Particularitati de reproductie la Iepele Frizian
- Editor: Dr Dragos Petrache
- Publicat în: Articole medicale in Stiinta si Practica
Stabilirea momentului optim pentru insamantarea este foarte important pentru a obtine o rata a fertilitati cat mai mare. Chiar daca teoretic detinem toate cunostintele si aparatura necesara, nu de putine ori determinarea clipei ideale cand ar trebui sa indroducem materialul seminal in uter este dificila.
Cand vorbim despre Iepe din rasa Friesian alegerea momentului este si mai grea, mai laborioasa. Regulile generale referitoare la insamantarea artificial cu sperma proaspata sau cu sperma congelata, raman aceleasi si anume: Insamantarea la mai putin de 5- 6 ore dupa ovulatie cu sperma congelata si insamantarea cu 12-24 de ore inainte de ovulatie cu sperma proaspata.
Intre iepele Friesian si celelalte iepe din rasele de sport, PSE si PSA apar cateva deosebiri.
Caldurile dureaza 6 pana la 9 zile, ovarul este dublu ca dimensiune comparabil cu celelalte rase. Iepele ovuleaza dupa ce folicolul ajunge la dimensiuni mari, intre 50 si 60 milimetri.
Pentru iepele Warmblood dimensiunea maxima este de 40 mm. Cresterea folicolului este mai lenta chiar si raspunsul la stimulatoare hormonale (eg.:HCG) este mai greoi comparativ cu iepele sport. Dupa administrarea HCG (doza de administrare este dubla 3000 U.I la Friesian ) ovulatia survine intr-un interval de 12-48 ore, insa la aceste iepe, ovulatia se produce dupa 36 de ore.
Pentru a stabili cat mai exact momentul optim de insamantare trebuie sa corelam ecografic dimensiunea folicului ovarian cu starea uterului si cu stadiile edemului uterin care este foarte pronuntat la acesta rasa. De multe ori putem confunda cantitatea mare de lichid din peretele uterin edematiat cu lichid uterin liber, din cavitatea uterina.
Stadiile edemului uterin la iepele Friesian, sunt detectabile ecografic. Acestea sunt: rotund si umed,rotund, uscat! Daca la ecografie detectam un folicul de 60 mm si uterul este inca in stadiul de edem cu mult lichid, ovulatia nu este aproape chiar daca dimensiunea folicului este aproape maxima. Ovulatia survine in debutul stadiului 3, cand edemul aproape dispare si faldurile nu mai sunt asa de pronuntate.
Nu putine sunt iepele care ovuleaza cand folicolul atinge dimensiuni mari de 62-63 mm. Un alt element important in stabilirea ovulatiei este si palpatia transrectala prin care se poate simti destul de usoruterul edematiat si peretele moale al folicului de mari dimensiuni ,insotit de o durere pronuntata la palpatie.
Inainte cu cateva ore de ovulatie( 12-6 ore), la palpatie se poate simti cum la presiunea degetului peretele folicului ovarian este atat de moale incat se muleaza pe buricul degetului. La aceasta rasa intalnim adesea, in plin sezon si ovulatiile duble. In tara noastra experienta cu aceasta rasa abia se formeaza. De aceea, recomand sa urmariti iapa un ciclu de calduri inainte de insamantare si abia dup ace aveti o idée la ce dimensiuni ovuleaza si in ce zi, puteti sa porniti cu mai multa increderea la ciclul urmator.
