updated 11:51 AM UTC, Sep 28, 2023 Europe/Bucharest

Prezentare caz: abces periapical PM 4 maxilar stg (208)

autori: dr. Raluca Zvorasteanu Asistent Universitar la Universitatea Spiru Haret, Presedinte al Societatii Romane de Chirurgie Orofaciala si stomatologie veterinara (RSVD), administrator cabinet Qincyvet Bucuresti, dr. Sonia Pintece, DVM, Blue Cat Bucuresti 

Pacient: Achmed, caine, Ciobanesc Belgian, mascul, 13 ani, necastrat. Proprietarul s-a prezentat cu el la cabinet deoarece a observat la nivelul regiunii maxilare stg o edematiere ce cuprindea  gingia si mucoasa orala, ce aparea si disparea initial, ulterior evoluand cu edematiere suborbitara stg, halitoza, eritem, edematiere gingivala constanta si sensibilitate dureroasa, respectiv reducerea apetitului si nervozitate. (vezi foto)

Studiu de caz: Pilirea dintilor la caini, o practica nefasta

autori: dr. Sebastian Dan, DVM, MSc, Stomavet – Cluj-Napoca, dr. Raluca Zvorasteanu Asistent Universitar la Universitatea Spiru Haret, Presedinte al Societatii Romane de Chirurgie Orofaciala si stomatologie veterinara (RSVD), administrator cabinet Qincyvet Bucuresti

Acest articol pe langa un caz de stomatologie veterinara se vrea a fi un semnal de alarma. Acest caz este despre Doda, o catelusa de 6 ani cu probleme in masticatie si refuzul hranei de consistenta tare. A trait la o stana din Muntii Apuseni, mai precis in zona Doda Pilii de unde si numele de Doda.

Recunoasterea malocluziilor la caine si pisica

autori: Dr.Lovin Tudor George DMV, MRCVS ,Dr. Raluca Zvorasteanu: Asistent Universitar la Universitatea Spiru Haret, Presedinte al Societatii Romane de Chirurgie Orofaciala  si stomatologie veterinara (RSVD), administrator cabinet Qincyvet Bucuresti

Suntem profesionisti veterinari, asa ca va trebui sa recomandam proprietarilor de caini si pisici cea mai buna ingrijire veterinara. In aceasta situatie, va trebui sa incercam sa descoperim orice anomalie sau probleme dentare de fiecare data cand un caine sau o pisica merge intr-un cabinet veterinar. Pe langa orice alte tratamente sau tratamente preventive pe care trebuie sa le efectuam, va trebui sa „cautam probleme” in cavitatea bucala pentru a ne asigura ca animalele nu sufera. Un exemplu este atunci cand gasim asimetrie dinti/dinte/mandibula/maxila.

Afectiunile pulpei dentare

Dintele este un organ mineralizat cu rol in prehensiune si masticatie ce prezinta trei componente structurale. De la exterior la interior enumeram: smaltul coronar (care la nivel radicular lipseste si este inlocuit de cement), dentina si pulpa dentara. Pulpita reprezinta inflamatia pulpei dentare, care este alcatuita din vase de sange si nervi. Pulpita poate fi reversibila sau ireversibila. Cauzele pulpitei la animalele de companie sunt cel mai adesea traumatismele, dar si factorii termici (detartrajul efectuat necorespunzator, cu insistarea excesiva pe o anumita suprafata dentara).

Compendiul AAHA privind procedurile stomatologice la caini si pisici

Stomatologia veterinara evolueazain mod constant. Obiectivul acestei lucrari este acela de a orienta practica stomatologicain domeniul veterinar. Serviciile stomatologice sunt necesare pentru asigurarea sanatatii generale si pentru optimizarea calitatii vietii animalului. Afectiunile netratate ale cavitatii bucale devin dureroase si pot contribui la aparitia bolilor la nivel local si sistemic. Acest articol include indicatii legate de medicina preventiva a cavitatii bucale, comunicarea cu clientii, evaluarea, igiena si tratamentul legat de cavitatea bucala. In plus, materialele si echipamentul necesar pentru realizarea procedurilor medicale adecvate sunt, de asemenea, descrise.

Instrumentar necesar initierii in stomatologia veterinara

Incep prin a va spune ca este deja cunoscut faptul ca in timpul interventiilor stomatologice, in incapere, se pot degaja bacterii, recomandat este ca in chirurgie sa nu se faca interventiile stomatologice, ci sa alocam stomatologiei o sala separata. In sala de stomatologie, o mare importanta o are iluminarea, naturala si artificiala, prezenta unei lampi de stomatologie sau chirurgie.

Epulisul

Epulisul este cea mai frecventa tumora benigna intalnita in cavitatea bucala a cainilor si foarte rar la pisici. Cele mai frecvente semne clinice asociate epulisului la caine sunt: deformare faciala, disconfort, dificultate in prehensiune si masticatie, apatie, pierdere in greutate, halena, hipersalivatie, gingivoragie, hipo- sau oligodontie dobandita, limfadenopatie locala.

Aspecte legate de anestezie si analgezie in interventiile stomatologice

Examinarea completa si corecta a cavitatii bucale necesita anestezie generala. Interventiile din cavitatea bucala variaza de la simple proceduri (detartraj) cu pacientii tineri si sanatosi, pana la proceduri lungi, (extractii totale de dinti), dar si complicate cu pacientii batrani (paradontite, abcese). Anestezia generala poate fi mentinuta fie prin anestezie inhalatorie, fie prin anestezie injectabila. Daca se foloseste anestezia injectabila, caile respiratorii ar trebui intotdeauna asigurate cu tub endotraheal pentru a preveni aspirarea de saliva, resturi si fluide de irigare.

Afectiunile dentare la iepuri

Afectiunile dentare reprezinta cauza principala a imbolnavirii acestora si provoaca numeroase boli grave, determinandu-i astfel pe proprietari sa se prezinte cu ei la medicul veterinar. Dentitia la iepuri are anumite particularitati fata de alte rozatoare. Dintii iepurilor cresc in permanentasi trebuie sa se toceasca mereu, astfel incat ei sa poata face o ocluzie corecta a gurii. Dintii lor au o rata de crestere de cativa mm pana la un cm pe an. Iepurii au 4 incisivi superiori (101, 102, 201, 202) si 2 incisivi inferiori (301, 401). Doi dintre incisivii superiori sunt foarte mici. Caninii lipsesc si in locul lor este un spatiu liber numit diastema.

Abonează-te la acest feed RSS