Log in
 1. Despre Reptile:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre REPTILE
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la reptile

Abcesul auricular la broastele testoase

Abcesele auriculare sunt foarte frecvente la testoasele de uscat si la cele acvatice sau semi-acvatice, precum testoasele de Florida. Termenul de "abces auricular" este, de fapt, inselator, deoarece aceasa afectiune a testoaselor nu presupune acumulare de puroi. De fapt, abcesul auricular al testoaselor reprezinta aparitia unei formatiuni albicioase de consistenta ferma, care se poate forma lent in interiorul uneia sau...

Cele mai frecvente urgente la reptile

Error: No articles to display

Cele mai citite articole despre ingrijirea reptilelor

Hibernarea broastelor testoase

Hibernarea broastelor testoase

Nu toate broastele testoase hiberneaza. Cele mai multe vor fi treze tot anul, dar trebuie sa aveti un acvariu adecvat...

Cele mai citite articole despre rasele de reptile

Iguana verde, un animal de companie exotic

Iguana verde, un animal de companie exotic

Desi existau la un moment dat doua subspecii de Iguana verde (Iguana iguana si Iguana rhinolopha), unica specie de iguana...

next
prev

Cum sa aveti grija de broasca testoasa leopard

Broasca testoasa leopard este a doua broasca testoasa ca marime in Africa, pe primul loc situandu-se broasca testoasa Sulcata. Aceste broaste testoase adorabile se gasesc de-a lungul marginii de sud a Saharei si in sudul Africii din Sudan pana in Etiopia. Broastele testoase leopard locuiesc in desertul arid fierbinte, in zone cu tufarisuri sau in savana.

 

Reproductia

In momentul in care survine reproducerea, o femela poate depune pana la sase cuiburi intr-un an, fiind depozitate opt pana la 10 oua. Ouale ar trebui sa fie tinute in vermiculit la 28ºC, cu o umiditate cuprinsa intre 70 si 80%. Eclozarea apare dupa 180 de zile de la incubatie.

Ingradirea

Broastele testoase leopard adulte ar trebui cazate in exteriorul casei, la caldura, daca este posibil, intr-un loc uscat. Temperatura pe timp de zi ar trebui sa varieze intre 26 si 29ºC, cu un punct maxim de 32-35 ºC. Temperatura pe timp de noapte ar trebui sa nu scada sub aproximativ 24ºC.

Cazarea in exterior

Locurile de cazare imprejmuite ar trebui protejate de pradatori, cu ajutorul unor plante ornamentale. Boxele care sunt in aer liber ar trebui sa includa locuri de refugiu din piatra, precum si locuri cu umbra si pentru ascuns.

Broasca testoasa leopard nu hiberneaza si acesteia ar trebui sa i se ofere incalzie suplimentara in momentul in care temperaturile scad sub 15ºC. Locul de cazare ar trebui sa fie ridicat de la sol. Tampoane de incalzire pentru fatare (paturi pentru porc) si incalzitoarele ceramice pot fi suspendate de tavan pentru a putea mentine temperatura calda.

Cazarea in interior

Pentru eclozarea corespunzatoare trebuie asigurat un acvariu de 151-284 litri cu dimensiunile de 1.2 m pe 0,6 m.

Un acvariu ar trebui sa includa un incalzitor sub acesta, lampi de incalzire si lumina cu spectru larg (UVB).

Substratul ar trebui sa fie constituit dintr-un amestec de pamant cu turba, mulci de chiparos sau o bucata de gazon. Avand in vedere ca cele mai multe reptile sunt pasibile sa manance asternutul, evitati utilizarea scoartei de copac, a nisipului, a meiului, a cojilor de nuca sau al oricarui substrat care este suficient de mic pentru a fi ingerat. Puneti un bol de apa in incinta tarcului care sa fie suficient de mare pentru imbaiere. Puneti broastele testoase intr-un bol larg cu apa calda de doua ori pe saptamana timp de 10 minute pentru a stimula aportul de apa si defecarea.

Alimentatia

Broastele testoase leopard au nevoie de o dieta cu un continut ridicat de fibre, aceasta constand in principal in ierburi mari, cu frunze, bogate in calciu, vitamina A si vitamina C precum partile verzi ale papadiei, varza verde, guliile verzi, mustarul chinezesc, salata romana, escarolele, andivele si salata cu frunze rosii. Evitati folosirea napului si a spanacului, avand in vedere ca acestea cupleaza calciul din dieta si, prin urmare, impiedica absorbtia. 

Salata iceberg nu contine valorile nutritionale necesare. Limitati cantitatea de legume care au o cantitate mare de apa. Mararul, menta, coriandrul si patrunjelul sunt niste delicii. Broastele testoase leopard agreeaza atat petalele cat si florile, astfel incat este bine sa incercati plantele de hibiscus, trifoi, papadie si frunze din vita de vie fara pesticide si ierbicide. Pulberea de legume impreuna cu pudra de calciu cupleaza vitamina D3. Se poate amesteca un supliment vitaminic cu mancarea pentru a ajuta la imbunatatirea nivelurilor de vitamina A din dieta. Apa proaspata ar trebui sa fie disponibila tot timpul.

Probleme generale

Orice modificare a apetitului sau a defecarii ar trebui luate in calcul si ar trebui sa sunati medicul veterinar. 

Aceste probleme includ:

 • hipocalcemia si boala metabolica osoasa
 • pietre ale vezicii urinare
 • boala respiratorie
 • deshidratare
 • leziuni ale ochiului
 • dieta carentata
 • constipatia
 • cresterea anormala a carapacei

Informatii despre crestere si alimentatie

 

Idei sumare despre Geochelone pardalis

 

- Media de viata: in medie 20-50 de ani

- Media greutatii: femele 13.6 kg; masculii pana la 20 kg.

- Lungimea carapacei: 30-51 cm

 

Last modified onMonday, 04 March 2019 19:35
{SCPinterestShare href=https://www.veterinarul.ro/pet/index.php/cum-sa-aveti-grija-de-broasca-testoasa-leopard layout=standard image=https://www.veterinarul.ro/pet/media/k2/items/cache/1f927a512a9909833c7b57ab40062fc5_XL.jpg desc=Broasca testoasa leopard este a doua broasca testoasa ca marime in Africa, pe primul loc situandu-se broasca testoasa Sulcata. Aceste... size=small}