Log in
 1. Despre Pisici:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre PISICI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la Pisici

Pancreatita acuta la pisici

Pancreatita acuta se produce atunci cand enzimele digestive sunt activate in interiorul pancreasului. Activarea enzimelor in interiorul pancreasului cauzeaza grave simptome inflamatorii si distrugerea potentiala a acestui organ vital. Acest fenomen poate deveni mult mai grav, aparand complicatii care pot avea efecte asupra multor sisteme si organe ale corpului.

Cele mai frecvente urgente la Pisici

Blocajul urinar la pisici

Un blocaj urinar are loc atunci cand exista o obstructie la nivelul uretrei, canalul care transporta urina dinspre vezica urinara catre orificiul de eliminare a acesteia din corp. In prezenta unei astfel de obstructii, golirea vezicii pisicii devine foarte dificila sau imposibila, ceea ce face ca aceasta afectiune sa puna in pericol viata animalului.

Cele mai citite articole despre ingrijirea pisicilor

De ce pisica mea sforaie?

De ce pisica mea sforaie?

Cine poate rezista materialelor video cu pisoi care sforaie? Insa, probabil nu sunt la fel de simpatici atunci cand incep...

Cele mai citite articole despre rasele de pisici

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisicile din rasa Scottish Fold sunt de talie medie, cu cap rotund si ochi mari si rotunzi, fiind recunoscute pentru...

next
prev

Ce reprezinta otravirea prin ingestia de otrava pentru sobolani la pisica

Inghitirea directa a otravei pentru sobolani nu reprezinta unicul mod prin care pisicile se pot otravi. Pisicile care vaneaza in casa sau in jurul acesteia se pot otravi prin inghitirea rozatoarelor care au ingerat otrava pentru sobolani.

Astfel, este important sa evitati folosirea otravii pentru sobolani in sau in jurul oricarei incinte locuite de copii sau animale de companie, nici macar in zonele considerate neaccesibile. Exista numeroase tipuri de otrava pentru sobolani si de rodenticide, si toate contin ingrediente active extrem de periculoase pentru pisici. Unele otravuri previn coagularea sangelui, in timp ce altele cauzeaza leziuni si insuficienta functionala la nivelul organelor si sistemelor de organe specifice, precum creierul sau rinichii.

Simptomele otravirii prin ingestia otravei pentru sobolani la pisici 

Simptomele otravirii pot varia in functie de tipul otravii ingerate de catre pisica. Aceste simptome pot evidentia afectare neurologica, renala sau gastrica, dar si o deficienta a capacitatii de coagulare a sangelui.

 • Sangerarea excesiva a ranilor
 • Sangerari nazale
 • Vanatai
 • Sange prezent in urina sau fecale
 • Dificultate respiratorie
 • Voma
 • Sete sau consum excesiv de apa
 • Lipsa apetitului
 • Balonare abdominala
 • Salivatie
 • Letargie
 • Comportament agresiv
 • Mers nesigur
 • Pierderea echilibrului si a coordonarii in mers
 • Crize neurologice
 • Insuficienta renala


Cauzele otravirii prin ingestia de otrava pentru sobolani la pisici


Otravirea cu rodenticide reprezinta de obicei rezultatul ingestiei de otrava pentru sobolani. O pisica poate inghiti otrava pentru sobolani (ingestie directa) sau poate consuma un rozator care a ingerat otrava (otravire secundara).  Pisicile pot manca otrava din cauza foamei sau a curiozitatii, sau in mod involuntar daca aceasta este amestecata cu hrana. Pisicile care vaneaza rozatoare pot prinde si manca un animal care a ingerat otrava aplicata prin apropiere.

Diagnosticul otravirii prin ingestie de otrava pentru sobolani la pisici

Daca este posibil ca pisica dvs. sa fi fost otravita, adunati probe din voma si fecale si aduceti-le cu dvs. la medicul veterinar cat mai rapid cu putinta. Daca pisica incepe sa manifeste semne de toxicitate in timpul noptii sau in weekend, verificati daca clinica veterinara unde o duceti de obicei are program destinat urgentelor sau duceti pisica la o clinica veterinara pentru urgente. Amanand prea mult interventia medicala, puneti in pericol viata pisicii. Medicul veterinar va testa probele de voma si de fecale pe care le colectati si va efectua si teste de urina si sange. Aceste teste pot exclude alte afectiuni si boli, medicul putand astfel sa stabileasca daca pisica a fost intr-adevar otravita si cu ce a fost otravita, dar si natura si gradul de severitate al efectelor otravirii.


Tratamentul otravirii prin ingestia otravii pentru sobolani la pisici


In functie de natura si severitatea otravirii, medicul veterinar poate induce voma si poate administra animalului carbune medicinal pentru a inlatura toxinele din organismul pisicii. Se poate recurge la respiratie artificiala, transfuzii de sange sau administrare de vitamina K1, precum si la drenarea sangelui si a fluidelor acumulate. Medicul veterinar poate administra, de asemenea, fluide si medicamente care favorizeaza hidratarea si urinarea, ajutand astfel la eliminarea toxinelor din sistem. Pisica poate fi internata intr-o incapere linistita si intunecata pentru a reduce riscul de activare a crizelor neurologice de catre potentiali stimuli, pentru a asigura odihna animalului si pentru a preveni aparitia de noi leziuni cat timp animalul este susceptibil la hemoragii.

Recuperarea din otravirea prin ingerarea otravii pentru sobolani la pisici

Prognosticul pentru pisica depinde in mare parte de cat de rapid a fost aceasta diagnosticata si tratata dupa otravire. Daca otrava a fost inlaturata din corpul pisicii rapid, sansele de vindecare completa sunt mari. Totusi, daca otrava persista in corpul animalului pentru un timp indelungat, pot aparea leziuni permanente la nivelul sistemului respirator, gastrointestinal, hepatic, renal si nervos. Imediat ce pisica a fost tratata si trimisa acasa, va fi necesar sa va intoarceti cu ea de cateva ori la clinica pentru efectuarea testelor de control in scopul monitorizarii procesului de convalescenta si a sechelelor pe termen lung. Pentru a preveni in viitor ingestia otravii pentru sobolani, inlaturati in conditii de siguranta otrava din casa si din jurul acesteia si protejati sursa de hrana a pisicii de contaminarea cu astfel de otrava. 

Last modified onWednesday, 14 March 2018 18:42
{SCPinterestShare href=https://www.veterinarul.ro/pet/index.php/ce-reprezinta-otravirea-prin-ingestia-de-otrava-pentru-sobolani-la-pisica layout=standard image= desc=Inghitirea directa a otravei pentru sobolani nu reprezinta unicul mod prin care pisicile se pot otravi. Pisicile care vaneaza in... size=small}
Monica Nita

Editor Revista Veterinarul