Log in
updated 8:28 PM, Oct 6, 2020 Europe/Bucharest

De ce iepurele meu... nu mananca fan?

Multi iepuri sanatosi stramba din nas atunci cand au in fata fan deoarece acestora li se ofera o cantitate excesiva de hrana sub forma de pelete. Acest lucru se intampla deoarece iepurii prefera peletele in raport cu fanul. Peletele pentru iepuri sunt alcatuite in cea mai mare parte din carbohidrati si asemeni majoritatii oamenilor, iepurii adora carbohidratii si ii vor alege intotdeauna in defavoarea fibrelor (fanului).

Regula generala pentru pastrarea sanatatii iepurilor adulti este limitarea portiei zilnice de hrana la maxim un sfert de cana de pelete derivate din fan de trifoi pentru fiecare 2,2 kg greutate vie. Iepurii aflati in crestere, precum si cei care alapteaza, au nevoie uneori de o cantitate mai mare de pelete pentru a-si asigura cantitatea zilnica necesara de calorii (cereti medicului veterinar sfaturi legate de nutritia iepurelui dvs. daca acesta se afla intr-una din cele doua situatii mentionate mai sus), insa pentru majoritatea iepurilor, acest aport de calorii este necesar.

Iepurii adulti isi pot asigura toti nutrientii de care au nevoie dintr-un fan de calitate, neavand obligatoriu nevoie de pelete. Fanul ar trebui sa reprezinte principalul fel de hrana al iepurilor, fiind astfel imposibila supra-alimentarea acestora. Se prefera fanul din trifoi, insa cel din iarba de gradina, ovaz sau de livada este, de asemenea, potrivit pentru iepurii adulti sanatosi. Multi proprietari de iepuri achizitioneaza pungi cu fan gata preparat de la magazinele de specialitate, chiar daca cuburile din fan presat reprezinta o alternativa acceptabila mai putin intalnita. Ambele tipuri de fibre sunt adecvate atata timp cat fanul este relativ proaspat si nu sta pe rafturi luni de zile (verificati eticheta produsului). Cu siguranta, daca un iepure care se hraneste in mod normal cu fan inceteaza dintr-o data sa mai manance, acesta trebuie examinat de catre un medic veterinar cu experienta in iepuri cat mai curand posibil pentru a va asigura ca nu este nimic in neregula cu animalul, adica sa nu prezinte probleme dentare sau o dereglare gastrointestinala. Iepurii sunt predispusi la ambele probleme de sanatate.  

 Chiar daca iepurele dvs. trebuie sa consume in principal fan, peletele contin carbohidrati care pot ajuta animalul sa isi mentina sau sa castige in greutate. Este bine ca peletele sa fie administrate in cantitati mici, insa nu trebuie administrate la modul in care sa descurajeze iepurele sa mai consume si fan.

Last modified onWednesday, 22 April 2020 19:05
  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire
{SCPinterestShare href=https://www.veterinarul.ro/pet/index.php/de-ce-iepurele-meu-nu-mananca-fan layout=standard image=https://www.veterinarul.ro/pet/media/k2/items/cache/6783792c7419427295335dc3ce02b000_XL.jpg desc=Multi iepuri sanatosi stramba din nas atunci cand au in fata fan deoarece acestora li se ofera o cantitate excesiva... size=small}