updated 10:57 AM UTC, Sep 25, 2023 Europe/Bucharest

Paraziti intestinali -Aonchotheca putorii

  

Foto: Dictator Scandalist, Maine Coon, proprietar Savin Paul

Fotografia are caracter ilustrativ

Aonchotheca putorii este un parazit ce apare la pisici si la nurci. Este adesea intalnit in Europa si mai rar intalnit in Statele Unite ale Americii. Prezinta o importanta deosebita deoarece ouale sale pot fi confundate cu usurinta cu cele ale viermilor bici (Trichuris campanulasiT. serrata). Este asemanator cuCapillaria aerophila, Capillaria plica si C. felis cati(viermele vezicii urinare).

Viermele stomacal Aonchotheca putorii este un nematod rar intalnit, ce apare la pisicile din tarile tropicale si cu clima temperata. Pisicile sunt considerate a fi infectate in urma ingerarii de oua infectioase. Gazdele obisnuite sunt aricii, bursucii, vidrele si nurca. Adultii A. putorii isi au resedinta in mucoasa pilorica a stomacului la pisica.

Aon2

 


Aon1Foto stanga: Ou A. putorii, suprafata cu striuri, coaja intunecata, particularitati tipice acestui parazit.

Semnele clinice includ anorexia, varsaturi si pierderea in greutate. De asemenea au fost raportate cazuri cu melena, deshidratare, gastrita si anemie.

Diagnosticul se bazeaza pe izolarea oualelor A. putorii in probele fecale. Daca vreunul din semnele clinice de mai sus apare la pisica dvoastra, mergeti de indata la medicul veterinar pentru un diagnostic si un tratament corespunzator.

 

Sursa foto: Felipedia.org

Bibliografie:

1. Bowman, D et al (2003) Feline clinical parasitology. Iowa University Press, Iowa. pp:340
2. Torres J et al (2008) Helminth communities of the autochthonous mustelids Mustela lutreola and M. putorius and the introduced Mustela vison in south-western France. J Helminthol 82(4):349-355
3. Curtsinger, DK et al (1993) Gastritis caused by Aonchotheca putorii in a domestic cat. J Am Vet Med Assoc203:1153-1154
4. Curtsinger DK et al (1993) Gastritis caused by Aonchotheca putorii in a domestic cat. J Am Vet Med Assoc 203(8):1153-1154
5. Greve, JH & Kung, FY (1983) Capillaria putorii in domestic cats in Iowa. J Am Vet Med Assoc 182:511-513

 

 

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul