Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 540

Nonuniunea procesului anconat la caine

Alaturi de incongruenta radio-ulnara, fragmentarea procesului coronoid si osteocondrita disecanta humerala distala, nonuniunea procesului anconat face parte din displazia cotului.

Afectiunea debuteaza in jurul varstei de 5-8 luni. in general rasele de talie mare sunt frecvent afectate. Exista predispozitie de rasa, afectiunea fiind frecvent intalnita la Retrieveri, Cane Corso, Terra Nova, Rottveiler, Ciobanesc German.

Manifestarile clinice cuprind schiopatura intermitenta, dificultati la ridicare, oboseala la efort si perceperea zgomotelor de crepitatie osoasa la manipularea articu latiei humero-radio-ulnare.

Diagnosticul de certitudine se pune in urma examenului radiologic.

Decizia terapeutica depinde de gradul afectiunii, varsta animalului, greutatea corporala. in cazul diagnosticarii in faza incipienta cand nu au aparut modificari articulare severe, terapia conservativa bazata pe medicatie analgezica, condroprotectoare si mentinerea unei greutati corporale optime poate constitui o alternativa. Cand modificarile articulare sunt severe tratamentul chirurgical este singura optiune.

Perioada de recuperare postoperatorie este deosebit de importanta. Se vor evita eforturile prelungite iar managementul greutatii corporale este deosebit de important.

Pentru incercarea de eradicare a acestei afectiuni screeningul radiologic al reproducatorilor din rasele predispuse este obligatoriu.

Chinologia mondiala obliga testarea reproducatorilor pentru a limita aparitia acestei afectiuni. Astfel si in Romania se impune instituirea unei comisii medicale pentru testarea cainilor in vederea diagnosticarii displaziei coxo-femurale, a displaziei cotului si a elimina de la reproductie exemplarele cu aceste afectiuni.

Ultima modificareVineri, 10 August 2018 19:56
Dr Andrei Timen

Doctor in Medicina Veterinara, specialitatea Ortopedie, Clinica Trivet din Cluj Napoca, dr. Andrei Timen este de asemenea Vicepresedinte al Asociatiei Medicilor Veterinari pentru Animale de Companie, AMVAC

Website www.trivet.ro