Paramixoviroza

Este o infectie virala acuta, enzotico-epizotica a porumbeilor. Apare frecvent la toti crescatorii. Boala este determinata de un Paramixovirus. Virusul este in relatie cu virusul bolii de Newcastle, dar nu este identic. Are o patogenitate foarte ridicata pentru porumbel, dar nu si pentru alte specii de pasari domestice. Perioada de incubatie variaza intre 3-21 zile, dar au fost descrise si perioade de 11-12 saptamani.

Virusul ataca sistemul nervos si rinichii. Initial apar secretii nazale, conjunctivale si fecale diareice. Peste 30% din porumbeii afectati se vindeca spontan dupa circa 4 saptamani de boala, dar unii raman cu sechele. Porumbeii manifesta anorexie, polidipsie, diaree. Desigur vorbim de diaree falsa pentru ca lichidele eliminate nu provin din intestin ci de la nivelul rinichilor afectati.

Semnele nervoase sunt: paralizia picioarelor, uni sau bilaterala, torticolis, tremuraturi, mers inapoi, incapacitatea de a se hrani si moarte.

Diagnosticul etiologic se face in laboratoare de virusologie, care izoleaza virusul din probe de creier, trahee, pulmon, rinichi. De asemenea, prin evidentierea anticorpilor serici, dupa cel putin 2 saptamani de la infectie, prin testul de IHA sau ELISA.

Diagnosticul diferential se face in principal fata de salmoneloza, adenoviroza, ascaridioza si intoxicatii.

Nu exista tratament specific.

Prin izolarea animalelor bolnave si hranirea respectiv adaparea artificiala al acestora, uneori pe parcursul a mai multor saptamani, exista sanse de recuperare. Boala se previne prin vaccinari regulate. Daca exista suspiciune de boala, porumbeii cu semne clinice se exclud de la vaccinare.

Se poate folosi vaccin inactivat apos Columbovac, injectabil sau Newvac La Sota, pe cale oculoconjunctivala (o doza pentru un porumbel=5-10 pui de gaina) (imunitate incrucisata). Vaccinul Columbovac se utilizeaza numai dupa ce au trecut 2 saptamani de la vaccinarea cu Newvac La Sota. Injectia se face subcutanat, in treimea mijlocie a partii dorsale a gatului, cu acul orientat antero-posterior si nu imediat inapoia cefei.

Imunitatea dureaza 1 an. Lotul de reproductie se vaccineaza cu 4-6 saptamani inainte de imperechere; lotul de tineret cu 4 zile inainte de intarcare, deci la cuib. Porumbeii de expozitie se vaccineaza cu 4-6 saptamani inainte de prezentarea la expozitie. Vaccinul va asigura imunitate stabila dupa 2-3 saptamani de la inoculare. Aceasta imunitate poate fi reinnoita prin executarea unor vaccinari de rapel. Vaccinul Newvac La Sota injectabil se administreaza subcutanat sau intramuscular in doza de 0,2 ml, iar pe cale oculoconjunctivala sau nazala in doza 0,1 ml. Fiecare doza pentru porumbel va contine 5-10 doze pui de gaina. Newvac LS 79 se poate folosi si prin aerosoli sau in apa de baut. inainte si dupa vaccinare se poate administra de exemplu produsul Aminovital 10 ml la litru de apa sau Fortalyt 1 lingura la 1 litru apa 2-3 zile consecutiv, pentru a consolida sistemul imunitar.

Vaccinul Paramixovacol se administreaza s.c. in doza de 0,2 ml alaturi de un tratament antistres 2-3 zile inainte si dupa vaccinare cu complex polivitaminic buvabil, care contine vitamine, aminoacizi, saruri de Mg si Zn. Se da 1ml intr-un litru de apa.

Captura de ecran din 2015.01.05 la 01.27.56

 

Un alt produs este Nobilis Paramyxo P201, care se administreaza in doza de 0,25 ml/porumbel, de la varsta de 5 saptamani. Imunitatea se instaleaza dupa 4 saptamani si dureaza un an. Exista produse cum ar fi produsul Columbopolivac S, care alaturi de paramixoviroza asigura imunizare fata de bacteria Salmonella typhimurium. Doza este de 0,3 ml, s.c. incepand de la varsta de 4 saptamani, cu rapel la 3 saptamani. Devine necesar dezinfectia adapostului si a mediului inconjurator cu produsul Catiorom, dezinfectant pe baza de amoniu cuaternar. Se foloseste sub forma de dilutie 1%, 0,5 ml/m2. Este virulicid, antibacterian, antimicotic.

Captura de ecran din 2015.01.05 la 01.27.48

Porumbel cu paramixoviroza - torticolis

Ultima modificareMarți, 31 Iulie 2018 19:14
Dr Herman Constantinescu

Medic veterinar autor a mai multor lucrari destinate porumbeilor printre care:

cop1 cop2

Puteti comanda aceste volume la adresa de email:  herman3@freemail.hu