Log in
 1. Despre Rozatoare:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre ROZATOARE
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la rozatoare

Error: No articles to display

Cele mai frecvente urgente la rozatoare

Error: No articles to display

Cele mai citite articole despre ingrijirea rozatoarelor

Castrarea si sterilizarea la iepurii de companie 

Castrarea si sterilizarea la iepurii de companie 

Ar trebui sa castrez iepurele? O intrebare pe care o primim adesea la redactie. In majoritatea cazurilor, raspunsul este categoric DA...

Cele mai citite articole despre rasele de rozatoare

Istoricul porcusorului de Guineea

Istoricul porcusorului de Guineea

Animalul simplu, dulce si mic pe care il cunoastem ca si porcusor de Guineea are un trecut bogat si exotic...

next
prev

Castrarea si sterilizarea la iepurii de companie 

Ar trebui sa castrez iepurele? O intrebare pe care o primim adesea la redactie. In majoritatea cazurilor, raspunsul este categoric DA. Daca nu planuiti sa dati iepurele spre reproducere, atunci castrarea sau sterilizarea va extinde speranta de viata a iepurelui si il va face un companion mai bun pentru dumneavoastra. 

 • Castrarea/sterilizarea elimina riscul unei gestatii nedorite. In locurile cu mai multi iepuri se pot face greseli in identificarea sexului si astfel pot sa apara gestatii nedorite. Castrarea reduce de asemenea riscul falsei sau a pseudo gestatiei la femele, care poate determina un comportament nedorit precum cuibarirea sau sapatul.
 • Castrarea reduce riscul cancerului uterin si al altor boli reproductive. Iepuroaicele nesterilizate adulte prezinta un risc crescut pentru cancerul uterin.
  In functie de rasa, incidenta cancerului uterin poate fi de pana la 60%.
 • Castrarea/sterilizarea imbunatateste starea iepurelui. In momentul in care iepurii ajung la maturitatea sexuala, acestia pot deveni teritoriali, agresivi si distructivi. Aceste modificari duc la manipularea greoaie a iepurelui, la antrenarea dificila pentru litiera, iar masculii cel mai probabil vor stropi cu urina. 

Majoritatea raselor de iepuri ating maturitatea sexuala intre 4 si 6 luni de la fatare. Castrarea sau sterilizarea iepurelui la 5 sau 6 luni va reduce considerabil comportamentele nedorite, facand astfel iepurele un companion mai bun. (Riscul cancerului uterin creste semnificativ dupa 2 ani; astfel, toate iepuroaicele ar trebui sterilizate inainte).

Pregatirea operatiei

Cea mai importanta pregatire pentru operatie este sa nu schimbati sub nici o forma rutina iepurelui.

 • Nu retineti hrana iepurelui ca si pregatire pentru operatie. Spre deosebire de caini si pisici, iepurii nu pot varsa, deci este un risc minim de aspiratie in plamani in timpul anesteziei. Este mult mai periculos sa golim tractusul digestiv, lucru care creste semnificativ riscul stazei gastrointestinale, aceasta din urma reprezentand o problema post-operatorie potential fatala.
 • Nu schimbati alimentatia iepurelui.
 • Este recomandat sa aduceti iepurelui in timpul spitalizarii mancarea sa normala si recompensele favorite.
 • Minimalizati stresul iepurelui.

Daca iepurele are o legatura speciala cu un alt iepure, atunci acesta ar trebui adus la spital sa isi viziteze prietenul, dar in prealabil discutati si cu medicul veterinar. Separarea inainte de operatie poate fi traumatizanta si stresanta. Post-operator, iepurii pot fi tinuti separat, astfel incat acestia sa se poata vedea si mirosi. Dupa vindecare, aduceti iepurii impreuna.

Ingrijire post operatorie

 • Mentineti iepurele tacut si fara abilitatea de a alerga sau a sari.
 • Manipulati iepurele cu grija. Ridicati si carati iepurele intr-un mod corect: sprijinind intregul corp si controland membrele posterioare. Daca nu sunteti siguri, intrebati personalul veterinar din cabinet care este cea mai buna metoda de a ridica si a cara animalul.
 • Asigurati-va ca iepurele are suficienta apa si ca are hrana favorita precum frunze verzi, fan si plante ierboase.
 • Monitorizati indeaproape apetitul iepurelui, aportul de apa si eliminarile de fecale. Daca apetitul este redus sau lipseste, sau daca apare orice alta problema, contactati imediat medicul veterinar.

Semne ale durerii

Monitorizati iepurele pentru semne ale durerii precum:

 • Lipsa apetitului
 • Cifozare (aspect ghebos)
 • Reticienta la miscare
 • Apatie, depresie
 • Scrasnet zgomotos al dintilor
 • Gemete sau plansete

Verificati locul inciziei in fiecare dimineata si seara. O inrosire si o umflare moderata sunt normale dupa operatie, dar daca acestea persista sau cresc in intensitate contactati imediat medicul veterinar. In plus, materialul seminal poate supravietui in tractul masculului pana la 4 saptamani. Prin urmare, masculii ar trebui tinuti separat de femelele nesterilizate minim pentru acest interval de timp.

Last modified onMonday, 04 February 2019 16:10
 • Ustensile necesare: Nespecificat
 • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
 • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire
{SCPinterestShare href=https://www.veterinarul.ro/pet/index.php/castrarea-si-sterilizarea-la-iepurii-de-companie layout=standard image=https://www.veterinarul.ro/pet/media/k2/items/cache/e7a6f6b910c37abcb54adf404e3a392a_XL.jpg desc=Ar trebui sa castrez iepurele? O intrebare pe care o primim adesea la redactie. In majoritatea cazurilor, raspunsul este categoric... size=small}