Log in
 1. Despre Pisici:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre PISICI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la Pisici

Pancreatita acuta la pisici

Pancreatita acuta se produce atunci cand enzimele digestive sunt activate in interiorul pancreasului. Activarea enzimelor in interiorul pancreasului cauzeaza grave simptome inflamatorii si distrugerea potentiala a acestui organ vital. Acest fenomen poate deveni mult mai grav, aparand complicatii care pot avea efecte asupra multor sisteme si organe ale corpului.

Cele mai frecvente urgente la Pisici

Blocajul urinar la pisici

Un blocaj urinar are loc atunci cand exista o obstructie la nivelul uretrei, canalul care transporta urina dinspre vezica urinara catre orificiul de eliminare a acesteia din corp. In prezenta unei astfel de obstructii, golirea vezicii pisicii devine foarte dificila sau imposibila, ceea ce face ca aceasta afectiune sa puna in pericol viata animalului.

Cele mai citite articole despre ingrijirea pisicilor

Pisica bea multa apa

Pisica bea multa apa

Ii umpleti pisicii castronul cu apa ca sa observati mai tarziu ca este in continuare plin?

Cele mai citite articole despre rasele de pisici

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisicile din rasa Scottish Fold sunt de talie medie, cu cap rotund si ochi mari si rotunzi, fiind recunoscute pentru...

next
prev

Ce este gripa pisicilor

Termenul de „gripa” a pisicilor se foloseste pentru a descrie simptomele de raceala sau de gripa manifestate la nivelul cailor respiratorii superioare ale pisicilor. Pisicile cu gripa manifesta simptome care includ febra, stranut frecvent, secretii nazale si oculare, pierderea apetitului si apatie.

Boala este mai frecventa la pisoi, pisici mai in varsta, animale tinute in conditii de supra-aglomerare precum cele din adaposturi si pisici stresate sau imunocompromise. Daca pisica dvs. a intrat recent in contact cu pisici bolnave si manifesta o parte din simptomele enumerate mai sus, contactati medicul veterinar in vederea unul examen clinic si a unor teste de diagnostic. Optiunile de tratament pot varia, insa constau in cea mai mare parte doar in tratament de sustinere.

Simptomele gripale la pisici 

Asa cum sugereaza si termenul de ”gripa a pisicilor”, simptomele infectiei se aseamana cu cele intalnite in gripa sau raceala si includ:  

 • Febra 
 • Tuse 
 • Stranut frecvent 
 • Scurgeri nazale 
 • Scurgeri oculare 
 • Salivatie excesiva 
 • Ulcere bucale 
 • Ulcere corneene 
 • Pierderea apetitului 
 • Schiopaturi tranzitorii 
 • Deshidratare 
 • Apatie 
 • Simptomele pot varia, in functie de agentul cauzal.

Cauzele sindromului gripal la pisici 

Exista cateva cauze posibile ale infectiei gripale la pisici, insa cele mai frecvente doua cauze sunt reprezentate de calicivirusul felin (CVF) si de herpesvirusul felin (HVF). In cazul fiecaruia dintre agentii cauzali, exista cateva simptome comune, mai generalizate:

 • Febra 
 • Stranut 
 • Secretii nazale si/sau oculare 
 • Pierderea apetitului 
 • Deshidratare 
 • Apatie 

HVF - herpesvirusul felin

 • Simptomele generale mentionate mai sus 
 • Scurgeri oculare mai severe 
 • Ulcere corneene 
 • Tuse 

CVF - calicivirusul felin

 • Simptomele generale mentionate mai sus 
 • Ulcere ale cavitatii bucale 
 • Schiopaturi tranzitorii 

Infectia cu Bordetella bronchiseptica 

 • Febra 
 • Stranut 
 • Scurgeri nazale 
 • Tuse 

Infectia cu Chlamydia felis sau Mycoplasma felis 

 • Febra 
 • Infectii/scurgeri oculare 

 

Diagnosticul sindromului gripal la pisici 

Daca pisica sau o colonia dvs. de pisici manifesta simptome gripale, contactati medicul veterinar. Medicul va efectua un examen clinic si va analiza istoricul animalului sau animalelor. Acesta va dori sa stie daca pisica a intrat recent in contact cu alte pisici sau daca aceasta a fost adoptata de la un adapost de animale. Consultatia clinica va include examinarea cavitatii bucale, a nasului si a ochilor pentru prezenta inflamatiei si a ulcerelor. Pentru a verifica prezenta ulcerelor corneene, medicul veterinar va folosi testul cu fluoresceina. Un diagnostic prezumtiv se poate stabili pe baza semnelor clinice. Majoritatea variantelor de tratament se vor alege in functie de simptomele prezente. Desi tratamentul poate fi initiat pe baza diagnosticului prezumtiv, medicul poate preleva si probe de la animal, precum secretii de la nivelul ochilor sau gatului, sau poate efectua un raclat cutanat din zona din jurul ochilor, nasului sau din interiorul cavitatii bucale. Raclatul cutanat si probele recoltate din secretii se pot folosi pentru identificarea sau cultivarea in laborator a microorganismelor din genurile Bordetella, Mycoplasma sau Chlamydia, iar secretiile se pot folosi pentru depistarea anticorpilor specifici impotriva HVF si CVF. Daca pisica manifesta respiratie rapida sau dificultati respiratorii evidente, medicul veterinar ar putea recurge la radiografii pentru a verifica existenta pneumoniei.

Tratamentul sindromului gripal la pisici  

Tratamentul de sustinere 

Cea mai mare parte a tratamentului impotriva sindromului gripal al pisicilor se axeaza pe corectarea simptomelor si pe sustinere generala. Obiectivul principal este acela de a asigura starea de confort a pisoiului si de a ameliora simptomele neplacute ale acestuia, astfel incat animalul sa poata lupta mai usor impotriva infectiei. Curatati-i ochii si nasul stergand secretiile in exces de la acest nivel, folosind decongestionante nazale si recurgand la un vaporizator pentru a usura respiratia animalului. Este foarte important sa va faceti pisica sa consume alimente si apa. Oferiti-i hrana cu miros si gust placut.  Probabil veti recurge la hrana de tip gourmet. In anumite cazuri de apatie severa si anorexie, poate fi necesara hranirea si administrarea fortata de fluide. Tratamentul ar trebui sa continue pana la disparitia simptomelor, de obicei pe o perioada de 7-10 zile.

HVF  - herpesvirusul felin

Daca prin testele de diagnostic se identifica infectia cu HVF, medicul poate alege sa adauge la tratamentul de sustinere si un medicament antiviral, precum aciclovirul.

CVF  - calicivirusul felin

Daca pisica prezinta ulcere bucale datorate infectiei cu CVF, se recomanda hrana moale. In cazul ulcerelor corneene, medicul poate prescrie medicamente pentru mentinerea pupilelor dilatate. Unguentele cu antibiotic pot fi folosite pentru prevenirea infectiilor bacteriene secundare. Unele pisici cu CVF manifesta schiopaturi, care pot fi tratate cu corticosteroizi sau alte antiinflamatoare. Cauze bacteriene:

Infectiile cu Bordetella, Chlamydia sau Mycoplasma  

Pentru tratarea cauzelor bacteriene ale sindromului gripal, pot fi prescrise antibiotice. Medicii veterinari opteaza in general pentru antibiotice cu spectru larg, precum tetraciclinele, fluorochinolonele sau amoxicilina potentata cu acid clavulanic, pentru a combate infectiile bacteriene si pentru a preveni potentialele infectii secundare, cauzate tot de bacterii. Antibioticele trebuie administrate pe o perioada de cel putin 2-3 zile dupa incetarea simptomelor aparente.

Recuperarea din sindromul gripal la pisici  

Tratamentul general dureaza aproximativ 7-10 zile, pana la disparitia simptomelor. Daca pisica dvs. contracteaza sindrom gripal iar simptomele nu se amelioreaza nici dupa cateva saptamani, in ciuda tratamentului, medicul veterinar poate testa animalul pentru infectia cu virusul leucemiei feline (FIV). Pisicile pot continua sa elimine virusuri sau bacterii timp de 18 luni. In aceasta perioada, pisica se poate reinfecta, manifestand de obicei simptome mai usoare. In cazul infectiei cu HVF, o parte din particulele virale vor ramane latente la nivelul celulelor nervoase pe tot parcursul vietii animalului. Majoritatea acestor pisici nu vor elimina virusul, insa in perioadele de stres pot incepe sa il elimine in mediul lor de viata. Cel mai eficient mijloc de gestionare sau prevenire a infectiei gripale la pisici este reprezentat de vaccinarea impotriva HVF si CVF. Daca pisica dvs. este sau a fost recent infectata cu aceste virusuri, asigurati-va ca aceasta va sta izolata de alte pisici pentru a preveni raspandirea virusului. 

Last modified onMonday, 10 December 2018 10:14
 • Tipul de boala: Neclasificata
 • Agentul patogen: Neclasificat
 • Rasele receptive: Toate rasele
Monica Nita

Editor Revista Veterinarul