Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 66
updated 11:50 AM UTC, May 12, 2023 Europe/Bucharest

Mobilitatea un factor esential pentru pisici fericite

Probleme de mobilitate la pisici? Daca aducem in discutie patologia uzuala a pisicilor, cu siguranta afectiunile articulare nu ar fi nominalizate. Probabil pentru ca alte afectiuni (vezi afectiunile urinare), avand o manifestare mult mai evidenta, sunt diagnosticate probabil chiar zi de zi in clinicile veterinare, spre deosebire de problemele articulare, care ar putea fi catalogate ca fiind mai degraba ale cainilor decat ale pisicilor.

Probabil pentru ca alte afectiuni (vezi afectiunile urinare), avand o manifestare mult mai evidenta, sunt diagnosticate probabil chiar zi de zi in clinicile veterinare, spre deosebire de problemele articulare, care ar putea fi catalogate ca fiind mai degraba"ale cainilor" decat"ale pisicilor".

Afectiunile articulare presupun in primul rand reducerea mobi litatii; un animal cu astfel de probleme va evita miscarea, se va plimba mai putin, nu va mai fi dornic de joaca, nu va mai sari energic dupa o bucatica de carne sau in bratele stapanului atunci cand il intampina dupa o zi de lucru.

Citind cele de mai sus ne dam seama de motivul pentru care la caini acest diagnostic se pune mult mai frecvent...cainele este animalul de companie care este mai implicat in astfel de activitati cotidiene; cainele iese de cel putin doua ori in fiecare zi la plimbare insotit de stapan, care ii dedica acest interval in totalitate: este un moment in care stapanul evalueaza starea animalului. Un caine cu probleme articulare va schiopata, nu va mai alerga impreuna cu alti caini la locul de joaca, chiar va cauta sa se aseze in timpul plimbarilor mai lungi. macheta_mobility_articol

In cazul pisicilor semnele sunt mascate de obiceiurile comportamentale ale acestora: ele dorm mai mult, sunt mai discrete in relatia cu proprietarul, iar acesta poate trece cu vederea simptomatologia care nu este evidenta. n cazurile avansate se pot observa semne ale durerii sau chiar probleme de piele, secundar faptului ca lipsa de mobilitate va atrage dupa sine o toaletare incompleta si, in timp, dermatite, blana cu aspect mat si prafos.

Sanatatea si bunastarea companioanelor noastre feline este o prioritate. Prin urmare, odata cu inaintarea in varsta ar trebui ca la fiecare consult de rutina sa se aiba in vedere mobilitatea si sa se culeaga o anamneza in consecinta. Exista posibilitatea ca proprietarul sa nu constientizeze aceste probleme si sa nu le ridice la vizita in clinica.

Medicina moderna ofera multiple solutii terapeutice. Dintre acestea se pot aminti clasicele antiinflamatoare nesteroidiene, care usureaza viata animalului, ameliorand durerea si starea de disconfort. Se cunosc chiar si remedii alternative - terapia cu laser, acupunctura. Insa dintre cele mai usor de administrat sunt suplimentele de tipul condroitinei, glucozaminei, acizilor grasi omega 3 sau scoica neozeelandeza si antioxidanti. Acestea sunt substante cu eficacitate dovedita, care, administrate pe termen lung, redau mobilitatea si imbunatatesc starea animalului.

Menirea medicului veterinar este sa aline suferinta animalului si sa gaseasca solutiile cele mai bune pentru a-l ajuta sa faca fata problemelor pana la urma firesti care apar odata cu varsta. De aceea, medicul trebuie sa vina in intampinare si sa faca o evaluare cat mai completa animalului la vizitele de rutina si sa educe proprietarul cu privire la etapele prin care acesta trece.

Ultima modificareVineri, 10 August 2018 19:56
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.