Log in
 1. Despre Rozatoare:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre ROZATOARE
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la rozatoare

Error: No articles to display

Cele mai frecvente urgente la rozatoare

Error: No articles to display

Cele mai citite articole despre ingrijirea rozatoarelor

Castrarea si sterilizarea la iepurii de companie 

Castrarea si sterilizarea la iepurii de companie 

Ar trebui sa castrez iepurele? O intrebare pe care o primim adesea la redactie. In majoritatea cazurilor, raspunsul este categoric DA...

Cele mai citite articole despre rasele de rozatoare

Istoricul porcusorului de Guineea

Istoricul porcusorului de Guineea

Animalul simplu, dulce si mic pe care il cunoastem ca si porcusor de Guineea are un trecut bogat si exotic...

next
prev

Cum sa aveti grija de porcusorul dvs de guineea

Porcusorul de guineea (Cavia porcellus) este un rozator docil originar din America de Sud. Porcusorii de guineea sunt animale de companie dinamice, adorabile, fiind relativ usor de ingrijit. Cele mai frecvente rase de porcusori de guineea sunt: porcusorul englez (porcusorul cu par scurt), porcusorul peruvian (cu par lung) si cel abisinian (cu par ondulat). Greutatea medie a porcusorilor de guineea este de 500-900 grame. Speranta de viata a acestora este de 5-7 ani.

Cazarea

Cusca pe care o alegeti trebuie sa fie destul de mare incat porcusorul sa poata sa se miste in jur confortabil, si sa aiba posibilitatea sa se ascunda in cutia sa. Laturiile custii nu trebuie sa fie neaparat inalte, deoarece porcusorii de guineea nu sar la inaltime. Orice cusca ar trebui sa asigure o ventilatie adecvata, asadar acvariile nu sunt recomandate pentru acestia. Evitati podelele de lemn, care permit urinei sa se imbibe, fiind de asemenea dificil de curatat. O alegere buna este reprezentata de  custile speciale, care se gasesc in comert, a caror parte de jos este realizata din plastic, pe cand partea de sus este din sarma si poate fi indepartata.  Cand alegeti asternutul, evitati rumegusul de pin sau plop de munte, deoarece contine uleiuri nocive pentru porcusori. Alternative mai sigure sunt asternuturile din hartie reciclata. Asternuturile de orice fel trebuie schimbate in mod frecvent. Porcusorul dvs de guineea trebuie sa faca zilnic miscare in afara custii sale, fiind supravegheat in tot acest timp. Daca nu, va avea nevoie sa stea intr-o cusca substantial mai mare. Asigurati-va ca porcusorul dvs nu poate ajunge la cabluri sau alte obiecte care pot fi roase.

Porcusorii de guineea sunt animale foarte sociabile si sunt de obicei multumite sa fie in preajma altora din specia lor, desi aceasta inseamna ca nu vor fi la fel de apropiati de familia lor umana. Porcusorii de acelasi sex se inteleg de obicei cel mai bine, daca au destul spatiu in cusca. Masculii si femelele pot locui impreuna, daca cel putin unul din ei a fost sterilizat, pentru a preveni reproductia.

Dieta

Dieta porcusorului dvs de guineea trebuie sa fie reprezentata de fan, disponibil tot timpul, mici cantitati de peleti (de ex ¼ cana pentru un porc adult) si legume proaspete. Fanul alfalfa trebuie evitat daca este posibil, din cauza continutului ridicat in proteine si calciu. O dieta care contine prea mult calciu poate predispune animalul la formarea de calculi urinari. Oferiti-i porcusorului dvs doar peleti simpli – evitati-i pe cei cu nuci sau fructe uscate, care contin o cantitate prea mare de grasimi.

Porcii de guineea nu sunt capabili sa-si sintetizeze vitamina C, asadar este nevoie ca dieta lor sa contina vitamina C, pentru a evita probleme grave de sanatate. Peletii creati special pentru porcusorii de guineea includ vitamina C, dar aceasta se scindeaza rapid pe raft si devine inactiva. Trebuie sa va hraniti porcusorul cu legume bogate in vitamina C (vezi tabelul atasat). O modalitate mai putin ideala de a furniza vitamina C o reprezinta suplimentele: oferiti-i porcusorului dvs 60 mg de vitamina C zilnic. Suplimentele lichide de vitamina C sunt disponibile in farmacii si pet shopuri. Aveti grija cand alegeti un supliment care contine exclusiv vitamina C. Suplimentarea cu o cantitate prea mare de vitamine poate cauza, de asemenea, probleme de sanatate grave. Este de preferat sa ii dati suplimentul de vitamina C porcusorului in mod direct, si nu adaugat in apa, unde poate sa se degradeze rapid.

Vitamina C

Tabelul de mai jos prezinta continutul in vitamina C a unei cani din hrana selectata

 • Nap verde 260 mg
 • Mustar verde 252 mg
 • Papadie verde 200 mg
 • Nap 192 mg
 • Varza de Bruxelles 173 mg
 • Varza verde 140 mg
 • Patrunjel 140 mg
 • Guava 125 mg
 • Frunze de broccoli 120 mg
 • Sfecla verde    100 mg
 • Conopida 100 mg
 • Varza kohlrabi 100 mg
 • Capsuni 100 mg
 • Pepene galben 90 mg
 • Manunchi de broccoli 87 mg
 • Spanac 60 mg
 • Zmeura          60 mg
 • Varza 50 mg
 • Portocala 50 mg

*Tulpinele de broccoli au 0 mg de vitamina C

Introduceti hrana in mod gradual, oferind initial doar o cantitate mica, pentru a va asigura ca nu este afectat apetitul sau porcusorul nu dezvolta diaree.

Manipularea porcusorilor de guineea

Curiozitatea si comportamentul prietenos al porcusorului de guineea fac ca manipularea acestora sa fie destul de usoara. Majoritatea porcusorilor de guineea se vor apropia in momentul in care va introduceti mana in cusca, moment in care va fi usor sa ii luati in palme. Faceti mana caus si apucati porcusorul din partea sa de jos, in timp ce cu cealalta mana apucati partea sa din mijloc. Este recomandat sa ii tineti cu ambele maini. Porcusorii de guineea neobisnuiti sa fie tinuti in palma pot sari si fugi, dar arareori devin agresivi.

Last modified onTuesday, 06 November 2018 10:19
 • Ustensile necesare: Nespecificat
 • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
 • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire
{SCPinterestShare href=https://www.veterinarul.ro/pet/index.php/cum-sa-aveti-grija-de-porcusorul-dvs-de-guineea layout=standard image=https://www.veterinarul.ro/pet/media/k2/items/cache/6964130a6e5a2ce8c5a7fab6251afd2e_XL.jpg desc=Porcusorul de guineea (Cavia porcellus) este un rozator docil originar din America de Sud. Porcusorii de guineea sunt animale de... size=small}