Log in
 1. Despre Pisici:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre PISICI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la Pisici

Pancreatita acuta la pisici

Pancreatita acuta se produce atunci cand enzimele digestive sunt activate in interiorul pancreasului. Activarea enzimelor in interiorul pancreasului cauzeaza grave simptome inflamatorii si distrugerea potentiala a acestui organ vital. Acest fenomen poate deveni mult mai grav, aparand complicatii care pot avea efecte asupra multor sisteme si organe ale corpului.

Cele mai frecvente urgente la Pisici

Blocajul urinar la pisici

Un blocaj urinar are loc atunci cand exista o obstructie la nivelul uretrei, canalul care transporta urina dinspre vezica urinara catre orificiul de eliminare a acesteia din corp. In prezenta unei astfel de obstructii, golirea vezicii pisicii devine foarte dificila sau imposibila, ceea ce face ca aceasta afectiune sa puna in pericol viata animalului.

Cele mai citite articole despre ingrijirea pisicilor

Pisica bea multa apa

Pisica bea multa apa

Ii umpleti pisicii castronul cu apa ca sa observati mai tarziu ca este in continuare plin?

Cele mai citite articole despre rasele de pisici

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisicile din rasa Scottish Fold sunt de talie medie, cu cap rotund si ochi mari si rotunzi, fiind recunoscute pentru...

next
prev

Dificultatile respiratorii la pisici 

Dispneea reprezinta un termen care descrie de obicei respiratia greoaie. Pisica dvs. se poate chinui sa inspire, sa expire sau ambele. Ati putea observa chiar si faptul ca pisica manifesta o respiratie zgomotoasa sau ca isi tine gura deschisa.

Tusea reprezinta un alt simptom care adesea acompaniaza dispneea. Indiferent de cauza sistemica a respiratiei dificile, pisica dvs. necesita o evaluare medicala imediata, deoarece aceasta afectiune nu poate fi tratata acasasi poate fi mortala. Este foarte ingrijorator sa vedeti animalul luptandu-se sa respire. Dispneea, sau respiratia dificila, nu reprezinta o boala ca atare, ci un simptom al unei afectiuni coexistente care ar putea fi cauzata de sute de boli sau probleme medicale. De exemplu, pisica dvs. poate avea un corp strain blocat in fosele nazale, sau poate manifesta astm indus pe cale alergica. Insuficienta cardiaca reprezinta un alt motiv principal pentru care pisicile manifesta dificultati respiratorii, iar aceasta afectiune necesita interventie medicala imediata.

Semnele dificultatii respiratorii la pisici 

Atunci cand o pisica respira rapid, cu gura deschisa, este evident ca acesteia ii este greu sa respire. Alte simptome ale respiratiei dificile sunt mai subtile, dar evidente pentru ochi si urechi. Deoarece dificultatea respiratorie la pisici este periculoasa si evolueaza rapid, amenintand viata animalului, apelati imediat la servicii medicale veterinare daca observati ca animalul prezinta unul din urmatoarele simptome:

 • Respiratie ingreunata 
 • Gafaiala 
 • Miscari toracice si abdominale exagerate in timpul respiratiei 
 • Incovoierea corpului, cu mentinerea coatelor in afara 
 • Nari dilatate 
 • Respiratie accelerata 
 • Respiratie cu gura deschisa 
 • Cap aplecat 
 • Respiratie zgomotoasa si stridenta 
 • Tuse 
 • Tentativa de voma 
 • Letargie 
 • Tremor 

Cauzele dificultatii respiratorii la pisici 

Exista numeroase posibil cauze pentru care o pisica poate manifesta dificultate respiratorie si numai un medic veterinar poate stabili un diagnostic corect. Unele dintre diversele motive pentru care respiratia pisicii poate fi ingreunata sunt: 

 • Astm 
 • Obstructie a cailor respiratorii 
 • Anxietate 
 • Stres 
 • Obezitate 
 • Deshidratare 
 • Febra 
 • Stare de soc 
 • Insolatie 
 • Afectiuni pulmonare 
 • Afectiuni cardiace 
 • Infectii
 • Afectiuni hematologice 
 • Durere 
 • Otravire 
 • Pneumonie 
 • Cancer 
 • Hipertiroidism 

Diagnosticarea dificultatii respiratorii la pisici  

Cel mai probabil, primul lucru pe care il va face medicul veterinar va fi sa va intrebe cand a inceput animalul sa aiba probleme respiratorii, ce simptome ati observat si ce s-a intamplat cu pisica inainte de a incepe sa manifeste aceste simptome. Daca pisica prezinta dificultati respiratorii severe, veterinarul ii va administra oxigen inainte de a incepe efectuarea testelor de diagnostic. Medicul veterinar poate efectua o parte sau toate testele urmatoare:

Examen clinic:

Starea generala de sanatate a pisicii va fi evaluata prin masurarea functiilor vitale si prin examinarea urechilor, ochilor, nasului si gingiilor. Toracele si plamanii pisicii vor fi ascultate cu un stetoscop pentru a determina daca exista fluide acumulate la nivelul plamanilor sau zgomote cardiace anormale. Medicul veterinar poate palpa si zona abdominala.

Teste de sange:

Se poate preleva sange de la animal in scopul masurarii nivelului de oxigen si de dioxid de carbon din acesta si pentru depistarea dirofilariozei. Alte teste de sange vor evidentia prezenta inflamatiei si/sau a infectiei.

Teste de urina:

Un test de urina va ajuta la diagnosticarea cauzelor dispneei. Radiografii si ecografie: Aceste teste de diagnostic ajuta veterinarul sa priveasca in interiorul corpului animalului pentru a verifica prezenta tumorilor, obstructiilor sau acumularilor de fluide. Aspirare de fluide: Prelevarea unor probe din fluidul acumulat in torace, plamani sau abdomen se poate face in scopul evaluarii si testarii acestui fluid. 

EKG:

O electrocardiograma (EKG) poate fi necesara daca medicul veterinar suspicioneaza o afectiune cardiaca.

Examen endoscopic:

Daca problemele respiratorii sunt cauzate de blocarea unei cavitati nazale sau a cailor aeriene, acest test va ajuta la stabilirea urmatoarei etape a tratamentului si la recoltarea unor probe tisulare care sa fie testate.

Tratamentul problemelor respiratorii la pisici  

In functie de motivul dispneei pisicii, tratamentul poate consta intr-un simplu antibiotic sau in procedee mai complexe, precum interventii chirurgicale sau spitalizare, cu terapie intravenoasa si cu oxigen. Infectii respiratorii: De obicei sunt prescrise antibiotice care sa lupte impotriva infectiei si sa usureze respiratia animalului.

Corp strain:

Daca testele de diagnostic evidentiaza prezenta unui corp strain care blocheaza caile nazale, acesta poate fi inlaturat in cabinetul veterinar cu ajutorul unor pense chirurgicale. 

Astm:

Corticosteroizii si bronhodilatatoarele reprezinta doua medicamente care pot fi prescrise pentru a usura respiratia pisicii.

Insolatie:

Medicul veterinar va diminua temperatura corporala a pisicii si, la nevoie, ii va asigura oxigen suplimentar.

Deshidratare:

Pisicii i se va administra o perfuzie pentru a-i acoperi nevoia de fluide corporale. Lichide acumulate in plamani, torace sau abdomen: Fluidul poate fi aspirat pentru a ameliora efortul respirator al pisicii.

Tumori si cancer:

O interventie chirurgicala poate fi necesara pentru inlaturarea formatiunii tumorale, fiind insotita si de administrarea pe cale orala sau injectabila a unor medicamente.

Recuperarea din afectiunile respiratorii la pisici 

In multe cazuri, medicamentele si odihna vor ajuta la vindecarea animalului de problemele respiratorii. Daca ingrijirile medicale se realizeaza imediat, insolatia si deshidratarea sunt de obicei usor de tratat, iar recuperarea din boala este de obicei rapida. Daca stresul si anxietatea se afla la baza semnelor de respiratie dificila ale pisicii, este foarte important sa descoperiti si sa eliminati sursa stresului. Daca alergiile se afla la baza dispneei pisicii, medicul veterinar va va sugera care este dieta sau asternutul ideal pentru aceasta, iar aceste schimbari vor ajuta la vindecarea pisicii. Daca pisicii dvs. i se pune un diagnostic grav, precum cancerul, pentru interventie chirurgicala poate fi necesara o perioada prelungita de spitalizare, inainte ca pisica sa va fie oferita pentru ingrijire la domiciliu. Alte tratamente medicale precum chimioterapia pot fi necesare pe o perioada mai lunga de timp. Asigurati-va ca respectati toate vizitele de control la veterinar pentru a asigura o vindecare rapida si completa, dar si pentru a evita recidivarea unor probleme medicale urgente.

Last modified onFriday, 21 December 2018 18:15
 • Tipul de boala: Neclasificata
 • Agentul patogen: Neclasificat
 • Rasele receptive: Toate rasele
{SCPinterestShare href=https://www.pet.veterinarul.ro/index.php/dificultatile-respiratorii-la-pisici layout=standard image= desc=Dispneea reprezinta un termen care descrie de obicei respiratia greoaie. Pisica dvs. se poate chinui sa inspire, sa expire sau... size=small}
Monica Nita

Editor Revista Veterinarul