Log in
 1. Despre Caini:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre CAINI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Centrul de Diagnostic al Bolilor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie de boli sau din selectia de texte Meniu special-tab boli la caini

Cele mai frecvente boli la Caini

Demodecia Canina

In cazul in care cainii mai mari de 18 luni dezvolta demodicoza  se presupune ca ceva este in neregula cu sistemul imunitar al cainelui afectat, deoarece organismul cainelui nu mai supravegheaza numarul normal de acarieni.

Urgentele la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab urgente caini

Cele mai frecvente urgente la Caini

Intoxicatia cu antigel

Gustul dulce al etilen glicolului este atractiv pentru animalele de companie sau pot sa il bea atunci cand acesta a...

De ce tremura cainele

In cazul in care cainele dumneavoastra tremura veti observa miscari involuntate ale corpului sau atunci cand este treaz, miscari ce...

Centrul de ingrijire
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab ingrijire caini

Cele mai citite articole despre ingrijirea Cainilor
De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

 Multi proprietari observa acest comportament comun la cainii lor si se intreaba daca ar trebui sa fie ingrijorati.

Registrul Raselor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab rasele la caini

Cele mai citite articole despre rasele de Caini
Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Inteligent si usor de dresat, ciobanescul Malinois transmite incredere si este un caine de paza si supraveghere exceptional. Activ si...

next
prev

Hepatita cronica la caini

Hepatita cronica este un sindrom al cainilor care apare ca urmare a diferitelor procese de boala. Acest lucru inseamna ca ficatul a fost supus sau este in curs de inflamatie si/sau necroza. Inflamatia este o invazie a diferitelor tipuri de celule albe, care sunt componente active ale sistemului imunitar. Celulele vin din fluxul sangvin in ficat pentru a ajuta la combaterea infectiei. Necroza se refera la moartea unui numar mare de celule hepatice.

 

Atat invazia celulelor albe cat si moartea celulara, pot fi un rezultat al leziunilor hepatice anterioare produse de agenti infectiosi, precum virusuri sau bacterii. Leziunile anterioare pot de asemenea sa existe la caine datorita ingerarii de otrava, cancerului sau raspunsului auto-imun. Un atac primar al sistemului imunitar impotriva celulelor hepatice este denumit ca si boala autoimuna.

Cancerul hepatic poate sa apara ca urmare a leziunilor hepatice similare, dar odata ce cancerul a fost identificat, termenul de hepatita cronica nu se mai foloseste.
Termenul de „cronic” inseamna ca procesul de lezionare s-a desfasurat pe o anumita perioada de timp, cel putin un anumit numar de saptamani. Acest termen este in contrast cu o hepatita acuta care a fost cel mai probabil prezenta doar pentru cateva zile. Din pacate, sansa de recuperare este mai redusa in hepatita cronica fata de hepatita acuta.
Hepatita cronica poate sa apara la orice rasa de caine, mascul sau femela si la orice varsta. Multi caini care au hepatita cronica sunt de varsta mijlocie sau mai batrani. Sunt anumite rase care sunt predispuse la aceasta boala, insemnand ca desi mecanismul bolii nu este pe deplin cunoscut, genetica joaca un rol important in dezvoltarea bolii. Terierii Bedlington si, mai putin, West Highland White Terrier si Skye Terrier, pot dezvolta hepatita cronica ca urmare a acumularii cuprului in celulele hepatice. Terierii Bedlington care sunt afectati pot sa prezinte incapacitatea de eliminare a cuprului din ficat in intestin prin intermediul bilei, datorita unui defect genetic cunoscut. Concetratiile crescute de cupru lezioneaza celulele hepatice, rezultand astfel hepatita cronica severa.

Doberman pinscher-ii si Cocker-ii spanioli (americani si englezi) sunt de asemenea diagnosticati frecvent cu hepatita cronica. Cocker-ii spanioli afectati sunt de obicei tineri si sunt de obicei diagnosticati intre varstele de 1 si 4 ani. Din pacate, Cocker-ul spaniol tinde sa fie sever afectat si majoritatea acestora mor pana intr-o luna, in ciuda tratamentului. Desi acest lucru este valabil pentru majoritatea Cocker-ilor spanioli, unii caini cu noroc si cu un tratament agresiv reusesc sa traiasca mai mult.

Care sunt simptomele unei hepatite cronice la caine?


Simptomele care sunt asociate acestei boli pot varia foarte mult. Simptomele pot fi destul de vagi si pot include:

 • apetit usor pana la foarte scazut
 • letargie
 • varsaturi
 • diaree
 • urinare si adapare frecventa (poliurie, polidipsie)
 • abdomen umflat umplut cu lichid (ascita)
 • mucoasele si pielea, urechile si gingiile de culoare galbena

Un numar restrans de caini prezinta semne de comportament ciudat sau simptome
neurologice. Acestea pot include letargie severa, depresie, agresivitate, orbire, retragerea catre colturi sau presarea capului de perete sau colturi si uneori chiar si pierderea cunostintei, convulsii si coma. Aceste semne neurologice sunt un rezultat al efectelor toxinelor cerebrale care se acumuleaza in corp in momentul in care ficatul nu mai functioneaza la un nivel adecvat si sunt o parte a sindromului numit „encefalopatie hepatica”. Cand aceste simptome apar, acestea pot fi intermitente. Acest lucru inseamna ca simptomele apar si dispar, facand animalul sa para sanatos la un moment dat si bolnav in alt moment.

Ce teste sunt necesare?

Boala hepatica este de obicei suspectata pe baza simptomelor cainelui sau a problemelor detectate la examenul fizic realizat de catre medicul veterinar.
Unele teste folosite pentru diagnosticarea hepatitei includ:

 • analize de sange, folosite pentru a confirma diagnosticul
 • tehnici de imagistica (de ex. radiografii sau ecografie abdominala), folosite pentru a stabili marimea si aspectul ficatului, avand in vedere fapul ca pacientii cu hepatita tind sa aiba un ficat mic
 • biopsia hepatica este singura metoda de diagnosticare certa in hepatita cronica.


Biopsia hepatica implica indepartarea unei cantitati mici de tesut pentru evaluare. Evaluarea poate include observarea microscopica realizata de un patolog, cultura bacteriana realizata din tesut hepatic sau masurarea unor constante din ficat precum cuprul sau fierul. Sunt mai multe metode, functie de recomandarea medicului veterinar, prin care se poate realiza biopsia. Cele mai bune probe sunt obtinute prin metoda chirurgicala, in urma deschiderii abdomenului si a indepartarii portiunii de ficat necesare.

O proba de calitate similara poate fi obtinuta si prin laparoscopie. Aceasta este o tehnica in care se utilizeaza instrumentar lung si o camera, acestea fiind inserate in organism prin peretele abdominal, sub anestezie generala, fara a fi necesara chirurgia, pentru a recolta proba tisulara de la ficat. O proba mai mica poate fi obtinuta prin inserarea unui ac prin piele prin ghidarea cu ultrasunete. Desi aceasta tehnica poate fi cea mai usoara pentru cainele dumneavoastra, uneori marimea probei nu este adecvata pentru a putea obtine un diagnostic cert.

Informatiile obtinute prin realizarea unei biopsii sunt necesare medicului veterinar in determinarea tipului si gradului de severitate a bolii hepatice pe care o are cainele, permitand stabilirea unui diagnostic si a unei scheme de tratament adecvate. Potentialele beneficii, riscurile si masurile de precautie care ar trebui luate in calcul inaintea efectuarii biopsiei pot varia de la un caz la altul si ar trebui discutate cu medicul dumneavoastra veterinar. Tehnica cea mai potrivita de obtinere a probei hepatice ar trebui de asemenea discutata cu medicul veterinar.

Ce tratament este necesar?


Tratamentul hepatitei cronice poate fi complex. Recomandarile de tratament sunt bazate atat pe severitatea si tipul procesului dezvoltat la nivel hepatic, cat si pe semnele clinice pe care le exprima cainele. În cazurile severe ar putea fi necesare spitalizarea, fluidoterapia si tratamentul de sustinere.

Medicamentatia utilizata in general in aceasta afectiune include:

 • diete speciale
 • antibiotice
 • vitamine
 • minerale (de ex. zinc)
 • agenti imunosupresivi
 • agenti antiinflamatori
 • antioxidanti
 • medicamentatie de preventie a ulceratiei gastrointestinale (protectoare gastrice si probiotice)
 • diuretice pentru a creste urinarea si a sustine eliminarea fluidelor, in cazul in care exista lichid in abdomen.

In anumite cazuri specifice, precum bolile asociate acumularii de cupru sau in cazul medicamentelor care dau semne de encefalopatie hepatica, se utilizeaza si alte medicamente aditionale.

Care este prognosticul?

Din nefericire, in ciuda tratamentului adecvat, aceasta boala nu este intotdeauna tratabila. Cu toate acestea, multi caini pot fi mentinuti cu ajutorul tratamentului fara ca acestia sa prezinte semne clinice si cu o calitate a vietii ridicata pentru cateva luni sau chiar ani. Medicul dumneavoastra veterinar are nevoie sa reverifice frecvent starea cainelui si analizele la sange. Schimbarile regimului terapeutic pot fi sugerate dupa nevoi.

 

Last modified onWednesday, 10 July 2019 09:52
 • Tipul de boala: Neclasificata
 • Agentul patogen: Neclasificat
 • Rasele receptive: Toate rasele
Monica Nita

Editor Revista Veterinarul