Log in
  1. Despre Pisici:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre PISICI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la Pisici

Dificultatile respiratorii la pisici 

Dispneea reprezinta un termen care descrie de obicei respiratia greoaie. Pisica dvs. se poate chinui sa inspire, sa expire sau ambele. Ati putea observa chiar si faptul ca pisica manifesta o respiratie zgomotoasa sau ca isi tine gura deschisa.

Cele mai frecvente urgente la Pisici

Blocajul urinar la pisici

Un blocaj urinar are loc atunci cand exista o obstructie la nivelul uretrei, canalul care transporta urina dinspre vezica urinara catre orificiul de eliminare a acesteia din corp. In prezenta unei astfel de obstructii, golirea vezicii pisicii devine foarte dificila sau imposibila, ceea ce face ca aceasta afectiune sa puna in pericol viata animalului.

Cele mai citite articole despre ingrijirea pisicilor

Pisica bea multa apa

Pisica bea multa apa

Ii umpleti pisicii castronul cu apa ca sa observati mai tarziu ca este in continuare plin?

Cele mai citite articole despre rasele de pisici

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisicile din rasa Scottish Fold sunt de talie medie, cu cap rotund si ochi mari si rotunzi, fiind recunoscute pentru...

next
prev

Ce reprezinta intoxicatia cu musetel la pisici?

Pisicile care ingereaza sau intra in contact cu musetelul ar putea incepe sa vomite, sa dezvolte zone cu senzatie de mancarime pe piele sau sa aiba diaree. Majoritatea pisicilor nu consuma mult din aceasta plata datorita mirosului sau si gustului neplacut, prin urmare ele nu ingereaza suficiente toxine pentru a cauza o reactie adversa. Cu toate acestea, ar trebui sa mergeti intotdeauna cu pisica la medicul veterinar imediat cum observati oricare din simptomele intoxicatiei cu romanita/ musetel, o floare extrem de des intalnita in Romania, in perioada de vara. Acest tip de planta contine diverse toxine, inclusiv camazulena, acidul antemic, acidul tanic, bisabololul si ulei volatil, astfel ca proprietarii de animale ar trebui saisi tina animalele departe de aceasta planta tot timpul.

Simptomele intoxicatiei cu musetel la pisici

Simptomele intoxicatiei cu musetel se vor instala de obicei imediat dupa ce pisica a consumat planta. De fapt, pisica dvs. ar putea sa inceapa sa nu mai consume planta odata ce incepe sa simta o parte din simptomele inconfortabile. Unele semne ale intoxicatiei cu musetel pe care ar trebui sa le urmariti includ: vomitarea, diareea, reactiile alergice, dermatita de contact (iritatia pielii).

Cauzele intoxicatiei cu musetel la pisici

Pisicile vor dezvolta intoxicatia cu musetel daca ele consuma orice parte a plantei, ce se gaseste in orice parte a Romaniei. Aceasta planta este periculoasa deoarece contine un numar mare de toxine inclusiv camazulena, acidul antemic, acidul tanic, bisabololul si uleiul volatil.

Diagnosticul intoxicatiei cu musetel la pisici

In cazul in care observati ca pisica are contact sau consuma musetel, sau daca observati semnele intoxicatiei cu musetel, mergeti cat mai repede cu pisica la medicul veterinar. Daca este posibil, luati o imagine sau o proba din planta astfel incat medicul veterinar sa identifice cauza mai repede si sa stabileasca diagnosticul. Daca nu puteti sa faceti acest lucru deoarece nu ati surprins momentul in care pisica manca planta, descrieti simptomele medicului veterinar cu cat mai multe detalii posibile. Nu exista un test pentru intoxicatia cu musetel, deci medicul veterinar va trebui sa stie cat mai multe informatii pentru a face ca procesul sa fie mai usor. Medicul veterinar ar putea alege sa examineze stomacul pisicii cu un endoscop, care i-ar permite sa observe prezenta materialelor straine care ar putea cauza simptomele. In cazul in care pisica prezinta planta nedigerata in stomac, medicul veterinar ar trebui sa o identifice si sa puna un diagnostic.


Tratamentul intoxicatiei cu musetel la pisici

Medicul veterinar va incepe tratamentul pisicii imediat dupa stabilirea diagnosticului. Totusi, tratamentul ar putea sa nu fie necesar daca pisica nu exprima simptome severe. In cazul in care medicul veterinar decide sa continue tratamentul, el ar putea induce voma utilizand o solutie de apa oxigentata 3% pentru a indeparta musetelul din stomacul pisicii. Carbunele activ ar putea fi utilizat de asemenea pentru a absorbi orice toxine care raman in corpul pisicii, inainte ca acestea sa intre in circulatia sangvina. Pot fi administrate medicamente specifice pentru a proteja stomacul pisicii si pentru a preveni iritatia ulterioara. Este posibil ca pisica dvs. sa dezvolte dermatita de contact dupa frecarea de planta. In acest caz, medicul veterinar va imbaia pisica pentru a indeparta orice toxine care au ramas pe piele. Apoi, el va aplica o crema topica pe zonele afectate pentru a reduce umflarea si mancarimea. Pe parcursul tratamentului, medicul veterinar va trebui sa tina sub observatie pisica pentru a se asigura ca aceasta nu se deshidrateaza din cauza vomitarii. In cazul in care se suspicioneaza deshidratarea, pisica va trebui sa fie sustinuta prin fluidele IV.

Recuperarea din intoxicatia cu musetel la pisici

Intoxicatia cu musetel nu este severa de obicei, deci pisica ar trebui sa se recupereze complet din aceasta afectiune. Majoritatea pisicilor vor fi externate imediat dupa tratament, dar daca pisica dvs. a suferit deshidratare, ea ar putea necesita p internare mai lunga pana cand starea ei este stabila. Discutati cu medicul veterinar daca este bine sa faceti schimbari in alimentatia pisicii dupa tratament. Stomacul pisicii dvs. ar putea fi sensibil dupa tratament, deci medicul veterinar ar putea sa va solicite sa ramaneti la hrana mai moale pentru un anumit numar de zile. In final, ar trebui sa depuneti tot efortul de a indeparta plantele toxice din casa si gradina. Discutati cu medicul veterinar despre plantele care sunt toxice pentru pisici si apoi asigurati-va ca nu le aveti langa pisica dvs. In cazul in care vecinii au aceste plante, este cel mai bine sa va tineti pisica in interior cat mai mult posibil, pentru a nu fi expusa din nou la toxine.

Last modified onTuesday, 04 June 2019 12:16
Stefan Alexandru

Editor colaborator Revista Veterinarul 

Website: www.veterinarul.ro