Log in
  1. Despre Cai:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre CAI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la cai

Error: No articles to display

Cele mai frecvente urgente la cai

Error: No articles to display

Cele mai citite articole despre ingrijirea cailor

7 greseli pe care proprietarii de caini le fac adesea in timpul iernii

7 greseli pe care proprietarii de caini le fac adesea in timpul…

Chiar si cei mai constinciosi proprietari de caini fac greseli ocazionale. Iar acesta nu este un motiv de autoacuzare! Insa...

Cele mai citite articole despre rasele de cai

Rasa de cai Appaloosa

Rasa de cai Appaloosa

    Appaloosa este o rasa de cai de talie mare originara din Statele Unite. Este unul dintre cei mai colorati si...

next
prev

Calul Andaluz, un cal pasional si loial

Oficial cunoscut si ca un Cal Pursange Spaniol, Andaluzul este originar de secole din Spania (specific Andalusia). Calul Andaluz, in parte ca si rezultat al eforturilor de colonizare spaniole, a fost responsabil in mare parte pentru imbunatatirea efectivelor de cai de diverse rase din jurul lumii.

Caracteristici fizice

Andaluzul este frumos, elegant si gratios. Cu o inaltime de 153-155 cm, este caracterizat de puterea data de musculatura superba, pioarele robuste, a articulatiilor bine formate si a copitelor dense. Acest lucru, totusi, nu confirma faptul ca Andaluzul este lent; de fapt, acesta se misca cu usurinta si cu o armonie gratioasa. In functie de linia de sange, capul poate fi de tipul ”barb” sau arab, desi acesta este de obicei putin convex. Ochii acestuia sunt plini de viata si urechile sunt scurte si purtate ridicat.

Andaluzul are de asemenea un spate inclinat, un gat arcuit, o crupa rotunjita si o coada de mici dimensiuni.

In mod normal, Andaluzul are o blana fina, dar cu un par gros la coada si la coama. Culorile comune ale parului includ griul deschis sau albul, desi ocazional pot fi si cai roibi.

Personalitate si temperament

Andaluzul este pasionat, invata cu rapiditate si este loial. Este de asemenea calm, lucru care il face ideal pentru ofiterii din armata in timpul unei batalii.

Istoric si fundal

Andaluzul poate fi denumit si ca un Cal Pursange Spaniol, dar in realitate stramosii acestuia sunt o adunatura de diverse rase straine si native, inclusiv Sorraia, Galician, Pottok, Garrano si Asturian. Aceste rase straine au fost aduse in Spania in diferite perioade de timp si sub diverse pretexte; de exemplu, multe invazii ale Peninsulei Iberice. in timpul majoritatii acestor invazii, invadatorii si-au adus proprii cai cu ei. Printre acestia au fost li cai cu sange cald din Est si cai cu sange rece din Nord. Alte triburi si rase care au introdus propii lor cai in gena Andaluzului includ romanii (care au adus rasa Camargue), arabii (care au adus calul Oriental) si gotii (care au adus Gotland-ul).

Ca si rezultat al incrucisarii dintre rase, Andaluzul are doua tipuri principale:

  • Calul Andaluz clasic cu un profil convex
  • Calul Andaluz cu capul de tip arab.

Andaluzul clasic a fost prezervat de calugarii Carthusian, in timp ce Andaluzul cu capul de tip arab este un rezultat al eforturilor de incrucisare din secolul 19 cu o rasa araba. Utilizarea acestui cal a fost raspandita, in fapt, acesta este cunoscut sub diferite nume in jurul lumii, inclusiv ca si cal Saffle Iberian, ponei sau Zapta. Andaluzul modern inca pastreaza capacitatea de a se adapta la orice conditie de mediu, acesta fiind unul dintre motivele pentru care acesta este astazi inca cel mai comun cal de calarie la nivel mondial.

Last modified onThursday, 21 July 2016 12:26