updated 11:50 AM UTC, May 12, 2023 Europe/Bucharest

Noi restrictii si reglementari in Codului produselor medicinale veterinare

Ordinul 187 din 2007 care aproba Norma Sanitara Veterinara din 31 octombrie 2007 privind Codul produselor medicinale veterinare a suferit o serie de modificari aduse de Ordinul 22 din aprilie 2001.

Modificarile aliniaza Codul produselor medicinale veterinare la regulamentele si normele europene. Vestea buna pentru practicieni este ca noul Cod reglementeaza exact practicile referitoare la circulatia medicamentului de uz veterinar. Vestea proasta este ca trebuie sa intocmeasca documente suplimentare.

Art. 5 pct (1)Un produs medicinal veterinar poate fi comercializat in Romania numai in baza unei autorizatii de comercializare emise de Institutul pentru Controlul Produselor Biologice si Medicamentelor de Uz Veterinar, conform Regulamentului (CE) nr. 726/2004 al Parlamentului European si al Consiliului. Art. 9 defineste clar faptul ca pct (1)Produsele medicinale veterinare pot fi administrate animalelor doar daca au autorizatie de comercializare si conform pct (2)substantele active ale acestora si care sunt destinate administrarii la specii de la care se obtin alimente trebuie sa se regaseasca in tabelul nr. 1"Substante autorizate" din anexa la Regulamentul (UE) nr. 37/2010. in cazul in care pentru a va conforma noilor reglementari doriti sa consultati lista publica a produselor medicinale veterinare autorizate pentru comercializare o puteti face in Registrul national al produselor medicinale veterinare autorizate in Romania si in Nomenclatorul produselor medicinale veterinare autorizate in Romania. Copie a acestei liste o veti gasi si pe www.veterinarul.ro

Ce este deosebit de important a fi retinut si a ne conforma in ceea ce priveste vanzarea medicamentelor se refera la etichetarea acestora care conform Art 62 lit l este obligatoriu a se aplica mentiunea"Numai pentru uz veterinar" sau, in cazul produselor medicinale mentionate la art. 71, mentiunea"Numai pentru uz veterinar - se va elibera numai cu prescriptie medicala veterinara". Art 71 reglementeaza ca (1) Fara a se aduce atingere prevederilor comunitare sau nationale referitoare la eliberarea produselor me di - cinale veterinare, care servesc protectiei sanatatii publice si a animalelor, trebuie solicitata o prescriptie medicala veterinara pentru eliberare. Aceste prevederi alaturi de specificarea de la art 72 pct (1) prin care se precizeaza clar faptul ca "(1)Numai persoanele autorizate conform prevederilor legislatiei nationale in vigoare pot detine sau utiliza produse medicinale veterinare sau substante care au proprietati anabolizante, antiinfectioase, antiparazitare, antiinflamatoare, hormonale sau psihotrope, creeaza mari semne de intrebare cu privire la respectarea legii in ceea ce priveste comercializarea si utilizarea medicamentelor de uz veterinar.

Atentie deci la modificarile care au fost aduse legislatiei privind circulatia medicamentului, la documentele ce trebuiesc a fi intocmite deoarece si sanctiunile sunt foarte dure si neplacute. Referitor la aceste aspecte vom detalia atat in numerele viitoare cat si pe website la adresa www.veterinarul.ro.

Ultima modificareDuminică, 12 August 2012 18:32
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Dr. Iulian Vieru

Medic primar veterinar, Fondator Revista Veterinarul

In activitatea de medic veterinar am avut sansa sa particip în multe formele de exercitare a activitatii de medic veterinar: la circumscriptie de stat, la circumscriptie concesionata, la firma cu specific de activitate medicina veterinara, in institutii de control a activitatii medicale veterinare prin toate serviciile (polita sanitara veterinara, sanatate animala, igiena si siguranta alimentelor). Astfel am avut ocazia sa invat multe din tainele profesiei, sa inteleg in profunzime mecanismele si modul de functionare al medicinii veterinare.

Activitatea extraprofesionala, pasiunea pentru idei si inovatie m-a motivat sa invat, sa experimentez in cele peste 30 de proiecte finantate in diversele domenii in care am activat, ONG, administratie publica, medicina veterinară. Insumarea experientelor a venit o data cu infiintarea Patronatului Medicilor Veterinari Privati din Romania si al Revistei Veterinarul. In cadrul Patronatului am activat ca voluntar si am avut satisfactia la finalul colaborarii sa ma pot mandri ca am fost unul dintre cei care au pus umarul la realizarea primului patronat real din Romania al medicilor veterinari, organizatie membru al Federatiei Veterinarilor Europeni, cu proiecte de dezvoltare castigate pentru membrii sai si cu negocieri (mai aprinse) castigate cu autoritatile veterinare. Revista Veterinarul, este si astazi cel mai frumos si amplu proiect de promovare al medicinii veterinare si a medicilor veterinari romani cu care ma mandresc.

Website www.veterinarul.ro

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.