Log in
updated 1:15 PM, May 21, 2020 Europe/Bucharest

 Daruieste unui catel o sansa la viata! 

In aceasta perioada bancile de sange din toata lumea sufera din cauza lipsei de donatori. In aceasta situatie se afla si bancile de sange pentru animalele de companie. In Romania exista aproximativ 3,5 milioane de caini cu stapan. La fel ca oamenii, si cateii au nevoie de transfuzii de sange in anumite situatii, iar lipsa donatorilor scade sansa de supravietuire a pacientilor aflati in stari critice. 

Asociatia Hemopet este prima banca de sange pentru animale din Romania care pune la dispozitia clinicilor veterinare din toata tara serviciul de recoltare, stocare si livrare de produse sanguine de la donatori canini. Programul de donare este exclusiv pe baza de voluntariat, de aceea orice ajutor, de orice fel, este vital. 

Pana in prezent Hemopet a reusit sa creeze o baza de date cu 918 donatori din care: doar 198 sunt activi (doneaza regulat), 52 ocazionali, 541 inactivi (au donat o singura data pe an sau mai rar), iar 127 au fost exclusi din cauza unor boli sau din cauza varstei. in fiecare an sunt inregistrate peste 2000 cazuri in care este necesara transfuzia de sange, insa cele mai multe cereri sunt in aceasta perioada (ianuarie-mai). Cauza principala o reprezinta babesioza (43 % din cazuri), urmand cancerul (20%), interventiile chirurgicale (15%), hemoragiile active (8%) si alte cauze (14%). 

Situatia actuala din pacate s-a inrautatit odata cu raspandirea si inmultirea numarului de cazuri de Coronavirus. Numarul donatorilor a scazut dramatic, insa cererile de produse sanguine au ramas la fel de mari, inregistrand o usoara crestere de la an la an. 

Pentru a micsora riscul de infectie cu virusul COVID – 19, banca de sange Hemopet a fost nevoita sa isi limiteze activitatea, astfel toate actiunile de recoltare sange vor avea loc in locatiile medical veterinare din Bucuresti: direct la sediul central Hemopet (str. Henri Coanda nr 15) sau la cabinetul veterinar preferat sau apropiat donatorului. Noi vom fi cei care vom selecta donatorii eligibili si vom discuta cu medicii veterinari pentru a vedea daca si cand se pot programa eventualele sedinte de recoltare in cabinetele respective. 

Hemopet colaboreaza cu toate cabinetele si clinicile veterinare din Bucuresti si multe ne-au pus deja la dispozitie locatii pentru sesiunile de donare, printre care se numara clinica Biovet, cabinetul veterinar Your Vets, Marcovet, Family Vet Care, clinica A&A Medical Vet, Qincyvet, Pet Stuff, Tazy Vet, VetCenter Otopeni. 

Conditiile si criteriile de donare raman aceleasi pentru cateii donatori: 

  • sa aiba intre 1 si 8 ani si cel putin 25 kg 
  • sa fie clinic sanatos (fara istoric de boli cardiace, renale sau boli cronice) 
  • sa nu fi suferit vreo interventie chirurgicala in ultimele 2 saptamani 
  • sa fie cuminte si sa accepte manopera de recoltare 
  • pentru femele sa nu fie in calduri, gestante sau in perioada de lactatie 
  • sa nu fi primit niciodata o transfuzie sau sa nu fie fost bolnav de boli transmisibile prin sange (babesioza, dirofilarioza etc) 

Astfel, toti proprietarii de catei eligibili pentru donare sunt rugati sa ne sune la 0734 625 030 daca doresc sa doneze sange si unde anume prefera sa faca acest lucru. 

Procedura este una extrem de simpla. Catelul este urcat pe o masa joasa, in pozitia culcat pe o parte, iar sangele se recolteaza din vena jugulara, fiind o zona cu foarte putine terminatii nervoase. Catelul nu simte nimic, doar trebuie sa stea linistit pe masa timp de 5-7 minute. 

Nu exista efecte adverse dupa donare, indiferent de cantitatea de sange recoltata, fie ca vorbim de unitati de 250 ml sau de 450 ml. Conform studiilor facute, componentele sangelui (celule rosii si fierul) se refac in 10 zile de la recoltare. Un caine de 23-25 kg poate dona o unitate sanguina de sange (450 ml) la fiecare 3-4 saptamani fara nici un risc sau nevoia de a administra suplimente nutritionale. Majoritatea donatorilor activi care sunt in programul Hemopet doneaza regulat, o data pe luna sau la intervale de doua pana la trei luni, beneficiind de mai multe avantaje prin comparatie cu un donator ocazional. 

Nu obligam proprietarii sa vina la intervale regulate, insa ii rugam sa ne ajute atunci cand avem nevoie si cand cererile de produse sanguine sunt in crestere si ajungem in imposibilitatea de a mai ajuta pacienti aflati in situatii critice. Cu cat avem mai multi donatori, cu atat speram ca apelurile noastre sa fie din ce in ce mai rare. 

Sangele donat este testat pentru a depista parazitii care pot exista in organism, dupa care este stocat la temperatura de 4° C si pastrat timp de 30-35 de zile. De cele mai multe ori se intampla sa nu reziste mai mult de 24 de ore in stoc, din cauza numarului mare de comenzi de la clinicile veterinare. 

Din aceste motive este nevoie de ajutorul vostru. Fie ca aveti un animal eligibil pentru a dona, fie ca aveti prieteni care pot sa se inscrie in program sau pur si simplu doriti sa sustineti programul, nu stati deoparte indiferenti. Ajutorul vostru poate contribui la salvarea unor animale in stare critica si nimic nu este mai pretios decat sentimentul de a fi contribuit la salvarea unei vieti. 

Last modified onWednesday, 18 March 2020 12:03
  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire