Log in
  1. Despre Reptile:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre REPTILE
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la reptile

Error: No articles to display

Cele mai frecvente urgente la reptile

Error: No articles to display

Cele mai citite articole despre ingrijirea reptilelor

Ingrijirea broastei testoase-cutie chinezeasca

Ingrijirea broastei testoase-cutie chinezeasca

Informatii despre cresterea si alimentatia broastei testoase cutie chinezeasca

Cele mai citite articole despre rasele de reptile

Ce trebuie sa stii despre Tiliqua cu limba albastra

Ce trebuie sa stii despre Tiliqua cu limba albastra

Una dintre cele mai mari familii de soparle este Scindidae, sau familia skink. Cea mai proeminenta si populara soparla de...

next
prev

Dotarea pentru mediul de viata al soparlei Tiliqua

Casa soparlei dvs. Tiliqua, haideti sa o numim terariu, poate fi realizata din plastic, sticla, lemn sau orice material credeti ca se potriveste. Totusi, ar trebui sa fie usor de curatat, usor de accesat si sa aiba o ventilatie adecvata, sa nu aiba margini ascutite si, mai presus de toate acestea, sa nu permita evadarea.

 

Bazin de acvariu sau terariu

Un terariu trebuie sa aiba dimensiuni mari. Doar pentru o soparla Tiliqua, podeaua minima de 100 pe 50 cm va fi suficienta, dar o suprafata de 120 pe 60 cm ar fi si mai buna. Țineti minte, aceste soparle au membre scurte si nu se pot catara foarte sus. 

Soparlele Tiliqua sunt teritoriale si nu ar trebui sa tineti mai mult de un mascul in acelasi terariu. Din acest motiv, daca planuiti sa aveti mai multe exemplare sau sa le reproduceti, intotdeauna trebuie sa aveti un terariu de rezerva.
Substratul pentru terariul soparlei ar trebui sa fie oarecum absorbant si usor de curatat si inlocuit. Puteti lasa podeaua neacoperita de nimic, dar acest lucru ar putea cauza aparitia problemelor la nivelul ghearelor, dupa cum a fost specificat mai sus in sectiunea de Sanatate. Talajul este o optiune excelenta pentru absorbtia mirosului si a lichidelor, plus ca puteti detecta cu usurinta talajul curat. Ziarele sunt de asemenea un substrat bun, precum sunt si carpetele pentru reptile si anumite tipuri de pietris si pamant pentru flori fara perlit.

Ramuri si adaposturi


Prezenta unui loc de ascuns este esentiala pentru o tiliqua. Va trebui sa ii asigurati doua locuri de ascuns soparlei in tetariu. Locurile de ascuns trebuie sa fie suficient de mari pentru a acoperi complet intregul corp al animalului; acestea pot fi reprezentate pur si simplu de o cutie de carton de la pantofi sau de ”pesteri” decorative. Țineti minte ca va trebuie sa mentineti orice decoratiune inclusa curata si bine pastrata. 

Am mentionat anterior faptul ca Tiliqua are membrele scurte si groase si nu prea escaladeaza datorita acestui aspeect. In timp ce ele nu prea escaladeaza, ele sunt creaturi foarte iscoditoare si lor le place sa treaca peste lucrurile aflate in decor si sa exploreze zona. Deci, din moment ce nu este necesar sa le oferiti ramuri lungi pentru catarare, ele aduc un plus pentru distractia si pentru odihnirea in locurile lor calde.

Caldura si lumina


Cele mai importante caracteristici ale unei case noi pentru soparlele Tiliqua sunt lumina si caldura. Acestea necesita un grad de caldura astfel incat sa isi poata regla temperaturile corporale. Va trebui sa le asigurati pe parcursul zilei o termperatura a aerului cuprinsa intre 30 si 35 grade celsius si o temperatura pe parcursul noptii care sa nu scada sub 21-24 grade celsius. Utilzarea mai multor termometre cu citire digitala in terariu va va ajuta la mentinerea temperaturilor corecte. Substratul in sine ar trebui sa aiba aproximativ 35 grade celsius la capatul cald si 30 grade celsius la cel rece.
Cercetarea a aratat ca soparlele Tiliqua chiar beneficiaza de lumina cu sprectru complet, cu lumini care emit atat UVA cat si UVB – nu ezitati sa intrebati la magazinul destinat animalelor de companie care lumina este cea mai buna.
Asigurati-va ca nu este plastic, sticla sau plexi-glass sub becuri, avand in vedere ca aceste materiale se pot supraincalzi si pot provoca arsuri soparlei. Țineti sursa de caldura in afara terariului la aproximativ 45 cm de orice suprafata periferica.

Umiditatea (Umiditatea din aer)


Soparlele Tiliqua necesita un anumit nivel de caldura si uminitate, deci luati in calcul acest aspect cand alegeti materialul pentru terariu.
Mentineti un nivel de umiditate intre 20% si 45% prin mentinerea bolului de apa in terariu (ar trebui oricum sa ii asigurati un bol de apa) si prin umezirea soparlei din cand in cand.
Soparlele tind sa aiba un obicei enervant de a murdari apa imediat ce a fost schimbata, deci stati cu ochii pe bolul cu apa din terariu. O buna regula de baza este de a verifica bolul cu apa la fiecare cateva ore si de a-l reumple si/sau inlocui apa.

Apa pentru soparla Tiliqua


Va trebui sa ii oferiti un bol suficient de mare cu apa pentru a se alimenta si pentru a se scalda. Dupa cum a fost mentionat si anterior, aceste soparle tind sa isi murdareasca apa destul de repede; verificati bolul cu apa la fiecare cateva ore pentru a-l reumple sau pentru a inlocui apa.

Foto: https://flic.kr/p/9KFpen

Last modified onMonday, 19 March 2018 18:33
  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire