Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 540
updated 2:01 PM UTC, Jan 30, 2023 Europe/Bucharest

Mijloace terapeutice: terapia adjuvanta in oncologia animalelor de companie

Terapia adjuvanta a fost folosita de mult timp ca si mijloc de imbunatatire a calitatii vietii pacientilor cu cancer, fiind in prezent acceptata ca si parte a protocolului de gestionare a cazurilor oncologice. Deoarece calitatea vietii pacientului reprezinta de obicei prima grija a proprietarului acestuia, deciziile legate de terapia primara si adjuvanta nu trebuie sa ia in calcul numai factorii determinanti ai bolii, ci si dorintele, preferintele si limitarile proprietarului.

O varietate de tratamente adjuvante pot fi folosite pentru controlul simptomelor intalnite la cainii si pisicile tratate de cancer. Scopul terapeutic pentru orice pacient este acela de a-i mentine calitatea vietii prin limitarea efectelor secundare, a durerii si a disconfortului. Simptomele pot fi cauzate de catre boala in sine, prin durerea asociata cu osteosarcomul, sau pot fi efecte secundare, asociate cu un mijloc terapeutic precum radioterapia sau chimioterapia. 

Efectele adverse asociate cu citostaticele includ voma, starea de vomituritie, anorexia, diareea, pierderea parului si supresia medulara. Desi starea de vomituritie si voma nu evolueaza pe perioade lungi de timp la pacientii cu cancer, in unele cazuri acestea sunt suficient de severe incat necesita interventie medicala. Din fericire, exista o varietate de antiemetice disponibile in prezent. Metoclopramidul a fost utilizat timp de decenii in medicina veterinara si reprezinta un antiemetic eficient. Maropitantul citrat, un nou antagonist al receptorilor NK1, castiga popularitate datorita eficientei sale si a dozarii convenabile zilnice, pe cale orala sau injectabila. Un studiu recent a revelat faptul ca utilizarea maropitantului citrat timp de cinci zile dupa administrarea doxorubicinei duce la saderea semnificativa a intensitatii si volumului vomei. Hidroclorhidratul de ondansetron si mesilatul de dolasetron, ambele antagonisti ai receptorilor 5-HT3, pot fi de asemenea folosite in controlul vomei. Unii specialisti au adus in discutie si adaugarea unui blocant al receptorilor H2 (famotidina) sau un inhibitor al pompei protonice (omeprazol) pentru a minimaliza riscul de aparitie a vomei si a esofagitei de reflux. A mai fost raportata si diaree cauzata de chimioterapie, aceasta fiind adesea usor de corectat cu metronidazol sau antidiareice narcotice, precum loperamida.  

Anorexia atribuita chemoterapiei a fost, de asemenea, descoperita si la pacientii cu cancer. Cea mai frecventa cauza a anorexiei este starea de vomituritie, insa ocazional, si un alt proces patologic suprapus poate fi responsabil de simptomele gastrointestinale si trebuie luat in considerare. Stimulatori ai apetitului, precum mirtazapina, un antagonist al receptorilor 5-HT3, sau ciproheptadina, un antihistaminic antagonist al serotoninei, au fost folositi cu succes la pacientii canini si felini bolnavi de cancer. Unii medici veterinari vor elibera anumite medicamente pe care proprietarii sa le poata lua acasa si folosi la nevoie, precum maropitant citrat (sau metoclopramid), metronidazol si mirtazapina. Anumiti clinicieni, pe de alta parte, prescriu medicamente numai odata cu aparitia simptomelor. In majoritatea cazurilor, efectele secundare ale chimioterapiei sunt limitate si pot fi controlate cu administrarea de catre proprietar a medicamentelor mentionate mai sus. Totusi, aceste efecte negative trebuie luate in serios. In unele cazuri, acestea ameninta viata pacientului si necesita spitalizare in scopul unui tratament intensiv.

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Dr. Nita Monica

Editor colaborator Revista Veterinarul 

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.