Monografie contabila: Lichidare societate comerciala

 

Care este monografia contabila corecta, pentru o distribuire de active in cazul lichidarii firmei, transfer impozabil in sensul art. 27 alin. (2) din Codul fiscal.

 

Raspuns:

Potrivit art. 27 alin. (2) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, distribuirea de active de catre o persoana juridica romana catre participantii sai, fie sub forma de dividend, fie ca urmare a operatiunii de lichidare, se trateaza ca transfer impozabil.

In acest sens, Normele metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal stabilesc ca distribuirea de active de catre o persoana juridica romana catre participantii sai se poate realiza in cazul lichidarii (punctul 80).

Profitul impozabil in cazul lichidarii se calculeaza ca diferenta intre veniturile si cheltuielile efectuate pentru realizarea acestora, calculate cumulat de la inceputul anului fiscal, luandu-se in calcul: profitul din lichidarea patrimoniului, sumele din anularea provizioanelor, sumele inregistrate in conturi de capitaluri proprii constituite din profitul brut si care nu au fost impozitate la data constituirii, alte elemente similare veniturilor si cheltuielilor. in cazul in care, in declaratia de impozit pe profit aferenta anului anterior lichidarii contribuabilul a inregistrat pierdere fiscala, aceasta se va recupera din profitul impozabil calculat cu ocazia lichidarii (punctul 81).

La calculul impozitului pe profit datorat de contribuabilii care isi inceteaza existenta in urma operatiunilor de lichidare nu sunt impozitate: rezervele constituite din profitul net, sumele aferente unor reduceri ale cotei de impozit, repartizate ca surse proprii de finantare pe parcursul perioadei de functionare, potrivit legii, rezervele constituite din diferente de curs favorabile capitalului social in devize sau din evaluarea disponibilului in devize, in conformitate cu actele normative in vigoare, daca legea nu prevede altfel (punctul 82).

Exemple privind reflectarea in contabilitate a principalelor operatiuni de lichidare a societatilor comerciale se regasesc in Norma metodologica privind reflectarea in contabilitate a principalelor operatiuni de fuziune, divizare, dizolvare si lichidare a societatilor comerciale, precum si retragerea sau excluderea unor asociati din cadrul societatilor comerciale si tratamentul fiscal al acestora aprobata prin OMFP 1.376/2004.

Potrivit acesteia partajului capitalului propriu (activului net) al societatii comerciale, rezultat din lichidarea societatii comerciale se va efectua dupa intocmirea bilantului de partaj.
Partajul consta in impartirea capitalului propriu (activului net), rezultat din lichidare, intre actionarii sau asociatii societatii comerciale.

Inregistrarile contabile privind operatiunile de partaj la asociati sau la actionari, persoane fizice, sunt:

1. Restituirea capitalului social asociatilor/actionarilor

1012 = 456
╬ôçCapital subscris varsat╬ôç ╬ôçDecontari cu actionarii/asociatii
privind capitalul╬ôç

2. Impozit pentru profitul din lichidare:

a) impozitul pe profit datorat
691 = 441
╬ôçCheltuieli cu impozitul pe profit╬ôç ╬ôçImpozitul pe profit╬ôç

b) inchiderea contului 691
121 = 691

╬ôçProfit sau pierdere╬ôç ╬ôçCheltuieli cu impozitul pe profit╬ôç

c) virarea impozitului pe profit
441 = 5121
╬ôçImpozitul pe profit╬ôç ╬ôçConturi la banci in lei╬ôç

3.

a) venituri din lichidarea societatii comerciale

Astfel cum prevede art. 65 alin. (1) lit. e) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal veniturile din lichidarea unei persoane juridice sunt venituri din investitii.
Venitul impozabil realizat din lichidarea unei persoane juridice reprezinta excedentul distributiilor in bani sau in natura peste aportul la capitalul social al persoanei fizice beneficiare (art. 66 alin. (8)).

Venitul impozabil obtinut din lichidarea unei persoane juridice de catre actionari/asociati persoane fizice se impune cu o cota de 16%, impozitul fiind final.

Obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine persoanei juridice. Impozitul calculat si retinut la sursa se vireaza pana la data depunerii situatiei financiare finale la oficiul registrului comertului, intocmita de lichidatori (art. 67 alin. (3) lit. d)).

% = 456
Decontari cu actionarii/asociatii
privind capitalul
1068
╬ôçAlte rezerve╬ôç
121
╬ôçProfit sau pierdere╬ôç


b) impozit pe venituri din lichidarea societatii comerciale

456 = 446
Decontari cu actionarii/asociatii Alte impozite, taxe
privind capitalul si varsaminte asimilate

c) virarea impozitului


446 = 5121
╬ôçAlte impozite, taxe ╬ôçConturi la banci in lei╬ôç
si varsaminte asimilate╬ôç

d) plata veniturilor catre asociati/actionari

456 = 5121
Decontari cu actionarii/asociatii ╬ôçConturi la banci in lei╬ôç
privind capitalul


Sursa: www.contabilul.manager.ro

Ultima modificareVineri, 05 Aprilie 2013 17:47
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul