru a expune coltii, avertizand inainte de a musca. Exercitarea unei tehnici bune de retinere permite examinarea sigura si eficienta precum si terapia. Manipularea directa a nevertebratelor ar trebui facuta deasupra unei suprafete moi.
O manipulare neatenta poate avea ca rezultat caderea pacientului, deteriorarea exoscheletului, ceea ce ar duce la pierderea hemolimfei sau chiar la moarte. Medicul veterinar trebuie sa ia in considerare mereu, chiar si cei cu experienta in manipularea nevertebratelor, riscul de a fi intepat sau muscat.
Exista cateva echipamente care ajuta la contentia artropodelor si reduc riscul muscaturilor sau intepaturilor. Firele de par ale tarantulelor, care produc urticarie si unele omizi pot fi evitate prin purtarea de manusi de latex si ochelari pentru protejarea ochilor si prin utilizarea unui forces captusit.
Manusile de latex folosite la tarantula ar trebui clatite de praful de deasupra pentru a proteja plamanul paianjanului, care este un organ pereche situat in opistosoma cranioventrala si este compus din straturi numeroase de tesut subtire intr-un atrium umplut cu aer, permitand astfel difuzia oxigenului in hemolimfa.
Recipientele transparente permit o examinare atenta, cu o manipulare insignifianta. Tuburile de plastic transparent, cum sunt cele utilizate pentru serpii veninosi si cutiile de plastic transparent sunt excelente pentru manipularea si obtinerea unei vizualizari externe optime ale multor specii.
Pentru o contentie invaziva, artropodele pot fi imobilizate cu ajutorul unui ceolofan transparent sau plexiglas pentru a tintui pacientul intr-o anumita pozitie. Aceasta metoda ofera o buna vizualizare pentru examinare si o buna contentie pentru administrarea de medicamente sau alte tratamente.
Nu este recomandata manipularea nevertebratelor de extremitati, avand in vedere fragilitatea membrelor, scorpionul putand fi totusi ridicat cu forcepul captusit de baza cozii. O alta metoda pentru manipularea tarantulelor consta in utilizarea unui sul de tifon curbat, sub pedicel sau sub talia paianjenului dintre cefalotorace si abdomen, in timp ce degetul aratator aplica o usoara presiune pe cefalotorace imobilizand astfel pacientul.

Echipa Veterinarul.Ro
Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri
Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni + Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar; unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.
In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.
Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei.
www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:
- Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
- Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari
www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.
www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.
www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.
Website www.facebook.com/revistaveterinarul
Articole înrudite
-
Socul termic la animalele de companie exotice
-
Informatii importante pentru medicul veterinar practician: pacientul exotic papagalul African Gri
-
Protocolul de anestezie la arici
-
Protocolul de anestezie pentru porcusorul de Guinea si pentru Chinchilla
-
Componentele esentiale ale rationamentului clinic axat pe identificarea problemelor
Articole recente - Echipa Veterinarul.Ro
- Noutăți Marea Britanie: Standul chirurgical „o îmbunătățire semnificativă" pentru operațiile brahicefalice, susțin dezvoltatorii
- Factorii de risc ai bacteriuriei enterococice la pisici: Un studiu retrospectiv
- Noutăți Franța: DogStem, un tratament cu celule stem pentru uz intraarticular la câini
- Două studii din Marea Britanie analizează factorii, rezultatele asociate cu ruptura ligamentului încrucișat cranian, intervenția chirurgicală
- Percheziții în mai multe județe privind o rețea ilegală de tăiere de cai: Mai mulți medici veterinari implicați, carnea era expediată în Italia