updated 8:59 AM UTC, Mar 30, 2023 Europe/Bucharest

Recomandarea noastră

Performanța câinilor de detecție este stabilă în timp în ceea ce privește detectarea probelor pozitive la COVID-19 și este în concordanță cu testul rapid cu antigen pe teren.

Contents[Hide]

Studiul publicat în Revista Nature arată: câinii dresați pot detecta SARS-CoV-2 în transpirația umană, cu o sensibilitate de 93% și o specificitate de 99%, prin testarea dublu-orb de laborator și prin adulmecarea directă a persoanelor. Testele de diagnostic rapid al antigenului necesită un tampon invaziv nazofaringian sau nazal, dar câinii pot detecta virusul în mod eficient prin miros, contribuind astfel la reducerea răspândirii virusului în medii cu risc ridicat. Cercetarea suplimentară este necesară pentru validarea acestui test de detectare și utilizarea sa pe teren.

Testele de diagnostic rapid al antigenului (RAD) au fost dezvoltate pentru identificarea infecției cu SARS-CoV-2. Cu toate acestea, acestea necesită un tampon nazofaringian sau nazal, care este invaziv, incomod și aerosolizant. S-a propus, de asemenea, utilizarea testului de salivă, dar acesta nu a fost încă validat. Câinii dresați pot mirosi eficient prezența SARS-CoV-2 în probele biologice ale persoanelor infectate, dar este necesară o validare suplimentară atât în laborator, cât și pe teren.

Studiul de față a avut ca scop 

(1) evaluarea și validarea stabilității pe o anumită perioadă de timp a detectării COVID-19 în transpirația de la subraț a oamenilor de către câinii dresați, datorită unui design dublu-orb de laborator de tip test-retest, și (2) evaluarea acestei abilități atunci când se adulmecă direct persoanele. Câinii nu au fost antrenați să facă discriminare față de alte infecții. 

Pentru toți câinii, testul de laborator efectuat pe 360 de probe a dat o sensibilitate de 93% și o specificitate de 99%, o concordanță de 88% cu Rt-PCR și o corelație test-retest moderată spre puternică. La adulmecarea directă a persoanelor, sensibilitatea generală a câinilor (89 %) și specificitatea (95 %) au fost semnificativ peste nivelul șansei. S-a constatat o concordanță aproape perfectă cu rezultatele RAD (kappa 0,83, SE 0,05, p = 0,001). Prin urmare, câinii adulmecători au îndeplinit criteriile adecvate (de exemplu, repetabilitatea) și profilurile de produse țintă ale OMS pentru diagnosticarea COVID-19 și au produs rezultate foarte promițătoare în laborator și, respectiv, pe teren. Aceste constatări susțin ideea conform căreia câinii de biodetecție ar putea contribui la reducerea răspândirii virusului în mediile cu risc ridicat, inclusiv în aeroporturi, școli și mijloace de transport în comun.

1. Context

În ultimii doi ani, s-au depus eforturi mari pentru a limita pandemia COVID-19 la nivel mondial. Din cauza contagiozității ridicate a coronavirusului 2 al sindromului respirator acut sever (SARS-CoV-2), infecția rezultată s-a răspândit extrem de rapid și la scară largă, provocând o creștere bruscă și substanțială a spitalizării pacienților, din cauza pneumoniei cu afecțiuni multiorganice1. Punerea în aplicare a unor programe pe scară largă pentru detectarea virusului a fost esențială pentru a limita această boală emergentă, dar a reprezentat o provocare pentru multe țări, în special pentru cele cu venituri mici și medii. Prin urmare, a devenit imediat evidentă urgența de a dezvolta metode de diagnosticare a SARS-CoV-2 care să fie mai rapide, mai ieftine și mai accesibile - dar la fel de fiabile - decât standardul de aur actual, și anume reacția în lanț a polimerazei de transcripție inversă (RT-PCR). Ca și în cazul multor alte boli infecțioase, testarea rapidă a antigenului de diagnosticare (RAD) pentru COVID-19 este considerată esențială pentru orientarea ordinelor de distanțare socială și pentru controlul grupurilor de boli prin depistarea și izolarea contactelor. În prezent, RAD sunt ușor accesibile publicului și pot furniza rezultate într-un timp foarte scurt (de exemplu, 15 min).

Cu toate acestea, punerea în aplicare a testelor convenționale de diagnostic rapid prezintă potențiale capcane comune, deoarece sensibilitatea și specificitatea pot fi mai scăzute decât testele de laborator consacrate (de exemplu, RT-PCR), ceea ce impune ca acestea să poată fi utilizate numai atunci când probabilitatea pretestelor este ridicată. În plus, controlul calității testelor poate fi dificil9 din cauza unei varietăți de factori, inclusiv a dificultății pentru majoritatea persoanelor de a obține un specimen clinic de calitate, în special dacă acestea își fac singure tamponul, și a faptului că RAD-urile sunt aprobate ca teste exceptate de la Clinical Laboratory Improvement Amendments of 1988, ceea ce înseamnă că sunt cele mai puțin reglementate și au cele mai puține cerințe de control al calității.

Pornind de la ipoteza că, în mod similar cu o serie de alte patologii, inclusiv cu infecțiile virale, și COVID-19 ar putea produce un model unic de compuși organici volatili (COV), mai multe laboratoare din întreaga lume și-au îndreptat eforturile pentru a antrena câinii să detecteze semnătura olfactivă COV specifică SARS-CoV-2 în probele biologice de la pacienții infectați. Olfacția este principalul simț special al câinelui, datorită mai multor caracteristici fizice: un cortex olfactiv extins în mod unic și o zonă a epiteliului olfactiv în cavitatea nazală; nări formate astfel încât să permită intrarea în cavitatea nazală a unui număr suficient de molecule de miros din fluxul de aer; un număr extrem de mare de receptori olfactivi; o proporție favorabilă de gene active/inactive ale proteinelor receptorilor olfactivi. În prezent, există dovezi că, într-adevăr, câinii pot juca un rol esențial în detectarea bolilor umane, cum ar fi cancerele, demonstrând o acuratețe comparabilă cu cea a metodelor standard de diagnosticare (de exemplu, analizele prin cromatografie în fază gazoasă și spectrometrie de masă)16. Deoarece oferă un răspuns în timp real de tip "da/nu" la un miros detectat (de exemplu, stând jos sau culcat), câinii adulmecători prezintă unele avantaje notabile față de dispozitivele tehnologice de detectare a COV-urilor. Fiind răspunsul lor binar extrem de rapid și clar, interpretarea rezultatelor este imediată și simplă. Prin urmare, deși necesită în continuare antrenarea și manipularea câinilor, această metodă poate contribui la evitarea nevoii de personal instruit pentru a procesa probele, deoarece câinii adulmecă direct persoanele, și la prevenirea întârzierilor în emiterea rezultatelor testului, ca în cazul spectrometriei de masă.

Rezultatele studiilor publicate până în prezent cu privire la acuratețea mirosului canin în detectarea prezenței SARS-CoV-2 în probele biologice (de exemplu, salivă, transpirație, urină, secreții traheo-bronșice) de la persoane infectate sugerează că câinii adulmecători ar putea atinge procente de sensibilitate și specificitate comparabile sau poate chiar mai mari decât cele ale RT-PCR. Cu toate acestea, deși majoritatea acestor studii sunt de bună calitate, niciunul dintre ele nu a oferit o validare științifică a detecției olfactive canine, în ciuda faptului că aceasta este o cerință importantă în practica analizelor chimice. Prin urmare, este absolut justificată continuarea cercetărilor aplicate în acest domeniu pentru a oferi o validare definitivă a acestei metode de biodetecție.

Având în vedere considerațiile anterioare, odată ce capacitatea câinilor de a detecta COVID-19 din probele biologice de la persoanele pozitive a fost validată în laborator, pentru ca acești câini să contribuie cu succes la controlul durabil al pandemiei de COVID-19, ar trebui să depășească testele de laborator și să ajungă pe teren. Oamenii de știință sugerează că câinii ar putea contribui la controlul pandemiei deoarece ar putea depista sute de persoane pe oră în locuri aglomerate, cum ar fi aeroporturile sau stadioanele sportive, la un preț redus și într-un mod neinvaziv. Cu toate acestea, până în prezent, testele științifice în contexte reale sunt încă foarte puțin reprezentate. Doar un singur studiu a fost publicat oficial în care câinilor li s-a cerut să interogheze mirosul corpului uman, raportând un declin al performanțelor câinilor odată cu prevalența, care ar putea fi însă depășit prin îmbunătățirea metodei de dresaj. În plus, acest studiu a fost realizat în Columbia, într-o populație nevaccinată, astfel încât nu aduce lumină asupra faptului dacă vaccinul COVID-19 afectează capacitatea câinilor de a detecta infecția activă.

Obiectivele prezentului studiu au fost: (1) evaluarea fiabilității în funcție de sensibilitatea (Se) și specificitatea (Sp) a câinilor dresați în mod intenționat pentru a indica un miros asociat cu COVID-19 în sudoarea axilei umane printr-un design de laborator dublu-orb de tip test-retest și (2) testarea capacității de screening a câinilor dresați de a detecta persoanele infectate cu SARS-CoV-2 prin mirosire directă în spații publice, comparând un test de detectare a mirosului de către câinii de detectare a mirosului și imunoenzima nazofaringiană SARS-CoV-2 RAD. Farmaciile comunitare și clienții lor de intrare au fost aleși ca medii pentru screeningul în teren (obiectivul 2) deoarece, de când Cabinetul de Miniștri italian a declarat starea de urgență la 31 ianuarie 2020, farmaciile au dobândit un rol din ce în ce mai important în răspunsul antiepidemic, care includea depistarea cazurilor potențiale de COVID-19 prin RAD.

Sursa: 

Pirrone, F., Piotti, P., Galli, M. et al. Sniffer dogs performance is stable over time in detecting COVID-19 positive samples and agrees with the rapid antigen test in the field. Sci Rep 13, 3679 (2023). https://doi.org/10.1038/s41598-023-30897-1

Ultima modificareMiercuri, 08 Martie 2023 17:50
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul

Articole înrudite

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.