O abordare a examinarii turmei

La fiecare animal, boala este de obicei diagnosticata si clasificata de sistemul implicat si agentul ca de exemplu, pneumonie asociata cu Histaphilus samni, miopatie cauzata de o deficienta de seleniu. Tratarea ulterioara se bazeaza pe aceasta cunoastere si, de obicei, consta din terapii indreptate impotriva cauzei si terapia vizeaza corectarea disfunctiei sistemului. Abordarea la examinarea turmei are o abordare logica si sistematica similara, dar este in mod evident extinsa dincolo de examinarea de animale in mod individual si implica sisteme diferite. 

Aceasta implica, de asemenea, abordari diferite pentru cauza de boala. Examinarile turmei sunt efectuate pentru ca este "un focar” de boala sau de o problema de ineficienta in productie. Prin definitie, acest lucru implica un grup sau o populatie de animale. Cele mai multe focare de boli si probleme de ineficienta in productie in grupuri de animale rezulta din defecte sau disfunctionalitati in complexul interactiunilor care au loc in cadrul grupurilor de animale si intre grupurile de animale si de gestionare a acestora, de mediu si de nutritie. Caracteristicile grupului de animale care sunt afectate devin astfel un centru de examinare si de management, de mediu si de nutritie sunt sistemele generale care sunt examinate in legatura cu acest grup de animale. 

La examinarea unui efectiv se cer urmatoarele intrebari:
- Care este afectiunea problema care este prezenta?
- Care sunt caracteristicile animalelor care sunt implicate?
- De ce a acest grup de animale a dezvoltat boala?
- De ce sunt cu risc crescut in relatie cu altii in cadrul efectivului?
- Care sunt factorii de gestionare a lor, nutritie sau alt mediu care au dus la acest risc crescut?
- Ce strategii de interventie pot fi folosite pentru a corecta problema?

Un obiectiv major al examenului este de a stabili un diagnostic de cauza. In special, obiectivul este de a stabili un diagnostic de cauze, care poate fi modificat printr-o interventie. Diagnosticul de cauza intr- o problema de boala de turma este de multe ori diferit de diagnosticul de cauza stabilit in examinarea unui individ. Aparitia bolii la grupe de animale este adesea multifactoriala in cauza si rezultatul interactiunii mai multor factori de risc, care pot fi caracteristici ale animalelor, a mediului lor sau ale unui agent incipient. In contextul turmei, cauza sau "etiologia" unei boli poate fi un defect de gestionare. Pentru a face un diagnostic al cauzei, medicul stabileste locul si factorii determinanti ai problemei ai diversilor factori de risc.

Exemple de etiologie multifactoriala a unei boli

Examinarea unui animal, care este reprezentant al unui grup de tineri viteii cu boli respiratorii poate duce la un diagnostic de pneumonie asociate cu Histophilus somni. Diagnosticul cauzei a aceleiasi probleme ca urmare a unei examinari a turmei care evalueaza numerosii factorii de risc pentru pneumonie la vitei ar putea fi :
• Ventilatie necorespunzatoare in adapostul vitelului
• Esecul de transfer pasiv corespunzator al imunoglobulinei
• Cel mai probabil , o combinatie a celor doua de mai sus, plus alti factori suplimentari.


Pentru a face un diagnostic al cauzei, medicul stabileste si locul, factorii determinanti ai problemei dintre diversi factori de risc. Cu multe boli se progreseaza la o examinare a cauzei in efectiv folosind cunoasterea factorilor de risc recunoscuti pentru boala. Acesti factori de risc au, de obicei, o legatura logica cu boala in curs de examinare, ca si in exemplul de pneumonie la vitei. Cu alte boli, logica acestor raporturi poate fi mai putin evidenta. Acest lucru se intampla mai ales cu noi boli in curs de dezvoltare sau recent recunoscute, in cazul in care patologia bolii este prost inteleasa, dar examenele epidemiologice au stabilit anumite relatii care au o relatie de asociere. Definitia circumstantelor aparitiei unei boli poate duce la o metoda de control, chiar daca cauza bolii, in sensul traditional, este necunoscuta si relatia dintre incitare sau circumstanta si boala este obscura.

Un exemplu actual ar fi recunoasterea dezvoltarii unei asocieri intre nutritia uscata la vacile de lapte si bolile metabolice si infectioase care apar devreme in lactatie.


Exemplu de control al unei boli fara cunosterea cauzei acesteia etiologica

Este cunoscut faptul ca eczemele faciale la ovine sunt intoxicatie de toxine fungice produse pe pasuni. Cu toate acestea, cu mult inainte ca natura toxica a acestei boli sa fi fost pe deplin inteleasa, au fost definite de conditiile epidemiologice de producere ale acestora si a fost impiedicata prin eliminarea oilor de pe pasunile care au avut risc pentru boala in timpul prezis de perioade de risc.

Problemele de boala si de ineficienta de productie intalnite in turme pot prezenta o provocare considerabila in diagnosticare si corectare. In parte, acest lucru se datoreaza faptului ca boala in grupuri sau in efective este de obicei multifactoriala in cauza si, din acest motiv, intr- o examinare a turmei, toti factorii care influenteaza comportamentul unei boli in acea turma, au importanta.

Abordarea evidenta este o definitie cantitativa a bolii si o examinare cantitativa de importanta relativa a acestor factori de risc. Cu toate acestea, aceasta abordare poate fi dificila in practica. In centrele clinice, nu este , de obicei, nici o dificultate in realizarea unei definitii cantitative a animalelor afectate si caracteristicile lor.

In turme mari, bine -inregistrate de obicei este posibil sa se efectueze o examinare cantitativa a factorilor de risc in cazul in care inregistrarile contin informatii care se refera la ele.

In turme mici, o examinare cantitativa de importanta relativa a factorilor de risc poate fi limitata de un numar redus de animale. Cunoasterea factorilor de risc si importanta lor relativa la legatura de cauzalitate cu boala se imbunatateste cu studii de cercetare epidemiologice care implica un numar mare de animale si mai multe turme.

Rolul veterinarului in abordarea unei probleme de boala a turmei este sa cunoasca si sa fie capabil sa detecteze aceste influente stabilite, sa fie in masura de a le cuantifica acolo unde este posibil si sa fie capabil sa aleaga dintre acestea pe cele care sunt mai supuse corectiei atat din punct de vedere practice cat si economic.

Iosifescu Catalin

Medic veterinar judetul Arges.