Pasarile mari - locuinta - Informatii generale
- Editor: Echipa Veterinarul.Ro
- Publicat în: Articole medicale specializare PET
O pasare se bazeaza pe tine in intregime pentru tot ceea ce exista in viata sa. Fericirea si de starea buna de sanatate sunt furnizate de tine, de ingrijirea proprietarilor de pasari. Este important sa va straduiti continuu sa-i asigurati pasarii o viata mai buna si sa mentineti o relatie de lunga durata intre dumneavoastra si pasare.
Cat de mare ar trebui sa fie colivia?
Ca o regula generala, o colivie cu cat este mai mare, cu atat este mai bine. In salbaticie, o pasare isi petrece foarte mult intr-o zi zburand in cautare de hrana. In captivitate insa, trebuie sa ii permitem un spatiu de exercitiu, de exprimare de sine si de divertisment. Colivia trebuie sa fie suficient de mare pentru a se deplasa cu usurinta si sa se poata intinde sau sa bata din aripi, fara nimic in jur care sa o deranjeze. Exista numeroase modele pentru toate gusturile. in general, o colivia de metal dreptunghiulara, de preferinta mai larga decat inalta, este cea mai buna. Coliviile inguste s-au dovedit a fi destul de nepractice, deoarece cele mai multe pasari nu zboara drept in sus si in jos.
Coliviile din lemn, rachita sau bambus pot fi atractive sau decorative, dar sunt imposibil de curatat si dezinfectat in mod eficient datorita naturii lor poroase. O cusca de metal este cea mai practica colivia pentru a mentine o pasare. Barele de pe cusca trebuie sa fie destul de aproape una de cealalta pentru a preveni ca pasarea sa-si bage capul prin bare. Cu toate acestea, colivia de metal galvanizat nu este recomandata, deoarece pasarea are tendinta sa o mestece si astcel duce la intoxicatii cu zinc. Podeaua coliviei ar trebui sa fie acoperita cu hartie alba sau de ziar, astfel dejectiile pot fi verificate in mod corespunzator. Nisipul nu este util!
Ce fel de stinghii ar trebui sa am?
O pasare isi petrece tot timpul stand in picioare de pe o stinghie, astfel trebuie sa se acorde o atentie mare la acest aspect al mediului in care animalul dumneavoastra locuieste. Ramurile de copaci sau de lemn naturale sunt cele mai bune. Furnizarea de ramuri non-toxice, proaspete, spalate, cum ar fi cele de mar, par, ulm, frasin, paltin sau salcie vor fi extrem de functionale si atractive in cusca. Ramurile naturale ar trebui sa fie selectate cu grija, astfel incat sa ofere o varietate de diametre disponibile pentru a se aseza.
Stinghiile de plastic sunt usor de curatat si dezinfectat, dar se pot dovedi a fi alunecoase la prindere si sa fie disponibile in multe dimensiuni. Pasarile mai mari pot mesteca si taia materialele plastice in bucati ascutite.
Canepa naturala sau franghia bumbac par a oferi o varietate de texturi, dar trebuie sa fie monitorizate cu atentie, astfel ca pasarile sa nu si le rasuceasca printre degetele de la picioare. Aceasta este o problema destul de grava in ceea ce consta construirea cuibului din astfel de materiale, asadar ele nu ar trebui sa fie utilizate.
Stinghiile de beton par a fi foarte bune pentru ca ofera o textura excelenta pentru cioc si unghii.
Ce fel de vase pentru mancare si apa ar trebui sa folosesc?
Vasele cele mai bune sunt cele sunt cele compuse din materiale rezistente non-toxice care sunt usor de curatat si dezinfectat in fiecare zi. Pozitionati vasele astfel incat acestea sa fie usor accesibile si si sa nu aduca accidental la murdarirea lor cu materiile fecale. Unele vase pentru pasarile mari sunt din otel inoxidabil si atasate in siguranta pe partea laterala a custii. Partea de jos a coliviei trebuie umpluta cu 4-6 cm de hartie maruntita in adancime, pentru ca alimentele vor fi apoi risipite in aceasta. Cu toate acestea, este un sistem dezordonat si hartia trebuie sa fie schimbata in fiecare zi sau la doua zile pentru a se evita contaminarea alimentelor cu fecale.
Unde ar trebui sa pun colivia?
Un colt din camera este ideal, asadar pasarea nu este expusa pe toate partile - amintiti-va ca ele sunt specii de prada in salbaticie. Pasarile ar trebui sa fie plasate intr-o camera in care exista multa activitate umana. Bucataria nu este potrivita din cauza fumului sau particule din aer. Acelasi lucru se aplica si in camerele cu foc deschis. Cusca nu trebuie sa fie plasata langa un radiator sau langa odorizant.
Papagalii au nevoie, de asemenea, un somn decent - in mod ideal intre 11-12 de ore. Acest lucru este rareori posibil intr-o camera de zi in cazul in care proprietarii ajung tarziu acasa. O colivie separata ar trebui sa fie plasata intr-o alta camera. Pasarea poate fi apoi plasata in acest "dormitor" (intre 6-8 seara), acoperita si lasata acolo pana in dimineata urmatoare, in intuneric. La fel ca si copiii, frustrarile si comportamentele neobisnuite pot fi legate de suprasolicitare.
Ce zici de jucarii pentru pasarea mea?
Fiind adapostite intr-o cusca toata ziua, acest lucru poate fi foarte plictisitor, o experienta de-a drptul frustranta. Fie ca sunteti acasa cu pasarea sau nu, un animal de companie trebuie sa aiba o forma de divertisment. Lor le place sa joace si de sa exploreze. Jucariile pot include scari, franghii, leagane, oglinzi, clopotei, jucarii suspendate, bucati de lemn. Jucaria ideala poate fi bucati de tuburi din lemn sau carton, care contin seminte sau pelete.
Oglinzile din sticla nu sunt potrivite pentru pasarile mari, deoarece acestea sunt usor de spart.
Unele pasari adora sa se ascunda in cutii sau pungi de hartie. Experimentati cu jucarii ca sa aflati de ce obiect se bucura cu cea mai mare placere pasarea dumneavoastra. Aceste jucarii trebuie sa fie introduse treptat, pentru a permite pasarilor sa se obisnuiasca cu prezenta lor.
Trebuie sa curat jucariile?
La fel ca si copiii, aceste pasar isi pierd rapid interesul pentru jucarii. Prin urmare, este important sa se schimbe jucariile la fiecare cateva zile. Acest lucru ofera o ocazie ideala pentru a le curata.
Ca un minim legal, cusca trebuie sa fie cel putin suficient de mare pentru pasari pentru a extinde pe deplin aripile sale in toate directiile.
PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

Echipa Veterinarul.Ro
Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri
Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni + Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar; unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.
In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.
Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei.
www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:
- Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
- Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari
www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.
www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.
www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.
Website www.facebook.com/revistaveterinarul
Articole înrudite
- Canibalismul gainilor
- Informatii utile din biochimia si hematologia aviara
- Decizia Comisiei Europene privind masurile de diminuare a riscurilor, masurile consolidate de biosecuritate si sistemele de depistare timpurie in legatura cu riscurile pe care le prezinta pasarile salbatice de transmitere a virusurilor gripei aviare
- Boala lipsei de nisip sau pietris la pasari
- Papagali care enervează pisici
Articole recente - Echipa Veterinarul.Ro
- Studiu retrospectiv privind efuziunea parapneumonică la 130 de câini cu diagnostic clinic de pneumonie
- Virbac a anunțat lansarea unui supliment de îngrijire a articulațiilor pentru câini
- Factori de risc pentru uroliții din tractul urinar superior și obstrucția ureterală la pisicile aflate în îngrijire veterinară referral în Regatul Unit
- Abordarea inegalităților globale în ceea ce privește accesul la medicamentele esențiale - WSAVA, WVA încep prin a elabora liste de produse farmaceutice de bază pentru animale
- Gulerul pentru sănătatea pielii pentru animalele de companie va fi lansat în Europa