Masuri contra Blutogue (Boala limbii albastre)

Pentru a evita patrunderea acestei boli in Romania, A.N.S.V.S.A. a notificat Comisiei Europene decizia de aplicare a masurilor tranzitorii prevazute de Regulamentul CE nr. 394/2008 precum si sacrificarea bovinelor pozitive la testele serologice, provenite din comert intracomunitar, existente la aceasta data pe teritoriul tarii noastre.

Aplicarea unor masuri tranzitorii privind circulatia pe teritoriul Romaniei a bovinelor, ovinelor si caprinelor provenind din zonele cu restrictie sub aspectul bolii limbii albastre (bluetongue)[link aspecte generale]

Aceasta decizie a fost luata in data 21 mai 2008, pe baza analizei de risc pentru bluetongue, de catre grupul de experti si comitetul stiintific intrunite la solicitarea A.N.S.V.S.A.

incepand cu data de 02 iunie 2008, Romania aplica masuri tranzitorii de limitare a circulatiei bovinelor, ovinelor si caprinelor, provenite din tari in care s-a confirmat boala, resprectiv Italia, Franta, Cipru, Belgia, Cehia, Germania, Spania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Anglia, Malta, Portugala, Elvetia si Danemarca.

in acest sens, s-a dispus aplicarea masurilor prevazute de Regulamentul Comisiei nr. 394/2008, referitoare la deplasarea animalelor din speciile receptive (bovine, ovine si caprine) provenite din zonele de restrictie a tarilor mai sus-mentionate. Astfel: - este permisa numai miscarea animalelor mai tinere de 90 zile, pentru aceste animale testul sa se confirme ca au fost tinute de la nastere si pana in momentul plecarii, in conditii de protectie totala fata de atacul insectelor, - testele de laborator care atesta starea de sanatate a animalelor trebuie sa fi fost efectuate cu maximum sapte zile inainte de data miscarii.

Pe langa pagubele directe generate de numarul mare de imbolnaviri (pana la 100%) si mortalitate, aparitia si difuzarea bolii in Romania, poate avea consecinte economice importante privind comertul intracomunitar si exportul romanesc de rumegatoare, in special ovine cat si interzicerea activitatii celor 164 centre de colectare autorizate sanitar veterinar.

Ultima modificareSâmbătă, 04 August 2018 18:49
Dr. Iulian Vieru

Medic primar veterinar, Fondator Revista Veterinarul

In activitatea de medic veterinar am avut sansa sa particip în multe formele de exercitare a activitatii de medic veterinar: la circumscriptie de stat, la circumscriptie concesionata, la firma cu specific de activitate medicina veterinara, in institutii de control a activitatii medicale veterinare prin toate serviciile (polita sanitara veterinara, sanatate animala, igiena si siguranta alimentelor). Astfel am avut ocazia sa invat multe din tainele profesiei, sa inteleg in profunzime mecanismele si modul de functionare al medicinii veterinare.

Activitatea extraprofesionala, pasiunea pentru idei si inovatie m-a motivat sa invat, sa experimentez in cele peste 30 de proiecte finantate in diversele domenii in care am activat, ONG, administratie publica, medicina veterinară. Insumarea experientelor a venit o data cu infiintarea Patronatului Medicilor Veterinari Privati din Romania si al Revistei Veterinarul. In cadrul Patronatului am activat ca voluntar si am avut satisfactia la finalul colaborarii sa ma pot mandri ca am fost unul dintre cei care au pus umarul la realizarea primului patronat real din Romania al medicilor veterinari, organizatie membru al Federatiei Veterinarilor Europeni, cu proiecte de dezvoltare castigate pentru membrii sai si cu negocieri (mai aprinse) castigate cu autoritatile veterinare. Revista Veterinarul, este si astazi cel mai frumos si amplu proiect de promovare al medicinii veterinare si a medicilor veterinari romani cu care ma mandresc.

Website www.veterinarul.ro