Log in
 1. Despre Pasari:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre PASARI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la pasari

Psitacoza la pasari si oameni 

Psitacoza reprezinta o boala infectioasa a pasarilor si oamenilor, cauzata de Chlamydophila psittaci, cunoscuta in trecut ca si Chlamydia psittaci. Psitacoza, cunoscuta si sub numele de „febra papagalilor”, se refera la boala ce apare la diversele specii de papagali, iar ornitoza face referire la boala ce apare la alte pasari, precum curcanii. 

Cele mai frecvente urgente la pasari

Error: No articles to display

Cele mai citite articole despre ingrijirea pasarilor

Hrana nesanatoasa pentru pasari

Hrana nesanatoasa pentru pasari

Elaborarea unei liste de alimente considerate toxice pentru pasari poate fi dificila din mai multe motive:

Cele mai citite articole despre rasele de pasari

Pasarea Iubirii (Lovebird, Agapornis)

Pasarea Iubirii (Lovebird, Agapornis)

Pasarea Iubirii este una dintre cele mai populare specii de papagal, iar pentru cei deja familiarizati cu aceasta, acest lucru...

next
prev

Comportamentul normal al papagalului

Comportamentul unei pasari de companie este complex si este crucial ca proprietarii de pasari sa aiba o intelegere reala asupra asteptarilor fata de acestea. 

Concepte importante in comportamentul pasarilor de companie:

 • papagalii sunt pasari salbatice. Chiar si cele crescute de oameni nu sunt cu adevarat domesticite si socializarea timpurie este importanta. Nu este necesar, totusi, sa hranim o pasare din palma pentru a crea o legatura cu aceasta. De fapt, practica de a achizitiona un pui de pasare care necesita hranirea din palma este descurajata puternic.
 • papagalii sunt specii de prada cu frici instinctive si raspunsuri la animalele de prada
 • pasarile nu inteleg complet conceptul de stapan si subordonat. In efectiv, pasarile vor incerca sa obtina o pozitie dominanta. Proprietarii trebuie sa depuna eforturi pentru a se stabili ei insisi ca si lideri ai efectivului.
 • papagalii sunt foarte sociabili. In salbaticie, papagalii stau in contact utilizand vocalizele. Intotdeauna asigurati-va ca intampinati papagalul cand ajungeti prima data acasa si spuneti la revedere cand parasiti camera. De asemenea, oferiti un raspuns simplu, bland la fiecare vocalizare. Papagalii vor oferi un ciripit ocazional si un raspuns scurt precum ”ihi”, astfel ca ”ce faci” din partea dumneavoastra ar fi bun.
 • papagalii au o vizibilitate mare. Ei comunica prin contactul cu ochii si limbajul corporal. Contactul cu ochii este o cale importata de a comunica cu pasarea. O expresie blanda si iubitoare este o forma extraordinara de a exprima afectiunea si de a calma papagalul. In momentul in care un papagal se comporta urat, utilizarea pentru cateva secunde a ceea ce specialistii in comportament numesc adesea ”ochi rai” este o forma rapida si eficienta de a comunica dezaprobarea.
 • papagalii au fost comparati mental si emotional cu copii mici. Ei sunt inteligenti, jucausi si posesivi. Ei sunt atenti pentru un timp scurt, au multa energie si par sa se bucure de scenele dramatice.
 • in final, papagalii sunt foarte empatici. Comportamentul si starea lor ar putea reflecta energia si starea oamenilor. Calmarea si scaderea energiei este o cale importanta de a ne calma pasarile.

Comportamente naturale

 • in salbaticie, papagalii isi petrec majoritatea timpului toaletandu-se atat pe ei cat si pe altii si cautand hrana. Distrugerea frunzelor si a fructelor este o parte naturala a comportamentului de cautare al hranei. In captivitate, acest comportament s-ar putea traduce prin aruncarea hranei, ruperea substratului din cusca sau chiar a elementelor acesteia.
 • asteptati-va la unele vocalizari (de ex. tipatul) de la papagali, in special dimineata si seara. Aceste sunete sunt echivalentele expresiilor ”este timpul sa ne trezim” si ”se intuneca afara! Hai sa ne culcam”.

Toate aceste descrieri ale comportamentului unui papagal sunt generalitati.

Variatiile de comportament sunt observate in fuctie de specie si indivizi, in special cu variatia starii reproductive.

Trasaturile de personalitate ale unui proprietar de pasare include:

 • consecventa
 • rabdarea
 • increderea
 • empatia
 • umorul
 • serenitatea
 • dedicatia pentru invatare
Last modified onTuesday, 16 August 2016 16:27
 • Ustensile necesare: Nespecificat
 • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
 • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire
{SCPinterestShare href=https://www.veterinarul.ro/pet/index.php/comportamentul-normal-al-papagalului layout=standard image=https://www.veterinarul.ro/pet/media/k2/items/cache/14539468928e429f2da74154ccea470c_XL.jpg desc=Comportamentul unei pasari de companie este complex si este crucial ca proprietarii de pasari sa aiba o intelegere reala asupra... size=small}