updated 8:59 AM UTC, Mar 30, 2023 Europe/Bucharest

Până când vor fi disponibile mai multe date științifice, FDA va pune capăt actualizărilor publice privind potențiala legătură dintre anumite diete și cardiomiopatia dilatativă canină

Agenția spune că evenimentele adverse raportate, prin ele însele, nu oferă date suficiente pentru a stabili o relație de cauzalitate. Administrația pentru Alimente și Medicamente a anunțat la 23 decembrie 2022 că agenția intenționează să pună capăt actualizărilor de rutină privind investigarea rapoartelor de caz de cardiomiopatie dilatativă canină neereditară și a anumitor alimente și ingrediente pentru câini.

"În timp ce numerele evenimentelor adverse pot fi un semnal potențial al unei probleme cu un produs reglementat de FDA, prin ele însele, nu furnizează date suficiente pentru a stabili o relație de cauzalitate cu produsul (produsele) raportat(e). FDA continuă să încurajeze cercetarea și colaborarea între mediul academic, medicii veterinari și industrie", a declarat agenția.

FDA a publicat cinci rapoarte publice online cu privire la stadiul investigației sale, ultima actualizare fiind furnizată sub forma unor completări la întrebările și răspunsurile sale: Activitatea FDA privind cauzele potențiale ale CDC non-hereditare la câini. Agenția a declarat că va publica actualizări suplimentare doar dacă există informații științifice noi și semnificative care să fie împărtășite

În iulie 2018, FDA a anunțat că Centrul său pentru medicină veterinară(CVM) și Rețeaua de investigații și răspunsuri ale laboratoarelor veterinare au început să investigheze rapoartele privind CDC la câinii care au consumat anumite alimente pentru animale de companie, multe dintre ele etichetate ca fiind "fără cereale", care conțineau o proporție mare de mazăre, linte, alte semințe de leguminoase sau leguminoase și cartofi sub diferite forme ca ingrediente principale. Rapoartele de evenimente adverse primite de FDA - CVM au sugerat că CDC apare la rase care nu sunt predispuse genetic la această boală. Până în iunie 2019, agenția a concluzionat că potențiala asociere dintre dietă și DCM la câini era o problemă științifică complexă, susceptibilă de a implica mai mulți factori. De asemenea, oamenii de știință analizau mai îndeaproape ingredientele, mai degrabă decât simpla prezență sau absență a cerealelor, în dietele canine.

În septembrie 2020, Universitatea de Stat din Kansas a organizat un forum științific virtual pentru a examina cauzele potențiale ale CDC non-ereditare la câini. Evenimentul a oferit un forum pentru oamenii de știință cu cercetări în domeniul CDC pentru a face schimb de informații, a colabora și a discuta multe teorii diferite - și uneori contradictorii - privind această afecțiune. Părțile interesate din mediul academic, industrie și medicină veterinară au abordat diferite aspecte ale problemei, inclusiv nutriția, cardiologia și toxicologia. După forum, FDA a publicat un Q&A în care se afirmă că "știința emergentă pare să indice faptul că formele non-ereditare de CDC apar la câini ca o afecțiune medicală complexă care poate fi afectată de mai mulți factori, cum ar fi genetica, condițiile medicale de bază și dieta. Aspectele dietei care pot interacționa cu genetica și condițiile medicale de bază pot include compoziția nutrițională a ingredientelor și modul în care câinii le digeră, proveniența ingredientelor, procesarea, formularea și/sau practicile de hrănire." Începând cu iulie 2018, a fost publicat un număr substanțial de lucrări de cercetare evaluate de colegi pe această temă. Cu toate acestea, încă nu a fost identificată o cauză specifică a CDC fără hereditarism la câini.

Dr. Steven Rosenthal este cardiolog veterinar și co-fondator și co-șef medical al Chesapeake Veterinary Cardiology Associates (CVCA), un cabinet de cardiologie veterinară cu sediul în statele din mijlocul Atlanticului. CVCA a furnizat înregistrări pentru unele cazuri de DCM către Veterinary Laboratory Investigation and Response Network, inclusiv studii imagistice ale inimii animalelor, istoricul complet al alimentației, înregistrări de diagnostic și tratament, precum și rezultatele cazului.

Dr. Rosenthal a explicat că formulările dietei se schimbă adesea, ceea ce face ca evaluarea pacienților pentru DCM asociată cu dieta să fie o "luptă constantă cu această țintă în mișcare".

"Din impresia mea personală, cred că incidența bolii legate de CDC s-a redus în ultimii doi ani și există o serie de motive pentru care acest lucru poate fi așa", a spus Dr. Rosenthal.

El a sugerat că motivele ar putea include schimbări în dietele în sine, creșterea gradului de conștientizare a publicului și reducerea frecvenței de hrănire a dietelor asociate cu această afecțiune.

De la 1 ianuarie 2014 până la 1 noiembrie 2022, FDA a primit 1.382 de rapoarte de CDC la câini, majoritatea rapoartelor fiind primite între 2018 și 2020. Mai recent, rapoartele către FDA CVM au fost mai puțin frecvente (255 primite între 1 august 2020 și 1 noiembrie 2022). FDA colaborează cu Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și cu consiliile de sănătate ale statelor pentru a colecta și urmări cazurile de boli de origine alimentară la om. Din nefericire, nu există un echivalent pentru animalele de companie, ceea ce face dificilă evaluarea exactă a domeniului de aplicare a bolii, în special atunci când nu sunt disponibile statistici privind rata de fond a CDC non-ereditare la câini. Raportarea către FDA este, de asemenea, voluntară și este posibil să nu reflecte incidența reală a afecțiunii în populația canină. 

Dr. Rosenthal a recomandat ca proprietarii de animale de companie să consulte ghidurile de nutriție ale Comitetului Global de Nutriție al Asociației Mondiale a Animalelor Mici (World Small Animal Veterinary Association's Global Nutrition Committee) pentru a se asigura că pisicile  și câinii lor au o dietă corectă.

 

"O dietă ar trebui să fie individualizată pentru fiecare animal de companie în funcție de vârstă și de starea de sănătate", a declarat Dr. Rosenthal. "Un medic veterinar poate ajuta la consilierea prin aceasta și colaborarea cu un nutriționist veterinar este utilă pentru a ajuta la alegerea sau formularea unei diete care să răspundă cel mai bine nevoilor specifice ale animalului de companie."

Ultima modificareMarți, 28 Februarie 2023 18:29
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul

Articole înrudite

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.