updated 11:51 AM UTC, Sep 28, 2023 Europe/Bucharest

Osteopatia hipertrofica a cainelui

Osteopatia hipertrofica este o afectiune a diafizelor oaselor lungi, bilateral si simetric, de obicei incepand distal, avand un aspect ╬ôçinflorit╬ôç dat de formarea de os nou periostal fara distructia corticalei osului, fiind afectate mai sever marginile abaxiale ale degetelor.

Mai este cunoscuta si sub numele de osteopatia hipertrofica pulmonara, osteoporoza deformanta, achropatia sau"Marie, s disease". Clasic,"osul nou format" are aspect de palisada insa pot exista si aspectele neted si solid, neregulat sau lamelar, insotit de tumefierea tesuturilor perilezionale. Toate rasele pot suferi de aceasta afectiune dar este mai des intalnita la rasele de talie mare, adulte si/sau batrane. Dintre acestea, Boxerul este cel mai predispus, urmat de Ciobanescul german.

Sexul femel este cel mai afectat datorita dezvoltarii carcinoamelor mamare si metastazelor pulmonare secundare. Cauza exacta a Osteopatiei hipertrofice nu este bine inteleasa. O teorie sustine ca se produce o crestere a debitului sanguin la nivelul distal al membrelor, hipercrestere a tesutului conectiv si apoi formarea de os nou ce inconjoara oasele. Se asociaza cel mai des cu neoplazia metastatica pulmonara. Alte potentiale cauze sunt viermii pulmonari, bolile cardiace, abcesele pulmonare si tuberculoza.

A mai fost asociata cu tumorile renale si ale vezicii urinare.

Simptomele includ rigiditate, caldura si tumefiere a membrelor afectate, schiopatura si hipersensibilitate, insotite sau nu de semnele respiratorii (dispnee, tuse).

Tratamentul ideal consta in inlaturarea chirurgicala in cazul tumorilor pulmonare primare, fapt ce se soldeaza cu regresia manifestarilor osoase.

Prognostic grav apare atunci cand cauza este neoplazia secundara. in majoritatea cazurilor, singura optiune ramane administrarea de analgezice pana cand starea generala se agraveaza si se recomanda eutanasia. Formarea de os nou periostal ce afecteaza atat oasele membrelor anterioare cat si cele posterioare.

La nivel distal, predomina aspectul in palisada iar proximal cel lamelar fin. Tumefiere a tesuturilor moi perilezional. Trei chiste osoase localizate pe metatarsul II proximal si metacarpul III proximal si distal, corespunzatoare membrului stang.

In imagini: Multiple formatiuni micro si macronodulare raspandite in masa parenchimului pulmonar, afectand toti lobii. Consolidare a lobului caudal stang portiunea mediocaudala.

osteopatia hipertrofica 1

osteopatia hipertrofica2

osteopatia hipertrofica3

osteopatia hipertrofica 5

osteopatia hipertrofica 6

osteopatia hipertrofica 9

osteopatia hipertrofica 10

Ultima modificareMiercuri, 01 August 2018 19:35
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.