Mijloace moderne pentru organizarea informatiei in diagnosticul, prognosticul si tratamentul cancerului
- Editor: Dr Liviu Gaita
- Publicat în: Articole medicale in Stiinta si Practica
Un citat din Mircea Eliade(!), poate prea mult vehiculat, este „Nu exista boli, exista numai bolnavi.“ Evident ca exista boli, care sunt descrise ca atare in manuale de medicina. Bolile sunt conceptul central care organizeaza abordarea bolnavului de catre medic, pentru diagnostic si tratament.
Este, totusi, o realitate ca fiecare individ suferind de o boala manifesta si particularitati aproape irepetabile; acestea decurg din genomul sau, din istoria interactiunilor sale cu mediul, chiar din mijloacele terapeutice folosite in fiecare etapa a tratamentului, pentru ca procedurile medicale includ totdeauna adaptari facute de clinician.
In aceste conditii, cum poate fi structurata experienta medicala acumulata pe cazuri individuale pentru a creste eficacitatea actului medical pentru urmatorii pacienti? In boala canceroasa aceasta intrebare se pune cu atat mai insistent cu cat variabilitatea raspunsului la tratament este foarte mare. O alta particularitate a practicii oncologice este interesul foar te mare ca, odata stabilit diagnosticul, sa fie formulate estimari cat mai fundamentate privind prognosticul – inclusiv durata de viata estimata – pe diverse scenarii terapeutice.
Mijloacele informatice moderne au adus abordari inovative pentru aceste pro bleme. Ne vom referi aici la cateva dintre conceptele care sunt deja consacrate in oncologia umana si capata tot mai mare raspandire si intre veterinarii implicati in terapia bolii canceroase.
Medicina bazata pe dovezi, Evidence Based Medicine, propune o indepartare de practica medicala centrata pe intuitie, talent („medicina e o arta“) sau chiar pe proceduri rigide. in schimb, sunt cautate mijloace pentru „a fundamenta decizia clinica pe informatia cel mai bine demonstrata stiintific“. in abordarea initiala, acest demers se bazeaza in principal pe imbunatatirea metodelor de cautare a raspunsului la fiecare intrebare cu care se confrunta clinicianul, dar exclusiv in campul experientei medicale documentate riguros, prin date culese de cazuri concrete.
Baze de date, motoare de cautare si studii metastatisticce (studii care compara si sintetizeaza rezultatele altor studii) au fost cele mai importante instrumente folosite inițial. Pe masura ce aceas ta abordare a castigat teren, noile cer ce tari si comunicari dinspre practicieni au inceput sa fie ele insele formulate si organi za te pentru a facilita accesarea si uti li zarea directa in fundamentarea deciziilor clinice.
In ultimii ani sunt insa progresiv perfectionate si utilizate noi instrumente, noi metode de colectare, relaționare si accesare a informației:
- Calcule statistice de corelație si covarianța, modulate pentru situațiile specific medicale, cu variabilitatea specifica a situațiilor si numarul deseori mic de elemen te al populației examinate statistic. Pachete software, specializari ale matematicienilor, manuale voluminoase si simpozioane ample sunt dedicate azi acestor mijloace statistice puse la punct special pentru aplicații medicalei.
- Modele statistice dezvoltate pe baza cazuisticii documentate, ca baza pentru formularea prognosticului, in special a celui referitor la durata de viața dupa stabilirea diagnosticului. intre acestea, au de venit clasice modelele bayesieneii, regresia logistica, modelele Cox de supraviețuire si curbele Kaplan-Meier.
- Sistemele expert, care sintetizeaza informația de referința in structuri arborescente si/sau piramidale. Prin alegerea raspunsurilor pre-definite la intrebari succesive se poate obține in orice situație clinica lista diagnosticelor posibile, lista opțiunilor de tratament etc. Sistemele expert sunt, insa, mai curand o automatizare a abordarilor bazate pe proceduri si reflecta in mai mica masura informația colectata direct de la cazurile clinice documentate istoric.

Articole înrudite
-
Gestionarea durerii la câine şi pisică - protocolul AAHA și AAFP
-
Notiuni de baza despre radio-oncologia la animalele de companie
-
Abordarea anxietății de separare în îngrijirea primară veterinară
-
Sindromul de diaree hemoragică acută la câini
-
Tratamentul cu anticorpi monoclonali pentru gestionarea osteoartritei la câini
Articole recente - Dr Liviu Gaita
- Medicina bazata pe dovezi si formularea predictiilor in oncologia animalelor de companie
- Terapia cancerului - Cum folosim antinflamatoarele nesteroidiene -partea aII-a
- Utilizarea retelelor neuronale artificiale (RNA) in prognosticul cancerului
- Putem folosi analiza fractala in diagnosticarea cancerului?
- Sindroame paraneoplazice: cahexia in cancer