updated 11:50 AM UTC, May 12, 2023 Europe/Bucharest

Obligatii in cazul prestatiilor pentru accidentele de munca si bolile profesionale. Ce proceduri trebuie sa indepliniti

Accidente de munca si boli profesionale

In ceea ce priveste dispozitiile de coordonare privind prestatiile pentru accidentele de munca si bolile profesionale, reglementarile aferente acestor situatii au puncte comune cu dispozitiile privind prestatiile de boala.

Exista o serie de proceduri specifice care vor trebui indeplinite in mod obligatoriu pentru a informa sau a transmite o notificare la autoritatile care administreaza asigurarea dumneavoastra atunci cand are loc un accident de munca sau in cazul in care este diagnosticata pentru prima data o boala profesionala. In cazul in care aceste obligatii nu sunt respectate, procedura de acordare a prestatiilor in bani poate intampina dificultati.

In cazul in care se produce un accident de munca sau este identificata o boala profesionala, persoana in cauza are dreptul la prestatii in natura in conformitate cu legislatia statului in care va aveti resedinta. Cei care au resedinta in alt stat membru decat cel in care sunt asigurati, vor primi prestatiile in natura conform legislatiei respectate de institutia din statul de resedinta. Cheltuielile efectuate de statul de resedinta vor fi rambursate de institutia competenta a statului in care persoana in cauza este asigurata.

Referitor la prestatiile in bani, acestea sunt platite intotdeauna in temeiul legislatiei statului in care erati asigurat(a) in momentul in care s-a produs accidentul de munca sau boala profesionala, indiferent de locul dumneavoastra de resedinta sau de sedere. De regula, acestea sunt platite direct de catre institutia statului de asigurare, care insa poate conveni cu institutiile statului de resedinta ca prestatia in bani sa fie platita de acestea (ceea ce nu va modifica in niciun caz cuantumul prestatiei). In cazul in care valoarea prestatiei in bani depinde de numarul membrilor familiei dumneavoastra, se va tine cont si de membrii familiei care isi au resedinta in alt stat membru.

In cazul in care se produce in accident de munca in timpul deplasarii in afara teritoriului statului in care este intocmita asigurarea, persoana in cauza este in continuare acoperita impotriva acestui risc si indreptatita la prestatiile specifice.

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul