updated 11:51 AM UTC, Sep 28, 2023 Europe/Bucharest

Osteodistrofia metabolica la iguane

Una dintre cele mai frecvente patologii la iguanele tinere este deficienta metabolica determinata de conditiile de mediu necorespunzatoare.
In general, ultravioletele reprezinta elementul central din orice vivariu sau acva-terariu pentru soparle. Cand nu se asigura sursa luminoasa cu ultraviolete (in special UV-B) la intensitate adecvata si pentru o perioada de 8-10 ore pe zi, se induce un nivel tot mai scazut de vitamina D circulanta si dereglarea raportului calciu:fosfor.

Mentinerea nivelului sangvin scazut de vitamina D determina hipofunctia paratiroidelor care incearca sa compenseze deficienta metabolica. Acesta este motivul pentru care osteodistrofia metabolica este denumita medical: hiperparatiroidismul nutritional secundar. In mod natural (la iguanele din mediul natural) boala nu a fost descrisa niciodata. Iguanele terestre (Iguana viridis, Iguana tuberculata) sunt specii arboricole, care in timpul zilei stau in foliajul arborilor tropicali inalti, unde cantitatea de radiatii UV este foarte mare. Iguanele marine (de Galapagos), in timpul zilei, stau multe ore pe stancile expuse la soare si capteaza cutanat radiatia ultravioleta reflectata de apele oceanului. Boala este descrisa numai la reptilele crescute imediat dupa ecloziune in captivitate, unde ratia de minerale este dezechilibrata, iar vitamina D este oferita doar in forma sintetica si nu se utilizeaza metabolic. Este o boala secundar – nutritionala, care apare foarte rar sau doar exceptional la reptile insectivore sau carnivore, care preiau din hrana animala un raport mineral optim si cantitatile suficiente de vitamina D metabolizabila pentru dezvoltare.


 
La soparlele erbivore, in special la iguanele terestre crescute in captivitate, un element nutritional suplimentar ce favorizeaza instalarea osteodistrofiei metabolice este ratia dezechilibrata. In multe situatii, iguanele sunt hranite cu cantitati mari de fructe ce determina fermentarea in compartimentele digestive, formarea de alcooli secundari care ajung in circuitul metabolic hepatic determinand distrofii evolutive si acidoza metabolica. Agravarea osteodistrofiei metabolice si mai ales consecutiv distrofiilor hepatice, determina dereglari ale apetitului (apetit selectiv, pica, iar in formele avansate inapetenta) fiind necesara hranirea artificiala.

Diagnosticul este relativ simplu, prin paleta larga de modificari ce determina simptomatologie evidenta. Frecvent proprietarii se prezinta cu iguane care au modificari osoase evidente sau fracturi spontane, consecutiv osteodistrofiei generalizate. Demineralizarea oaselor avanseaza uneori pana la fragilizarea matricei, cu aparitia oaselor casante (oase „de sticla”). In majoritatea cazurilor osteodistrofia metabolica se asociaza cu transformari grave ale musculaturii (periostita fibroasa care degenereaza in miozita distrofica fibroasa sau chondro-fibroasa) evidentiata ca ingrosare (chiar aspect balonizant) a musculaturii membrelor sau mandibulare.

Modificarile osoase conduc la deformari ale oaselor lungi (radio-ulnar, humerus, femur sau fibula) si chiar la deformari grave ale coloane vertebrale (scolioza, lordoza). In unele cazuri, s-a constatat fracturarea vertebrelor sacro-lombare, cu cifozarea zonei.

Modificarile osoase, ligamentare si musculare conduc la adoptarea de posturi anormale (uneori chiar ciudate), cu ridicarea exagerata a capului in mers, mers intepenit, extensie fortata a membrelor, ridicare exagerata a capului, contractii spontane sau pozitie de „statuie” (tetanie hipocalcemica). Am constatat la multe cazuri de osteodistrofie metabolica asocierea in faze avansate a prolapsului cloacal partial, usor reponibil, determinat de hipocalcemia severa.

Unele cazuri de osteodistrofie mandibulara cu gonflarea maseterilor (miozita fibroasa) au ramas cu sechele in dezvoltarea structurii anatomice, la varsta adulta prezentand brevignatism inferior avansat. Modificarile mandibulare se coreleaza cu dificultatile in hranire, astfel incat iguana devine pentru toata viata dependenta de tocarea vegetalelor din ratia zilnica.

animale exotice 02
Interventia terapeutica include doua directii: interventia de urgenta pentru simptomatologia acuta si refacerea mediului de viata concomitent cu restabilirea hranirii cu ratii echilibrate nutritional.

Prima categorie implica interventii medicale extrem de diverse. In cazul fracturilor nu este niciodata recomandata interventia chirurgicala (de regula medicii nu coreleaza fractura spontana cu osteodistrofia metabolica generalizata, se intervine in special in fracturarea oaselor lungi prin osteosinteza cu pironire centromedulara). Osteosinteza chirurgicala nu remediaza fractura, ba de multe ori am constatat la cazuri care au fost operate, o agravare a situatiei. In osteodistrofia metabolica oasele sunt casante si orice miscare poate conduce la fisurarea longitudinala a osului pe care s-a intervenit chirugical, determinand periostita si reactii supurative care obliga la inteventia prin amputare de urgenta. In unele cazuri de interventie chirurgicala am constatat ca imobilizarea articulara pre- sau post-focala a condus la fractura spontana a altui os. In toate situatiile de osteosinteza chirurgicala cu pironire centro-medulara am constatat radiografic periostita generalizata cu agravarea miozitei fibroase, artrita si necroza cartilajelor intra-articulare, probabil provocate de modificarea biomagnetismului local, reptilele reactionand mai intens decat pasarile sau mamiferele la interactiunea curentilor de inductie magnetica.

In toate cazurile de fractura, cel mai corect este sa se intervina prin restrangerea spatiului vital (cazarea de lunga durata intr-o cutie sau cusca de transport animale cu o dimensiunea corespunzatoare) animalul fiind practic imobilizat. Nu este o metoda barbara, deoarece chiar in mod autoconservativ iguanele cu osteodistrofie metabolica sunt aproape inerte, preferand sa nu se miste in mod voluntar. In paralel cu imobilizarea iguanei trebuie intervenit prin reglarea metabolismului fosfo-calcic. O greseala frecventa in aceste situatii este administrarea injectabila a unor doze mari de calciu gluconic sau gluconolactat de calciu si magneziu. Imposibilitatea metabolica de utilizare a calciului precum si necorelarea raportului fosfo-calcic conduce la excretia renala intensa, uneori cu blocarea renala sau distrofie renala severa. In toate cazurile, dupa evaluarea radiografica generala (o radiografie a ansamblului scheletic) prin care se evidentiaza gradul de demineralizare, se intervine prin administrarea de vitamina D3 (doze de 300-400 UI/kg) intramuscular.

animale exotice 03
Se reconditioneaza conditiile de mediu prin asigurarea unor cantitati corespunzatoare de radiatie UV, cu un echilibru intre UV-A si UV-B – aceasta din urma fiind radiatia responsabila pentru sinteza si metabolismul vitaminei D3, prevalent se va asigura o doza mai mare, de cca. 80 %.Concentratia mare de UV-B este daunatoare pentru om, de aceea orice manipulare sau interventie umana in vivariu se va face dupa oprirea sursei de ultraviolete. In fazele initiale se asigura un program prelungit de 10-12 ore/zi de radiatie, iar dupa aproximativ 6 luni de la instituirea terapiei se poate asigura un program mai redus, de 8 pana la 10 ore de radiatie zilnic.

Umiditatea se va regla la 80-85 %, de regula prin aspersare de apa pe asternut sau prin aerosolizare periodica in vivariu. Temperatura se va regla la 30-32oC (pentru iguane mari se poate asigura chiar un nivel de 34-35oC timp de 6-8 ore/zi, asigurand o reglare metabolica rapida, in circa 3-4 luni de tratament).

Metabolismul fosfo-calcic se sustine prin administrarea orala a unor doze mici de calciu gluconic (50 mg/kg) impreuna cu un complex fosfat multimineral (30-35 mg/kg) si complex polivitaminic. Este recomandabil ca doza zilnica sa fie divizata in 2 administrari (la interval de 10-12 ore) facilitand absorbtia digestiva si prevenind spasmele intestinale determinate de ionii de calciu. Administrarea complexului vitamino-mineral se face timp de 3-4 saptamani, asigurand la fiecare 10 zile o doza de 300-400 UI vitamina D3/kg, injectate intramuscular.

animale exotice 04
O buna reglare a metabolismului fosfo-calcic se asigura prin administrarea de calcitonina (similara Salmon Calcitoninei utilizata in osteoporoza umana). Se administreaza 2 doze a 50 UI calcitonina/kg intramuscular, la interval de 2 saptamani. Administrarea trebuie facuta numai dupa evaluarea nivelului de calciu plasmatic, in caz contrar se induce tetanie hipocalcemica, uneori cu efect letal.

Dupa interventia de urgenta, care reprezinta de fapt stabilizarea metabolismului fosfo-calcic, se trece la interventia de durata: refacerea conditiilor de mediu si hranirea cu ratii echilibrate. Este important ca 3-4 luni sa se asigure un nivel optim de radiatii UV, temperatura si umiditate, fara oscilatii, deoarece orice variatie a conditiilor de mediu, chiar pasagera sau de foarte scurta durata, conduce rapid la dezechilibre metabolice.

animale exotice 05
In toata perioada trebuie asigurate ratii alimentare echilibrate. In general, dupa prima luna de tratament cu solutii complexe vitamino-minerale administrate oral si dupa refacerea conditiilor de mediu, iguanele depasesc faza de inapetenta si incep sa prezinte chiar tendinte bulimice.

Hranirea trebuie facuta preponderent cu plante verzi (in general frunzele acestora) si legume, fructele fiind introduse doar pentru a asigura palatabilitatea. O ratie cu 60-65 % plante verzi si leguminoase, 25-30 % legume (inclusiv bulbi si rizomi rosi sub forma de taitei subtiri) si maximum 10 % pulpa de fructe (bucati de fructe cu coaja) ofera un echilibru de nutrienti si asigura o digestie confortabila. Ratia este bine sa fie divizata in 2 sau 3 tainuri, prevenind oxidarea si initierea unor procese de fermentare (in special a fructelor).
In fiecare zi se va suplimenta hrana cu 50 mg/kg carbonat de calciu, 30 mg/kg complex fosfat si saptamanal se asigura oral cate 300 UI/kg de vitamina D3.

Respectarea stricta a conditiilor terapeutice stabilite asigura refacerea metabolica in 4-6 luni si restabilirea unei structuri osoase normale.

Ultima modificareVineri, 27 Iulie 2018 21:09
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Tudor Laurentiu

Conferentiar universitar doctor Tudor Laurentiu are o experienta de peste 20 de ani in observarea si ingrijirea profesionala a unor specii mai deosebite de animale. Cu o reputatie incontestabila de specialist, cu mii de pacienti din tara si din afara ei, in clinica veterinara Tetravet sector 6 este responsabil cu tratarea serpilor, iguanelor, papagalilor, testoaselor, hamsterilor, cobailor (purcelusi de guineea), chinchinelor, veveritelor, dihorilor etc.

  • Membru onorific si fondator a numeroase asociatii de specialitate din tara si strainatate
  • Medic primar veterinar
  • Doctor in stiinte medicale

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.