Micoplasmoza
- Editor: Dr Szabo Zoltan
- Publicat în: Articole medicale specializare PET
Micoplasmoza. Este o boala infectioasa produsa de micoplasme care se manifesta prin simptome respiratorii (coriza).
Agentul epizootic este Micoplasma gallisepticum. Micoplasmele sunt microorganisme unicelulare incadrate ca o forma de trecere intre virusuri si bacteriile. Sunt mai mici ca bacteriile si nu au perete celular.
In mediu au o rezistenta scazuta rezistand maximum cateva zile. Dezinfectantele uzuale omoara in cateva minute.
Simptome: din punct de vedere simptomatologic se aseamana cu celalate boli respiratorii la porumbei cu etiologie diferita de exemplu cu ornitoza, sau alte corize produsa de virusuri. Diagnosticul exact se poate stabili numai dupa examene de laborator.
Boala este mai frecventa in anotimpurile reci si umede, dar nu ocoleste porumbeii nici in timpul verii.
Totusi sunt boli mai frecvent intalnite decat ornitoza. Porumbelul afectat prezinta mucoasele conjunctivale congestionata, iar mai ales caile respiratorice anterioare sunt mai des afectate. Din caile nazle se scurge o secretie seroasa (apoasa). Daca cautam sa ascultam respiratia unui porumbel bolnav de micoplasmoza, tinand porumbelul aproape de ureche, auzim un zgomot slab caracteristic. Porumbeii bolnavi nu mai au pofta de zbor, iar ulterior dupa complicarea leziunilor initiale cu alti bacterii, simptomele se agraveaza.
Morfopatologic: sinuzita seroasa, laringita seroasa sau serohemoragica, traheita seroasa sunt leziunile mai des intalnite.
Diagnosticul: simptomele respiratorice si mai ales conjunctivita localizata numai la un singur ochi sunt semnele care trebuie sa ne trezeasca suspiciunea de micoplasmoza. Diagnosticul diferential: se face fata de: ornitoza, infectii cu hemophilus, infectii cu herpesvirus, iar diagnosticul exact se potate spune numai dupa un examen de laborator.
Tratamentul: Trebuie stiut ca medicamentele pe baza de penicilina nu au nici un fel de efect asupra micoplasmelor. Medicamentele cele mai eficace asupra lor sunt: enrofloxacinul, norfloxacinul, eritromicina, lincomicina, tilosina, etc. Eu folosesc de obicei enrofloxacina si doxicilina combinata cu tilozina, iar acest tratament preventiv il fac cu ocazia tratamentului general in timpul iernii (dupa cum am mai descris).
Daca s-ar imbolnavi porumbeii in timpul sezonului de concursuri as recurge tot la aceste medicamente, preferand mai ales combinatia doxicilinei (1 gr/ litru de apa) cu tilosina (1ml/litru de apa).
Sursa:zoliszaboro.blogspot.com
PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

Dr Szabo Zoltan
M-am născut la 30.XI.1959 în localitatea Cristuru Secuiesc. Copilăria am petrecut în oraşul Odorheiu Secuiesc. În anul 1985 am absolvit Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, obţinând diploma de Dr. medic veterinar. Încă din copilărie sunt un crescător împătimit de porumbei, şi deoarece sper că sunt mulţi crescători de porumbei intersaţi de activitatea mea columbofilă, m-am gândit să vă împart cu ajutorul blogului: http://zoliszaboro.blogspot.ro