updated 10:57 AM UTC, Sep 25, 2023 Europe/Bucharest

Obezitatea la animalele de companie

Obezitatea animalelor de companie este cea mai periculoasa amenintare la sanatatea acestora. Acum, cainii si pisicile traiesc mult mai mult decat au trait vreodata. Din pacate, este de asemenea mult mai greu decat inainte si saracutele animale sufera de boli cronice, mult mai costisitoare si mai chinuitoare.

Vestea buna este ca mare parte din bolile animalelor de companie pot fi prevenite. Vestea proasta este ca, o data ce animalul de companie a dezvoltat una din aceste afectiuni, cum ar fi artrita sau diabetul, de cele mai multe ori, nu exista nici un remediu. Intram insa intr-o noua era a medicinii veterinare, in care accentul se pune pe prevenirea bolilor, mai mult decat pe tratarea lor. Cand vine vorba de prevenirea bolilor si de ajutarea companionului sa duca o viata lunga, sanatoasa si fara dureri, nu este nimic mai important decat modul in care aceste animalute sunt hranite. Problema este ca le hranim prea mult. Mult prea mult.

O statistica a Asociatiei de Prevenire a Obezitatii la Animalele de Companie arata ca peste 55% din cainii din Statele Unite ale Americii sunt obezi. Pisicile grasune cu burtile pline par sa fie o noua moda. Animalele de companie obeze sunt destinate sa aiba de-a face cu o gama larga de probleme asociate greutatii peste limita normala. Daca animalele tale de companie trebuie sa scape de cateva kilograme, ia in considerare aceste consecinte serioase ale obezitatii, ca o extra motivatie.

Scade speranta de viata

Mai putin este mai bine, cand vine vorba de hranirea animalelor de companie si de o viata mai lunga. Mancatul mai putin a fost demonstrat ca fiind cauza de crestere a sperantei de viata si de reducere a  suferintelor speciilor celor mai diverse: de la viermi, paianjeni, pesti, hamsteri, soareci pana la caini si la maimute. In 1999, un studiu privind longevitatea la caini a aratat ca acei caini hraniti cu 25% mai putine calorii au trait, in medie, cu doi ani mai mult. Chiar mai entuziasmant decat atat a fost faptul ca acei caini, hraniti mai putin, au avut mai putine probleme de sanatate decat ceilalti. Cainii asupra carora s-a realizat acest studiu au avut nevoie de mai putine medicamente si au ramas mult mai activi la batranete. Daca sunteti in cautarea unei fantani a tineretii pentru animalele de companie, o veti gasi asadar in bolul cu mancare.

Artrita

Afectiunea medicala cea mai des intalnita in asociere cu obezitatea este osteoartrita. Atat rasele mari cat si cele mici de caini sunt afectate, pisicile dezvolta insa artrita cu o rata alarmanta. Un studiu efectuat in martie 2011 a aratat aratat ca majoritatea pisicilor (61% dintre acestea) aveau inceput de artrita, in urma examinarii radiografice. Interesant este faptul ca putini din proprietarii de animale au recunoscut semnele artritei, ceea ce i-a facut pe autorii studiului sa recomande cu tarie examinarea radiografica pentru pisicile mai in varsta, mai ales acelora care au probleme cu eliminarea sau provoaca ”accidente” in casa. Daca animalul tau cara de la jumatate de kilogram in sus sau mai mult peste normal, trebuie sa tii cont de faptul ca aceasta greutate adauga un stress asupra articulatiilor, care nu sunt facute sa duca acest surplus. In plus, ca lucrurile sa fie mai rele, celulele adipoase produc adipocitokine care dauneaza chiar si articulatiilor care nu cara greutate suplimentara. Nu exista remediu pentru artrita, medicii veterinari pot doar sa reduca durerea.

Diabetul

Medicii veterinari pun din ce in ce mai multe diagnostice pisicilor obeze, de doua tipuri de diabet. La fel ca in cazul oamenilor, pisicile grasune sunt mai predispuse la o afectiune cunoscuta sub numele de rezistenta la insulina, o stare in care au cantitati periculoase de insulina si niveluri ridicate de zahar in sange. Atat diabetul cat si rezistenta la insulina s-au dovedit ca reduc speranta de viata a animalului de companie, pe langa faptul ca necesita medicatie permanenta si tratament. Diabetul de tip 2 poate fi prevenit la scara larga prin simpla hranire a animalului cu o cantitate de mancare care sa ii permita sa ajunga la o greutate normala. Ce ar putea fi mai usor decat atat?

Hiperstensiune

Cateodata uitam faptul ca animalele noastre de comapnie au aceleasi probleme de sanatate pe care le avem si noi. Hipertensiunea este una din cele mai trecute cu vederea probleme de sanatate la animalele de companie. Presiunea sangvina ridicata este un criminal tacut din cauza faptului ca nu iti poti da seama ca animalul tau de companie sufera de aceasta si nici nu poti vedea raul pe care il face, decat cand este prea tarziu. Daca pisica sau cainele tau a luat cateva kilograme in plus, mergi la medicul veterinar si verifica tensiunea acestuia Un simplu test poate preveni orbirea brusca, problemele cardiace si insuficienta renala. Tratamentul este extrem de simplu si include o dieta saraca in sodiu, slabitul, cresterea activitatii fizice si uneori, in cazurile grave, chiar o medicatie adecvata.

Cancerul

Grasimea in exces s-a dovedit a fi implicata in formarea multor forme de cancer la animale. Institutul National al Cancerului din SUA estimeaza faptul ca obezitatea si sedentarismul pot conta in proportie de 25 - 30% la mare parte din formele de cancer ce se dezvolta la om: cel de colon, cancerul mamar la femeile aflate in perioada postmenopauza, cancerul de rinichi si cancerul de esofag. Noile studii arata ca rezistenta la insulina, ca afectiune legata de obezitate, este o cauza probabila. Desi nu avem asa de multe studii pe animalele de companie la care sa ne putem referi sau pe care sa ne putem baza, exista o parere consensuala asupra faptului ca excesul de greutate creste riscul ca animalul tau de companie sa dezvolte o forma de cancer. Redu greutatea pentru a reduce riscul.

Problema cu excesul de greutate nu este una de vanitate. Surplusul de greutate poate agrava diversele afectiuni ale animalelor noastre de companie. Acestea depind de noi, sa luam cele mai bune decizii pentru ele. Asigura-te ca iti hranesti animalul cu alimente de calitate, la sfatul unui specialist in sanatate animala si ca hotararea nu este luata din cauza pretului sau a marketingului. Discuta cu medicul veterinar despre strategiile pe care trebuie sa le urmezi pentru a avea un animal sanatos, care sa duca o viata lunga, lipsita de probleme medicale. Astfel, veti putea sa va bucurati o perioada lunga unul de celalalt.
Mult succes!

 

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul