updated 11:27 AM UTC, Sep 26, 2023 Europe/Bucharest

Ni s-a furat chitantierul. Ce inregistreri contabile facem?

Intrebare: Unui agent comercial i s-au furat documente (chitantier) si banii incasati. A declarat la politie acest aspect. Am putea face rost de copiile chitantelor din ziua respectiva de la clientii nostrii pentru a stinge creantele respective. Ulterior cum fac inregistrarile, pentru a-i scadea din casa? Trebuie sa declaram furat chitantierul respectiv undeva? Suma de bani lipsa este nedeductibila fiscal? Va rog sa ma ajutati cu inregistrarile contabile.

Raspuns: Dupa cum se cunoaste, societatea are obligatia ca in termen de 30 de zile de la constatarea unui furt de documente, sa reconstituie documentele sustrase, conform prevederii de la art. 26 din Legea 82/1991 privind contabilitatea.

Procedura efectiva de reconstituire este prevazuta de OMFP 3512/2008 privind documentele financiar contabile si presupune un dosar al documentelor reconstituite, ce are ca element principal copii certificate de catre clienti, conforme cu originalul.

In baza acestora, cum ati precizat si dvs, se efectueaza incasarea creantei de la clienti prin articolul contabil:
5311 ╬ôçCasa in lei╬ôç = 4111 ╬ôçClienti╬ôç.

Scaderea din casierie a sumei furate astfel ca soldul scriptic de la casa sa corespunda cu soldul real, se inregistreaza in baza procesului verbal emis de organele de politi, prin articolul contabil:
658 ╬ôçAlte cheltuieli de exploatare╬ôç = 5311 ╬ôçCasa in lei╬ôç.
Aceasta cheltuiala este nedeductibila fiscal la determinarea impozitului pe profit, conform art. 21 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal.

Din punct de vedere al declararii chitantierului furat, legea nu prevede o procedura speciala de publicare sau anuntare a vreunei institutii. Totusi, o astfel de pierdere de documente conduce la suspiciuni si interpretari in defavoarea societatii, astfel ca operatorii economici iau masuri necesare si uneori exhaustive cum ar fi notificarea autoritatilor fiscale, publicarea pierderii documentelor in ziare de circulatie sau anunturi in Monitorul Oficial, sectiunea dedicata societatilor comerciale.

Sursa: contabilul.manager.ro

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul