Log in
 1. Despre Pisici:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre PISICI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la Pisici

Dificultatile respiratorii la pisici 

Dispneea reprezinta un termen care descrie de obicei respiratia greoaie. Pisica dvs. se poate chinui sa inspire, sa expire sau ambele. Ati putea observa chiar si faptul ca pisica manifesta o respiratie zgomotoasa sau ca isi tine gura deschisa.

Cele mai frecvente urgente la Pisici

Blocajul urinar la pisici

Un blocaj urinar are loc atunci cand exista o obstructie la nivelul uretrei, canalul care transporta urina dinspre vezica urinara catre orificiul de eliminare a acesteia din corp. In prezenta unei astfel de obstructii, golirea vezicii pisicii devine foarte dificila sau imposibila, ceea ce face ca aceasta afectiune sa puna in pericol viata animalului.

Cele mai citite articole despre ingrijirea pisicilor

Pisica bea multa apa

Pisica bea multa apa

Ii umpleti pisicii castronul cu apa ca sa observati mai tarziu ca este in continuare plin?

Cele mai citite articole despre rasele de pisici

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisicile din rasa Scottish Fold sunt de talie medie, cu cap rotund si ochi mari si rotunzi, fiind recunoscute pentru...

next
prev

Bolile de piele la feline

Bolile de piele, sau dermatoza, apar relativ frecvent la pisici. Studiile au demonstrat faptul ca intre 6-15 % dintre pacientii felini manifesta cate cel putin o dermatopatie, in timp ce multe pisici prezinta mai multe boli de piele. De exemplu, printre pisicile ce s-au prezentat la sectia de dermatologie din cadrul Spitalului Veterinar Universitar Cornell, un studiu recent a demonstrat faptul ca 22 % dintre acestea prezentau simptome exprimate de doua entitati patologice de ordin dermatologic, iar 6 % sufereau de trei afectiuni distincte ale pielii. 

Pielea reprezinta cel mai mare organ al corpului pisicilor, cuprinzand pana la un sfert din greutatea lor corporala. Acest organ extraordinar, printre alte functii, asigura o bariera protectoare impotriva factorilor de mediu si regleaza temperatura corporala. Pielea este compusa din epiderma (stratul extern, care asigura protectia organismului), derm (stratul subiacent ce sustine epiderma si asigura nutritia acesteia), stratul subcutanat (stratul cel mai profund al pielii, care cuprinde fibre musculare izolatoare, de protectie si grasime) si diverse anexe. Anexele includ ghearele, glandele sebacee care lubrefiaza pielea si parul si niste fibre musculare fine, numite muschi erectori ai firului de par (arrector pilli), care realizeaza ridicarea firelor de par (zbarlirea parului)(Figura 1).

Anumite afectiuni, de la parazitoze la alergii, pot cauza boli de piele la pisici, iar prevalenta fiecarei afectiuni variaza in functie de localizarea geografica. In nordul orasului New York, la Spitalul Veterinar Universitar Cornell, de exemplu, cele mai frecvente cauze ale bolilor de piele ale pisicilor examinate de specialistii in dermatologie sunt alergii la particule atmosferice, la hrana sau la ciupituri de purici si de tantari. In toate clinicile veterinare private din Canada si din Regatul Unit, pe de alta parte, studiile au aratat faptul ca abcesele cutanate constituie cea mai frecventa cauza a bolilor de piele la pacientii felini. 

Stilul de viata al animalului, sexul si rasa pot, de asemenea, influenta predispozitia acestuia la diverse boli ale pielii. Comparativ cu pisicile crescute in casa, cele care sunt libere pe afara prezinta un risc mai mare de infestatie cu paraziti externi, precum puricii, si de leziuni si abcese datorate luptelor cu alte pisici sau animale. In plus, motanii sunt mai predispusi decat pisicile femele sa reactioneze violent, rezultand astfel abcese induse de plagile prin muscare. In cele din urma, anumite rase precum pisica Himalayana, pot fi mai predispuse la afectiuni ale pielii decat alte rase de pisici. 

Simptome

Simptomele frecvente ale bolilor de piele ale pisicilor includ: 

 • grataj (scarpinare), lingere sau mestecare excesiva a blanei
 • inrosirea si inflamarea pielii
 • alopecie
 • piele cu aspect de raie, plina de cruste sau care se descuameaza
 • aparitia nodulilor sau denivelarilor la nivelul pielii. 

Diagnostic

Descoperirea cauzelor dermatozelor la pisici poate fi dificila, desi in anumite situatii, etiologia este mai evidenta. Luarea in calcul a istoricului bolii, examinarea clinica, rezultatul testelor de diagnostic si, in unele cazuri, raspunsul la tratament sau modificarea alimentatiei sau a stilului de viata, pot fi importante. Istoricul animalului poate furniza informatii legate de potentiala expunere la factori favorizanti ai afectiunii (inclusiv purici) si de raspunsul la tratament. O examinare clinica atenta este necesara pentru evaluarea naturii si tiparului de anomalie a pielii (inclusiv pierderea parului, roseata si prezenta parazitilor), care pot sugera cauza dermatozei. In functie de istoric si de examenul clinic, testele de diagnostic pot fi recomandate pentru excluderea anumitor cauze posibile. In unele cazuri, diagnosticul se poate baza pe monitorizarea modului in care pisica raspunde la tratamentul medicamentos sau la modificarea regimului alimentar.

Tratament

Tratamentul dermatozelor feline depinde de cauza specifica a acestora. Infestatia cu purici se trateaza prin utilizarea unor produse adecvate pentru controlul puricilor in scopul eliminarii parazitilor atat de pe corpul animalului, cat si din mediul de viata al acestuia. Alergiile alimentare sunt tratate de obicei prin instituirea unui regim alimentar care nu cuprinde componentele la care pisica este alergica. Abcesele sunt tratate prin drenajul acestora si prin administrare de antibiotice in scopul contracararii complicatiilor bacteriene, sau de agenti antimicotici, in scopul tratarii complicatiilor micotice. In multe cazuri, agentul etiologic al dermatozei la pisici poate fi transmis si altor feline (uneori si oamenilor), deci prevenirea transmiterii acestuia la alte animale sau oameni constituie adesea o parte importanta a planului de tratament. 

Indiferent de agentul cauzal, pisicile cu boli de piele sufera frecvent de dermatita, sau de inflamatia pielii. Aceasta inflamatie poate rezulta in urma actiunii agentului etiologic ce declanseaza boala de piele, precum cazul unor alergii alimentare care determina inflamarea pielii, sau in urma raspunsului pisicii la iritatia produsa de afectiune, prin grataj sau automutilare. In orice caz, inflamatia declanseaza prurit (mancarime), iar gratajul rezultant poate cauza in continuare leziuni ale pielii care pot reprezenta inceputul unui cerc vicios al inflamatiei, leziunilor pielii si asa mai departe. Acest lucru face din controlul gratajului un scop important al tratamentului in cazul multor pisici cu boli ale pielii. Consultarea cu medicul veterinar va poate ajuta sa alegeti strategia optima de scoatere a pisicii dvs. din acest cerc vicios al pruritului, leziunilor pielii si inflamatiei. 

Prognostic

In functie de cauza si severitatea bolii de piele, prognosticul (rezultatul tratamentului) pentru pisicile ce sufera de aceasta problema medicala este adesea favorabil. Desi exista exceptii rare in cazul carora boala de piele a pisicii poate indica o boala mai severa cu prognostic mai defavorabil, respectarea stricta a indicatiilor medicului veterinar va determina adesea vindecarea problemei dermatologice.

Cele mai frecvente cauze ale bolilor de piele

Bolile de piele ale pisicilor pot fi datorate mai multor cauze primare, inclusiv:

 • alergii alimentare sau alergii la substante cu care pisica intra in contact
 • alergii la compusi atmosferici
 • infectii bacteriene ale foliculilor pilosi (foliculita)
 • inflamatii cu etiologie necunoscuta
 • diverse reactii adverse la medicamente
 • alergii la ciupiturile puricilor
 • raie auriculara
 • infestatie cu purici
 • acnee
 • abcese cutanate

Alergiile alimentare

Studiile au indicat faptul ca alergiile alimentare in general reprezinta al treilea cel mai comun tip de alergie la pisici, depasit ca si frecventa numai de catre alergiile la saliva de purice si de catre cele la particule inhalabile. Desi pruritul si iritatiile pielii sunt cele mai frecvente semne ale acestui tip de alergie, se estimeaza ca 10-15 % dintre pisicile afectate mai manifesta si simptome gastrointestinale, precum voma si diareea.

Mancarimea care semnaleaza de obicei prezenta unei alergii alimentare este cauzata de catre eruptia unor vezicule mici, deschise la culoare si pline cu lichid, care se formeaza ca raspuns la prezenta unui alergen, adica o substanta fata de care sistemul imunitar al animalului este anormal de reactiv.

„Eruptiile cutanate pruriginoase afecteaza initial zona capului si gatului”, sustine Dr. Carolyn McDaniel, lector univestitar in domeniul clinicii medicale, la Facultatea de Medicina Veterinara din cadrul Universitatii Cornell. „Nu apar intotdeauna in aceste zone, insa suficient de des incat sa constituie indicii ale faptului ca sursa cestora o reprezinta un alergen alimentar.”

In sinea lor, leziunile agravante nu prezinta un risc semnificativ asupra sanatatii. Insa nevoia continua de scarpinare pe care acestea o genereaza poate provoca leziuni secundare ale pielii si o vulnerabilitate accentuata in fata infectiilor bacteriene. In plus, problemele gastrointestinale generate de alergia alimentara pot avea implicatii sistemice ce actioneaza in ansamblu, determinand evitarea hranei si, implicit, pierdere masiva in greutate, ceea ce poate compromite sanatatea animalului. 

Cele mai vizibile simptome ale alergiei alimentare (gratajul persistent, aparitia leziunilor pe piele, pierderea parului si deteriorarea generala a blanii) nu apar peste noapte. In schimb, tind sa devina evidente si sa se intensifice intr-o perioada mai mare de timp (de ordinul lunilor sau anilor), pe masura ce sistemul imunitar al animalului instituie treptat un mecanism de aparare impotriva unei anumite proteine sau molecule de carbohidrat care este prezenta in majoritatea alimentelor standard pentru pisici. „Nu stim de ce apare aceasta alergie. Pot fi afectate pisicile de orice varsta, inclusiv cele care au avut parte de aceeasi hrana timp de ani de zile”, sustine Dr. McDaniel. 

Last modified onMonday, 01 July 2019 12:36
 • Tipul de boala: Neclasificata
 • Agentul patogen: Neclasificat
 • Rasele receptive: Toate rasele
Monica Nita

Editor Revista Veterinarul