Log in
  1. Despre Reptile:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre REPTILE
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la reptile

Abcesul auricular la broastele testoase

Abcesele auriculare sunt foarte frecvente la testoasele de uscat si la cele acvatice sau semi-acvatice, precum testoasele de Florida. Termenul de "abces auricular" este, de fapt, inselator, deoarece aceasa afectiune a testoaselor nu presupune acumulare de puroi. De fapt, abcesul auricular al testoaselor reprezinta aparitia unei formatiuni albicioase de consistenta ferma, care se poate forma lent in interiorul uneia sau...

Cele mai frecvente urgente la reptile

Error: No articles to display

Cele mai citite articole despre ingrijirea reptilelor

Hibernarea broastelor testoase

Hibernarea broastelor testoase

Nu toate broastele testoase hiberneaza. Cele mai multe vor fi treze tot anul, dar trebuie sa aveti un acvariu adecvat...

Cele mai citite articole despre rasele de reptile

Iguana verde, un animal de companie exotic

Iguana verde, un animal de companie exotic

Desi existau la un moment dat doua subspecii de Iguana verde (Iguana iguana si Iguana rhinolopha), unica specie de iguana...

next
prev

Ce trebuie sa stii despre sanatatea unei soparle Tiliqua cu limba albastra

Soparlele Tiliqua sunt soparle rezistente, usor de ingrijit. Din moment ce ele traiesc intr-un mediu complet diferit de cel al oamenilor si al altor mamifere, mentinerea sanatatii lor necesita o observare antenta, o igiena adecvata si devotament. 

 

Este in interesul dvs. si in cel al animalului dvs. nou de companie sa gasiti un medic veterinar specializat pe reptile inainte de a va aduce acasa soparla. Chiar si reptilele ar putea necesita la un moment dat atentia unui medic veterinar, in special cele cu o speranta de viata lunga precum cea a soparlelor Tiliqua. Va trebui sa dati cateva telefoane si sa cautati un medic veterinar specializat pe animale exotice si care are experienta cu reptilele – ideal, cu soparlele Tiliqua.

Probleme generale de sanatate la soparlele Tiliqua

In cazul in care toparla dvs. Tiliqua este bolnava sau stresata, aceasta ar putea sa refuze hrana si sa isi petreaca majoritatea timpului sau ascunsa. Reptilele de companie sunt supuse in general la un numar de boli si afectiuni. In cele ce urmeaza, puteti citi un sumar scurt al bolilor si tulburarilor des intalnite la soparlele Tiliqua.

Nasul iritat


Aceasta problema apare la soparlele prinse din salbaticie si la cele captive agitate. Este caracterizata printr-un nas iritat sau printr-un nas care sangereaza, cauzat de faptul ca soparla isi freaca nasul de lucrurile aflate in habitat.

Probleme ale ghearelor


Aceastea sunt destul de comune deoarece in salbaticie, ghearele soparlelor Tiliqua sunt tocite pe masura ce ele se deplaseaza, dar in captivitate aceastea trebuie taiate periodic. Verificati membrele la fiecare sase-opt saptamani si daca observati o crestere mare, taiati-le cu o unghiera.
Taiati cu grija ghearele, intrucat fiecare dintre acestea au vase de sange si vor sangera daca sunt taiate prea scurt.

Complicatii ale naparlirii (descuamarii)


Numita si dysecdysis, aceasta complicatie apare daca mediul soparlei nu este suficient de umed pentru a sprijini naparlirea normala a pielii. Mentineti substratul animalului umed prin pulverizarea de apa o data sau de doua ori pe zi pentru a preveni aparitia acestei complicatii.

O nota cu privire la naparlirea soparlelor: ele naparlesc pe bucati, nu integral precum serpii.

Parazitii interni si externi


Verificati regulat soparla dvs. pentru prezenta capuselor si indepartati-le daca le gasiti. Acarienii sunt un alt tip de paraziti externi, dar acestia trebuie eradicati in stadii incipiente. O infestatie cu acarieni apare asemeni unui praf de culoare alba, rosie sau neagra pe corpul soparlei.
In ceea ce priveste parazitii interni, precum teniile, parazitii pulmonari sau nematodele, monitorizati soparla pentru semne precum letargie si scaun cu sange. Daca observati emacierea sau scaunul cu sange, cereti ajutorul unui medic veterinar imediat.

Inflamatia gurii


Numita de asemenea si stomatia, aceasta este o problema comuna de sanatate la soparle. Este caracterizata printr-o secretie branzoasa care apare la nivelul gurii, dintilor si buzei. Poate sa apara in cazul in care soparla se lezioneaza singura in timp ce mananca, devine stresata sau ca rezultat al tehnicilor slabe de crestere.

Deshidratarea


Caracterizata printr-o piele dura, ridata, de obicei in jurul gatului soparlei.

Arsurile termice (ale pielii)


Acestea sunt grave si deseori cauzate de sursele de caldura care sunt plasate prea aproape de soparla sau sunt fara protectie. Umflaturile si arsurile ar trebui tratate imediat cu comprese reci pentru 30 de minute pentru a evita complicatiile precum infectia.

Boala inflamatorie/inflamatia solzilor


Aceasta este deseori cauzata de habitatul care este prea murdar sau umed. De asemenea numita si inflamatia solzilor, boala inflamatorie este caracterizata prin umflaturi mari care, daca nu sunt tratate, sunt umplute treptat cu fluid si se rup, lasand rana deschisa pentru infectiile oportuniste.

 

Last modified onMonday, 19 March 2018 18:34
  • Tipul de boala: Neclasificata
  • Agentul patogen: Neclasificat
  • Rasele receptive: Toate rasele
Stefan Alexandru

Editor colaborator Revista Veterinarul 

Website: www.veterinarul.ro