Medicina calului de sport schiopaturile - provocari si solutii noi
- Editor: Dr Vadim Vargolici
- Publicat în: Articole medicale in Stiinta si Practica
Calul de sport este in acelasi timp pet, investitie, atlet, masina de curse, accesoriu de lux si paguba la casa omului. Modul in care caii de sport sunt priviti de catre proprietarii lor variaza mereu intre aceste coordonate.
Un cal poate fi azi preferatul familiei pentru ca a castigat un concurs si pentru care nici o cheltuiala nu este prea mare si maine sa fie o povara pentru ca sunt probleme de buget sau pentru ca s-a oprit in concurs. De aici apar si variatii ale modului in care se gestioneaza problemele de sanatate specifice ale cailor de sport, mergand de la “am proba maine, fa-l bine, fie ce-o fi, oricat costa” pana la “lasa-l sa stea in boxa ca s-o vindeca el”.
Din punctul de vedere al medicului veterinar, calul de sport este un atlet care trebuie sa se prezinte in maximum de forma in anumite momente ale anului, care sufera inevitabil de o anumita uzura si care poate fi supus unor teste antidoping in anumite situatii.
Problemele cele mai importante ale cailor de sport sunt schiopaturile. Masura in care apar anumite afectiuni variaza intre ramurile sportive.
Cateva exemple:
• 60% dintre schiopaturi sunt date de osteoartrite (National Animal Health Monitoring Systems, 2000; Caron si Genovese 2003)
• Un studiu din 2010 (Murray si col.) arata ca 50% dintre caii de dresaj din Marea Britanie au fost schiopi in ultimii 2 ani; dintre acestia 13% au avut schiopatura provocata de leziuni de ligament suspensor
• Un studiu din 2008 (Singer si col.) arata ca 21% din caii care se inscriu la concursurile de proba completa (eventing) se retrag din cauza de schiopaturi. 43% dintre aceste schiopaturi sunt date de leziuni ale tendoanelor si ligamentelor, cu accent pe leziunile de tendon flexor superficial (33%) si pe leziunile de ligament suspensor (33%).
• Kasashima si col (1999) mentioneaza un procent de 11,1 %, respectiv 3,61% al incidentei leziunilor tendonului flexor superficial si al ligamentului suspensor ale membrelor anterioare la caii de curse din Japonia. in cele ce urmeaza voi trece in revista cateva din optiunile noi de tratament ale schiopaturilor.
Informatia trebuie preluata sub rezerva faptului ca dinamica acestui curent este foarte alerta, si desi rezultatele initiale sunt foarte promitatoare, este inca asteptata publicarea de studii bazate pe o cazuistica suficient de bogata.
1. TERAPII NOI
2. 1. Terapia cu celule stem
Discutiile despre celulele stem au ajuns in ultimul timp un subiect despre care toata lumea a auzit “ceva”. Ce sunt celulele stem? De obicei oamenii se gandesc la celulele stem embrionare, datorita popularitatii pe care a capatat-o procedeul de recoltare si stocare a acestui tip de celule la nou-nascutii umani. Celulele stem pot fi insa si “adulte” (somatice), denumite si “mesenchimal stem cells” – celule stem mezenchimale. Aceste celule sunt responsabile de reparatiile care se fac in organismul animal, si se gasesc in maduva osoasa, tesut adipos, pulpa dentara, ficat, piele, vase de adica se pot transforma in diverse tipuri de tesuturi asemanatoare dar nu pot crea organe. Se pot genera tesut tendinos, muscular sau cartilaginos. in anumite conditii se poate genera si tesut osos, endothelial, miocardic, pancreatic, hepatic si neural.
3. Cum se recolteaza?
Celulele stem adulte se recolteaza din maduva osoasa sau din tesutul adipos. in cazul maduvei osoase, se face recoltarea din stern, cu ajutorul unui trocar. Procedura se poate face sub anestezie totala sau sub sedare, cu calul in pozitie patrupedala. tesutul obtinut se proceseaza pentru a se separa si multiplica celulele stem mezenchimale. Acest proces dureaza de obicei cateva zile, la final rezultand o populatie de celule multiplicata de celule stem. Se poate face si activarea intr-o anumita directie (ex. formarea unei populatii de tenocite). in cazul tesuturilor adipoase, se face recoltarea prin liposuctie de pe crupa, cu calul sedat si anesteziat local. tesutul astfel obtinut se proceseaza pentru separarea fractiunii stromei vasculare din tesutul adipos. Nu este nevoie de cultivare deoarece tesutul adipos contine de 50 pana la de 1000 ori mai multe celule stem decat maduva osoasa si contine si alti componenti cu valoare terapeutica, ca celule T regulatoare, celule endoteliale precursoare, preadipocite si un tip de macrofage anti-inflamatorii cunoscute ca macrofage M2 “activate alternativ”. Preparatul se activeaza si in circa 4 ore de la recoltare se poate utiliza in scop terapeutic.
4. Aplicatia terapeutica:
In domeniul medicinei umane, se investigheaza toate multiple utilizari, de la cele din zona medicinei cosmetice la medicina sportiva si pana la aplicatii in zona neurologiei. Pentru medicina veterinara aplicatiile cu rezultate confirmate sunt in cazul osteoartritelor si in cazul leziunilor tendinoase, desi studiile se intind de la laminita pana la emfizem. Modul de utilizare al celulelor stem este prin injectare in zona de tratat.
In cazul tendoanelor, este vorba de injectare ecoghidata in zona lezata. Pentru articulatii, se poate injecta intr-o anumita zona sub control radiologic (de ex. in cazul chistilor subcondrali) sau prin depunere in lichidul sinovial. Beneficiile cunoscute ale utilizarii unei astfel de terapii sunt o vindecare mai rapida si de mai buna calitate a tesuturilor afectate, prin comparatie cu tratamentele clasice. Asta poate insemna, de exemplu, o recuperare mai rapida a unui tendon si salvarea unui an competitional. Sau vindecarea unei leziuni articulare care nu se putea rezolva decat printr-o operatie.
Dezavantajele sunt in primul rand costul ridicat al unei astfel de interventii (1500 - 2500 Euro). in plus, dat fiind faptul ca acest domeniu este in plina cercetare si dezvoltare, apar saptamanal rapoarte medicale care indica ca exista inca multe cai de a folosi aceste celule, maine mai bine decat azi.
5. 2.PRP (Plasma Rich Platelets)
PRP este un produs obtinut din sangele animalului (60 ml), centrifugat si activat. Este o modalitate de a obtine un produs concentrat, stimulator al vindecarii, obtinut din sangele pacientului. Contine factor de crestere derivat plachetar, factor de crestere si trasformare beta, factor de crestere fibroblastic, factori de crestere insulin-like, factor de crestere vascular endothelial, factor de crestere epidermic, interleukina 8, factor de crestere al keratinocitelor, factor de crestere al tesutului conjuctiv si altele. Cantitatea de factori de crestere (si deci vindecare) este de 3 pana la 10 ori mai mare decat in sangele animalului. Fiind substante proprii ale organismului, nu este doping si nu exista efecte secundare periculoase, ceea ce face ca PRP sa fie la mare moda intre atletii umani si nu numai. in ianuarie 2011 World Anti-Doping Agency (Agentia Mondiala Anti-Doping) a declarat ca nu exista dovezi ca PRP ar creste performanta si deci nu este doping. PRP se intrebuinteaza in terapia leziunilor tendinoase si a celor articulare.
6. 3.IRAP (Interleukin-1 Receptor Antagonist Protein)
IRAP este tot un produs care se obtine din sangele calului. Este o forma de terapie intra-articulara recomandata in cazuri de osteoartrita moderata, capsulita/sinovita, osteocodroza disecanta si dupa interventiile artroscopice. Functioneza prin blocarea interleukinei-1, enzima care este principala vinovata de distrugerea cartilajului in timpul proceselor degenerative din cadrul osteoartritelor. Se realizeaza prin recoltarea de sange (50 ml) in seringi speciale, incubare timp de 24h, apoi centrifugare si recoltarea serului. Serul rezultat este bogat in IRAP, se divide in 7 doze care se pot congela. Terapia consta intr-o serie de injectii intra-articulare. Domeniul medicinei regenerative pare sa deschida drumuri noi. Chiar si cei mai sceptici dintre medici sunt de acord ca acest tip de terapii va schimba modul in care se practica medicina sportiva, fie ea a calului sau a omului.