updated 8:59 AM UTC, Mar 30, 2023 Europe/Bucharest

Pe 11 martie a intrat in vigoare interzicerea completa privind testarea pe animale pentru produsele cosmetice

Pe 11 martie a intrat in vigoare interzicerea completa privind testarea pe animale pentru produsele cosmetice

Terminarea testarii pe animale pentru produsele cosmetice a fost un proces lung. Comisia Europeana a adoptat astazi o comunicare, care confirma angajamentul Comisiei de a respecta termenul limita stabilit de Consiliu si de Parlamentul European in 2003 si descrie modul in care intentioneaza sa sprijine cercetarea si inovarea in domeniul metodelor alternative in timp ce se promoveaza bunastarea animalelor in lumea intreaga.

Tonio Borg, comisarul european pentru sanatate și protectia consumatorilor, a declarat: „Faptul ca astazi intra in vigoare interdictia totala legata de comercializare reprezinta un semnal important cu privire la importanta pe care Europa o acorda bunastarii animalelor. Comisia se angajeaza sa sprijine in continuare dezvoltarea de metode alternative și sa incurajeze tarile terte sa adopte și ele abordarea europeana. Acest lucru reprezinta un prilej important pentru Europa de a da un exemplu de inovare responsabila in domeniul produselor cosmetice fara a face compromisuri cu privire la siguranta consumatorilor.”

In perioada 2007 – 2011, Comisia a alocat aproximativ 238 de milioane EUR acestui tip de cercetare. Industria produselor cosmetice a contribuit si ea prin cofinantarea cu 25 de milioane EUR a initiativei de cercetare SEURAT1.

Rolul global si de avangarda al Europei in domeniul produselor cosmetice presupune contactarea partenerilor comerciali pentru a le explica si pentru a promova modelul european, precum si pentru a face eforturi in vederea acceptarii la nivel international a metodelor alternative. Comisia va integra acest aspect in agenda Uniunii privind schimburile comerciale si cooperarea internationala.

Context

Directiva 2003/15/CE a introdus dispozitii referitoare la testarea pe animale in Directiva 76/768/CEE privind produsele cosmetice. Astfel, testarea pe animale in Uniune este interzisa inca din 2004 pentru produsele cosmetice si din 2009 pentru ingredientele produselor cosmetice („interdictia privind testarea”). Incepand din martie 2009, este, de asemenea, interzisa comercializarea in Uniune a produselor cosmetice care contin ingrediente care au fost testate pe animale („interdictia de comercializare”). Pentru cele mai complexe efecte asupra sanatatii umane (toxicitatea la doza repetata, inclusiv sensibilizarea cutanata si carcinogenitatea, toxicitatea reproductiva si toxicocinetica), termenul limita pentru interdictia de comercializare a fost prelungit pana la 11 martie 2013.

ec.europa.eu/consumers/sectors/cosmetics/animal-testing/index_en.htm

 

Interdicția totală a testării pe animale pentru produsele cosmetice comercializate from veterinarul on Vimeo.

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul