updated 10:44 AM UTC, Mar 24, 2023 Europe/Bucharest

Monitorizarea superovulatiei in cadrul transferului de zigoti la vaca cu ajutorul ultrasonografiei

In ultima perioada de timp, in cazul creşterii vacilor de lapte, fermierii exploateaza femele ce prezinta caractere productive superioare, selectate prin diferite biotehnologii, cum ar fi şi transferul de embrioni.
Aceasta biotehnica moderna de reproducere, permite ca embrionii colectati de la vaci cu performante productive deosebite, sa fie transferati la mame adoptive, accelerand in acest mod procesul genetic.
Una dintre etapele transferului de embrioni este producerea poliovulatiei sau a ovulatiilor multiple. In cadrul acestei etape se pot utiliza mai multe scheme de dezvoltare a mai multor foliculi, utilizand diferite produse hormonale.


Scopul a fost de a incerca o monitorizare a stimularii dezvoltarii foliculare in cazul supraovulatiei, pana la stadiul de folicul matur, utilizand metoda ultrasonografiei. Cercetarile s-au efectuat pe vaci de rasa BNR, iar supraovulatia a fost provocata prin inocularea i.m., a unei doze de 2500 U.I. P.M.S.G.

drugociu reproductie

Monitorizarea ratei de creştere foliculara s-a facut cu ajutorul unui ecograf de tip Aquila-vet, cu sonda transrectala, utilizandu-se frecventele de 6,0 şi 8,0 MHz.
Ecografiile au fost efectuate la 48, 72, 96, 120 şi 144 de ore, de la inocularea P.M.S.G.- Ului. Prin ultrasonografie s-a incercat sa se aprecieze numarul foliculilor in dezvoltare şi diametrul acestora, la interval de 24 de ore, pana la producerea ovulatiei. Dupa ovulatie s-a stabilit ecografic pe fiecare ovar numarul de foliculi la care aceasta s-a produs, numarul de corpi luteali rezultati şi marimea acestora.

Numarul de foliculi identificati in urma producerii poliovulatiei cu ajutorul ecografului, a fost de 9 foliculi pe ovarul drept şi 8 foliculi pe cel stang, deci un total de 17 foliculi.

La efectuarea primului examen ecografic, la 48 de ore de la administrarea P.M.S.G.- Ului, s-a constatat o creştere medie foliculara in diametru de 0,97 mm la foliculii dezvoltati pe ovarul drept şi de 0,92 mm la cei de pe ovarul stang. Analizand diametrul mediu la primul examen ecografic al celor ovare se poate aprecia diferenta intre acestea este foarte mica, de 0,05 mm in favoarea foliculilor dezvoltati pe ovarul drept.

Creşterea minima a unui folicul din ovarul drept a fost de 0,7mm, iar a unuia de pe ovarul stang de 0,78mm. Dezvoltarea cea mai mare in diametru s-a inregistrat la un folicul de pe ovarul drept, de 1,35 cm, iar de pe ovarul stang de 1,15 cm.

Datorita stimularii foliculare marimea ovarelor a fost şi ea influentata. Astfel la 48 ore de la administrarea gonadotropinei serice, ovarul drept a avut o lungime de 4,05 cm şi un diametru de 2,59 cm, iar cel stang 4,51cm in lungime şi 2,06 cm in diametru.
La cea de a doua ecografie, la 72 ore diametrul mediu al foliuculilor din ovarul drept a fost de 1,02, cu un minim de 0,97 şi maxim 107 mm. La nivelul ovarului stang media diametrului folicular a fost egala cu cea de la ovarul drept 102 mm, iar minim a fost de 0,89, cu o maxima de 117 mm.

La 96 ore de la poliovulatie s-a inregistrat cea mai mare medie a diametrului folcular la nivelul ovarului drept de 131 mm, cu o minima de 129 mm iar cea maxima de 136 mm.
Acest fapt arata ca dezvoltarea foliculilor se apropie de stadiul de folicul matur, apropiindu-se momentul ovulatiei.

La intervalul de 72 şi 96 de ore s-a produs cea mai mare creştere a diametrului folicular de 0,29 mm, comparativ cu intervalul de la 48 la 72 de ore unde valoarea acestui indice a fost de 0,05 mm.

Metoda ultrasonografica se poate utiliza in transferul de embrioni pentru aprecierea dezvoltarii foliculare, a numarului de foliculi şi a momentului ovulatiei ca metoda complementara. In momentul efectuarii examenului ecografic ovarian, se recomanda ca ovarul sa nu fie compresat cu sonda lineara in apropierea ovulatiei, deoarece se poate produce ruperea peretelui folicular. Rata de creştere foliculara a fost diferita in functie de intervalul de ore parcurs de la poliovulatie. Astfel, intre 48-72 de ore creşterea in diametru a fost in medie de 0,05mm, iar intre 72-96 de ore creşterea medie a fost de 0,29 mm. Incepand de la 96 de ore s-a constatat o scadere a diametrului folicular in medie de 0,09mm.

Coreland imaginile ecografice a dezvoltarii foliculare cu aspectele clinice, se poate aprecia momentul producerii ovulatiei, dupa marimea foliculilor.

Fig. 1. Ovar stang la 48 ore de la inducerea poliovulatiei sonda liniara frecventa 6 Mhz dandrugociu 01

Fig. 1. Ovar stang la 48 ore de la inducerea poliovulatiei  sonda liniara-frecventa 6 Mhz

Fig. 2. Ovar drept la 48 ore de la inducerea poliovulatiei sonda liniara frecventa 6 Mhz dandrugociu 02

Fig. 2. Ovar drept la 48 ore de la inducerea  poliovulatiei sonda liniara-frecventa 6 Mhz

Fig. 3. Ovar stang la 72 ore de la inducerea poliovulatiei sonda liniara frecventa 8 Mhz dandrugociu 03

Fig. 3. Ovar stang la 72 ore de la inducerea poliovulatiei  sonda liniara-frecventa 8 Mhz

Fig. 4. Ovar drept la 72 ore de la inducerea poliovulatiei sonda liniara frecventa 8 Mhz dandrugociu 04

Fig. 4. Ovar drept la 72 ore de la inducerea poliovulatiei sonda liniara-frecventa 8 Mhz

Fig. 5. Ovar stang la 96 ore de la inducerea poliovulatiei sonda liniara frecventa 6 Mhz dandrugociu 05

Fig. 5. Ovar stang la 96 ore de la inducerea poliovulatiei sonda liniara-frecventa 6 Mhz 

Fig. 6. Ovar drept la 96 ore de la inducerea poliovulatiei sonda liniara frecventa 6 Mhz dandrugociu 06

Fig. 6. Ovar drept la 96 ore de la inducerea poliovulatiei sonda liniara-frecventa 6 Mhz

Fig. 7. Ovar stang la 120 ore de la inducerea poliovulatiei sonda liniara frecventa 6 Mhz dandrugociu 07

Fig. 7. Ovar stang la 120 ore de la inducerea poliovulatiei sonda liniara-frecventa 6 Mhz

Fig. 8. Ovar drept la 120ore de la inducerea poliovulatiei sonda liniara frecventa 6 Mhz dandrugociu 08

Fig. 8. Ovar drept la 120ore de la inducerea poliovulatiei sonda liniara-frecventa 6 Mh

 

 

Ultima modificareSâmbătă, 04 August 2018 19:39
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Prof Dr Dan Drugociu

Seful Clinicii de  Reproductei Obstetrica si Ginecologie

Faculatatea de Medicina Veterinara Iasi

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.