Log in
updated 9:46 PM, Jun 16, 2020 Europe/Bucharest

Cainii ar putea ajuta la descoperirea unui vaccin pentru cancer

Trei universitati de medicina veterinara din Statele Unite cauta caini sanatosi pentru a participa la un studiu de care ar putea beneficia atat omul cat si cel mai bun prieten al acestuia. Potrivit dr. Jenna Burton, profesor asociat de oncologie clinica la UC Davis, studiul de vaccinare impotriva cancerului canin (VACCS) a inceput in mai si are 30 de caini inscrisi pe site-ul Universitatii California-Davis, si un total de 190 de caini in cele trei universitati. 

Burton spune ca Universitatea Davis spera ca numarul animalelor care vor participa la studiul de cinci ani, sa ajunga la 275 de animale de companie. Studiul este finantat de Open Philanthropy Project, prin Dr. Stefan Johnson, de la Universitatea de Stat din Arizona. 

„Acesta este un studiu care este realizat pentru un vaccin preventiv impotriva cancerului. Nu ne concentram doar pe un singur tip de cancer, ci pentru a vedea daca sistemul imunitar poate fi orientat pentru a preveni mai multe tipuri de cancer”, a aratat Burton. Studiul ar urma sa ajute sistemul imunitar in recunoasterea proteinelor anormale, mai devreme. Potrivit dr. Burton, exista o serie de tumori care se dezvolta la caini si la pisici, care sunt similare cu cele care se dezvolta la oameni. Aceasta sustine ca studiul este o strada cu doua sensuri, care ar putea aduce beneficii cainilor si oamenilor deopotriva. Burton arata ca exista studii care estimeaza ca pana la 50% din cainii cu varsta de peste 10 ani sunt diagnosticati cu cancer. 

„La fel ca oamenii, cainii traiesc mai mult si dezvolta cancer in numar mai mare. Imunoterapia este un camp exploziv, iar cainii pot fi de mare ajutor in aceasta privinta”, a aratat Burton. „Putem invata multe din munca uimitoare desfasurata iar oncologia veterinara poate ajuta foarte mult cu asta. Animalele de companie traiesc in acelasi mediu ca noi. Ele beau aceeasi apa ca noi si respira acelasi aer”. 

Cainii implicati in studiu trebuie sa indeplineasca o lista de criterii si sunt supusi unei serii intregi de examinari. Cainii trebuie sa aiba varsta intre 6 si 10 ani, sa fie de rasa mixta, sa locuiasca intr-o arie de maxim 150 de mile de UC Davis, sa aiba facuta o vizita medicala veterinara in ultimele 12 luni si sa aiba cel putin trei ani de antecendete medicale disponibile, alaturi de alte criterii. Potrivit lui Burton, un anumit numar de participanti vor fi alesi la intamplare pentru a primi vaccinuri placebo. Este oferit un stimulent financiar pentru a acoperi vizitele veterinare pentru cainii participanti la studiu. 

Last modified onWednesday, 15 January 2020 10:59
  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire
{SCPinterestShare href=https://www.veterinarul.ro/pet/index.php/cainii-ar-putea-ajuta-la-descoperirea-unui-vaccin-pentru-cancer layout=standard image=https://www.veterinarul.ro/pet/media/k2/items/cache/b2817edf79750dc373157d782cce30ec_XL.jpg desc=Trei universitati de medicina veterinara din Statele Unite cauta caini sanatosi pentru a participa la un studiu de care ar... size=small}