Ornitoza
- Editor: Dr Szabo Zoltan
- Publicat în: Articole medicale specializare PET
Este o boala infecto-contagioasa comuna mai multor specii de animale cauzata de chlamydii. Fiind vorba de o zoonoza se poate transmite si la om producand imbolnaviri destul de grave.
Agentul cauzal: este Chlamidya psitacii un microorganism care este o forma de trecere intre bacterii si virusuri.
Simptomatologic: La porumbei boala se manifesta prin simptome respiratorii, cu siguranta nu se pot diferentia de celalalte boli respiratorii la porumbei, numai prin examen de laborator.
In prima faza a bolii nu sunt semne prea evidente, decat scarpinatul nasului si a ochiului. Este caracteristica localizarea pruritului numai la un singur ochi. Mai tarziu apare congestia tesutului conjunctiv din zona afectata, initial observand scurgeri seroase, apoi sero-purulente la ochiul bolnav, insotit si de scurgeri nazale asemanatoare. Mai tarziu apar si simptomele respiratorii, mai discrete la inceput, care mai tarziu cu evolutia bolii se agraveaza treptat. In cazuri mai avansate, agentul patogen ataca si toate componentele sistemului respirator, manifestandu-se prin respiratie dispneica, zgomotoasa.
Conjunctivita initiala poate sa fie complicata de alte bacterii piogene, producand inflamatia intregului glob ocular, culminand uneori cu orbire.
Pe langa simptomele caracteristice amintite bineinteles ca animalul bolnav prezinta inapetenta, are penele zburlite si din cauza consumului redus de graunte are gainatul diareic, de culoare verzuie. Porumbelul bolnav slabeste si dupa o evolutie mai scurta sau mai lunga moare.
Boala poate sa fie complicata si prin asocierea altor microorganisme.
La examenul morfopatologic se gasesc leziuni precum pneumonia, aerosaculita, pericardita si peritonita. Splina este marita.
Diagnosticul: se banuieste ornitoza in cazul imbolnavirilor respiratorice, insa diagnosticul exact se poate pronunta numai dupa examenul de laborator. Diagnosticul diferential trebuie facut fata de celalalte boli cu simptomatologie respiratorie, cum ar fi: micoplasmoza, infectiile cu hemophilus, infectii cu herpesvirus de care se pot diferentia cu exactitate, dupa cum am mai scris numai prin examen de laborator.
Tratamentul: in caz de imbolnavire cu ornitoza trebuie tratat tot efectivul, indiferent de cate animale au fost afectate. Durata tratamentului este foarte lunga ajungand pana la 30 de zile sau si mai mult. Cele mai indicate medicamente sunt cele din grupa tetraciclinelor cum ar fi doxicilina, clorteraciclina, oxitetraciclina combinate cu tylozina. In timpul tratamentului trebuie evitata administrarea gritului bogat in calciu si apa de baut trebuie sa fie acidulata cu otet pentru o eficacitate mai buna (8-10 ml/ litru de apa).
Tratamentul fiind de lunga durata de obicei afecteaza grav microflora intestinului la porumbei, de aceea este indicata administrarea probioticelor dupa terminarea tratamentului si a vitaminelor. Tot din cauza duratei tratamentului este de dorit si vitaminizarea in timpul tratamentului cu vitamine din grupa B si K.
Sursa:zoliszaboro.blogspot.com
PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

Dr Szabo Zoltan
M-am născut la 30.XI.1959 în localitatea Cristuru Secuiesc. Copilăria am petrecut în oraşul Odorheiu Secuiesc. În anul 1985 am absolvit Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, obţinând diploma de Dr. medic veterinar. Încă din copilărie sunt un crescător împătimit de porumbei, şi deoarece sper că sunt mulţi crescători de porumbei intersaţi de activitatea mea columbofilă, m-am gândit să vă împart cu ajutorul blogului: http://zoliszaboro.blogspot.ro